Agricultura

Vinurile si viile din Romania

Cultivarea vitei de vie a fost si la romani o preocupare straveche a strabunilor nostri. Getodacii locuitorii stravechi ai pamanturilor de la Dunare, Marea Neagra si Carpati, pretuiau vinul in mod deosebit, iar vita de vie era una din cele mai de...

Numar pagini: 21  |  Marime fisier: 29 kb

Calitatea produselor agroalimentare

Produsele agroalimentare sunt produse de o importanta hotaratoare in alimentatia oamenilor. Ele se deosebesc intre ele prin componenta chimica care determina valoarea nutritiva, gradul lor de digestie si modul de actiune asupra organismului uman....

Numar pagini: 8  |  Marime fisier: 17 kb

Lolium perene

Raigrasul peren (sinonim cu iarba de gazon sau zizania) este o graminee perena, cu o raspandire frecventa in pajistile permanente din zonele depresionare sau luncile raurilor. in cultura, intra in componenta amestecurilor complexe, pentru...

Numar pagini: 6  |  Marime fisier: 763 kb

Cultura de naut

Nautul , cunoscut si sub denumirea de mazarea berbecilor, este o planta leguminoasa anuala, originara din Asia Mica caracterizata printr-o rezistenta foarte mare la seceta. Aspectul exterior al acestei plante se deosebeste de cel al mazarii prin...

Numar pagini: 8  |  Marime fisier: 560 kb

Cultura de porumb

Porumbul (Zea mays L.) este una din cele mai importante plante de cultura, cu utilizari multiple in alimentatia oamenilor, industrie, hrana animalelor.( conform statisticilor FAO, distributia consumului este : 21% alimentatia umana, 72% hrana...

Numar pagini: 10  |  Marime fisier: 753 kb

Dezvoltare rurala durabila

Spatiu rural reprezinta: terenul agricol, aferent culturilor si cresterii animalelor si spatiului funciar neagricol aferent altor intrebuintari decat agricultura si anume locuirea sau activitatile oamenilor care traiesc in mediul rural....

Numar pagini: 29  |  Marime fisier: 75 kb

Spatiul Rural - Situatie Actuala

Romania se bucura de un potential dedezvoltare important, insa nefolosit. Cu osuprafata totala de 238 mii km2 si o populatie de peste 21 milioane de locuitori, Romania,este ca marime, cel de-al doilea nou statmembrual Uniunii Europene, dupa...

Numar pagini: 47  |  Marime fisier: 297 kb

Inul, canepa si bumbacul - principalele plante textile si tehnologia lor de cultura

Principalele plante textile sunt: bumbacul, inul si canapa. Bumbacul este o planta tehnica ca si inul, face parte din familia Malvaceae care se prezinta sub forma de tufe, semintele bumbacului sunt toxice, prin continutul de 1,5 % Gosypol....

Numar pagini: 38  |  Marime fisier: 2142 kb

Ciobanesc belgian Malinois

Ciobanestii Belgieni Malinois sunt caini de talie mijlocie spre mare, rezistenti, musculosi, uscativi si eleganti dar niciodata greoi. Corpul ca si in cazul celorlte trei tipuri de Ciobanesti Belgieni este patratos, puternic, bine proportionat iar...

Numar pagini: 9  |  Marime fisier: 505 kb

Tehnologia de cultura a graului

Graul este considerat cultura agricola cu cea mai mare suprafata cultivata pe plan mondial, aceasta fiind de peste 220 milioane hectare. in tara noastra suprafata cultivata cu grau este de cca. 25% din suprafata arabila si 40% din suprafata...

Numar pagini: 23  |  Marime fisier: 126 kb

Rase si varietati de ovine

S-a format la oieria Palas-Constanta. Aceasta rasa a avut la baza un nucleu de oi aduse din Campia de vest, care era foarte heterogen sub aspectul structurii de rasa si a productiei. Merinosul de Palas s-a format in trei etape: - in prima etapa...

Numar pagini: 24  |  Marime fisier: 1885 kb

Agrotehnica

Tema: Agricultura – ramura a Economiei Nationale a R. Moldova Subiectele: 1. Obiectivele de baza a agriculturii R. Moldova ca ramura a Economiei Nationale. 2. Particularitatile de baza ale agriculturii 3. Fondul Funciar al R. Moldova....

Numar pagini: 45  |  Marime fisier: 55 kb

Schema tehnologica de obtinere a conservelor de fasole pastai

Masuri privind manevrarea aparatelor electrice: aparatele electrice vor fi legate la o prize de pamant pentru evitarea electrocutarilor; se interzice manevrarea aparatelor si instalatiilor cu mana uda; se interzice repararea aparatelor si...

Numar pagini: 11  |  Marime fisier: 27 kb

Igiena alimentatiei

Igiena alimentatiei este o ramura a stiintei igienice care elaboreaza bazele normativelor alimentatiei rationale si sanatoase. Igiena alimentatiei este partea igienei care urmareste doua obiective principale: cunosterea si punerea in valoare a...

Numar pagini: 3  |  Marime fisier: 107 kb

Uleiul de Bergamot

Uleiul de Bergamot  face parte din categoria uleiurilor volatile (esentiale) si este extras prin presarea fructelor de bergamot, care cresc in Calabria si sudul Italiei. Acest ulei este folosit in colonii cu note de citrice si in alte tipuri...

