500 de tineri bucuresteni au participat la proiectiile Guerilla Verde

0 stele

1190 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

500 de tineri bucuresteni au participat la proiectiile Guerilla Verde

Saptamana trecuta a inceput la Bucuresti cea de a cincea editie a caravanei educationale de film cu mesaj ecologic, Guerilla Verde, adresata tinerilor.  Astfel, in perioada 1 – 25 martie,  Guerilla Verde va pleca din Bucuresti si se va opri in Timisoara, Cluj-Napoca si Constanta.

 

500 de tineri bucuresteni au participat la proiectiile si dezbaterile din cadrul  proiectului. Organizatorii au pregatit invitati surpriza, printre care s-au numarat Cabral, Ariel Constantinof, Iulian Vacarean si Cristiana Bobarnac. Caravana a poposit in premiera si la gradinita. Grupa mijlocie de la Gradinita Elite a demonstrat ca ecologia se invata si mai ales se aplica de mic. Caravana continua saptamana aceasta la Timisoara. Filmul folosit ca metoda alternativa de educatie, adaptata varstei si intereselor tinerilor, are un impact puternic asupra acestora.

 

Tinerii vor primi sfaturi practice prin intermediul filmului documentar ”No Impact Man” -  un experiment extrem, in care o familie incearca sa traiasca timp de un an cu un impact minim asupra mediului. Printre masurile luate se numara renuntarea la electricitate, mijloace de transport, lift, cosmetice, lame de ras sau scutece de unica folosinta, cumparaturile se reduc la mancare luata doar de la producatorii locali – si vor avea ocazia sa dezbata pe aceasta tema impreuna cu reprezentanti ai ONG-urilor de mediu, invitati  la aceste proiectii eveniment. Caravana Guerilla Verde se deruleaza sub egida Ministerului Mediului si Padurilor  si a  Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.


Cea de a cincea editie a caravanei educationale de film eco « Guerilla Verde »  a inceput saptamana trecuta la Bucuresti. 500 de tineri au participat