Numar pagini: 8  |  Marime fisier: 30 kb

Cresterea animalelor

Caracteristici postdecembriste Trecerea de la un sistem centralizat la un sistem “de desirat irat” Dispari Disparitia marilor combinate de cre ia crestere a tere animalelor prin pierderea terenurilor care asigurau baza furajera...

Numar pagini: 48  |  Marime fisier: 1543 kb

Curs Agricultura: modul de utilizare al terenurilor in Romania

Modul de utilizare a terenurilor in Romania Modul de utilizare a terenurilor agricole Suprafetele terenurilor pe care s-au aplicat ingrasaminte chimice Suprafetele amenajate si irigate Ponderea suprafatei agricole efectiv irigate cu cel putin o...

Numar pagini: 10  |  Marime fisier: 127 kb

Bucataria germana

Ceea ce trebuie sa stim despre bucataria germana este ca aceasta se axeaza in principal pe carnea de porc, vita si pasare din care se preparea numeroase bucate. Pestele, cartoful, supele, sosurile, salatele, pastele fainoase si aluaturile, berea,...

Numar pagini: 1  |  Marime fisier: 5 kb

Leguminoase pentru boabe

Importanta. Plantele cuprinse in aceasta grupa fitotehnica au ca produs principal semintele (boabele) bogate in proteina. Aici sunt incluse: mazarea, fasolea, soia, lintea, nautul, bobul, lupinul, latirul, arahidele si fasolita. Toate fac parte...

Numar pagini: 85  |  Marime fisier: 2717 kb

Transformarea, circulatia si depunerea substantelor organice in plante

In urma procesului de fotosinteza in plantele verzi se acumuleaza o serie de substante care sunt transportate spre zonele de crestere pt. sporirea in greutate si volum a organelor vegetale. O parte din aceste substante organice se consuma in...

Numar pagini: 19  |  Marime fisier: 26 kb

Plante cultivate in scop alimentar si familiile din care fac parte

Plantele care noi le cultivam in scop alimentar, fac parte din familii botanice diferite, iar de la fiecare planta in parte se consuma un anumit organ ( parte componenta), sau se consuma intreaga planta; Ex. Patrunjelul ( Petroselinum Hortense)...

Numar pagini: 4  |  Marime fisier: 10 kb

Ingrasaminte chimice - minerale

Ingrasaminte chimice se obtin in industria chimica (cele mai multe din ele) si contin unul sau mai multe elemente nutritive. Dupa numarul de elemente nutritive din compozitia lor, ingrasaminte chimice pot fi simple sau complexe. Ingrasaminte...

Numar pagini: 6  |  Marime fisier: 11 kb

Biotehnologii - note de curs

Inca din antichitate erau utilizate, in mod empiric, unele metode biotehnologice cum ar fi fermentatiile cu ajutorul microorganismelor, cunoscute cu cateva milenii inainte de era noastra. Babilonienii cunoasteau, inca din mileniul VI i.H., modul...

Numar pagini: 29  |  Marime fisier: 1532 kb

Materii alimentare utilizate in panificatie

Faina de grau este principala materie alimentara care se utilizeaza in industria panificatiei. Ea rezulta prin macinarea graului in diferite variante de extractie. Faina de grau are o compozitie chimica variabila (tabel 1.1.) care depinde de soiul...

Numar pagini: 31  |  Marime fisier: 149 kb

Cooperativa agricola Muntenia

Cooperativa Agricola reprezinta o asociatia autonoma de persoane fizice si/sau persoane juridice si, dupa caz, persoane juridice romane, constituita pe baza liberului arbitru, in scopul de a promova interesele membrilor cooperatisti, conform...

Numar pagini: 7  |  Marime fisier: 14 kb

Politici agricole comunitare

Criza agriculturii romanesti s-a datorat esecului agriculturii colectiviste, determinat la randu-i , de politica antieconomica si mai ales antitaraneasca a fostului regim totalitar. Aceasta politica s-a concretizat in volumul redus al...

Numar pagini: 138  |  Marime fisier: 169 kb

Traditii nutritionale in Asia

Asia este situata in estul Europei si se intinde pana la Oceanul Pacific,cuprinzand si insulele din estul si sud-estul sau.Limita fata de Europa este conventionala:ea trece la vest de Muntii Ural,se continu cu raul Ural,tarmul vestic al Marii...

Numar pagini: 25  |  Marime fisier: 44 kb

Particularitati chimice si fizice ale marfurilor alimentare

Compozitia chimica a materiilor prime agroalimentare si a alimentelor prelucrate Organismul uman prelucreaza in procesul schimbului de substante o cantitate mare de produse alimentare, primite din mediul inconjurator. In aceasta diversitate...

Numar pagini: 31  |  Marime fisier: 39 kb

Studiul speciilor lemnoase ornamentale

La plantarea parcurilor si gradinilor ornamentale se folosesc puieti de talie mare si uneori arbori tineri, care se extrag din plantatiile silvice sau din paduri si care se transplanteaza. In felul acesta nu se asteapta un timp prea mare, pana la...

Numar pagini: 16  |  Marime fisier: 725 kb

Legenda vinului

Unul dintre cele mai vechi mituri urbane este cel al existentei unui vin atat de vechi incat timpul l-a transformat intr-un magiun gros si parfumat, care nu doar ca a nu a pierdut nimic din calitatile sale bahice, ci chiar a castigat in putere, o...

Numar pagini: 6  |  Marime fisier: 178 kb

Rezultate 61 - 90 din 243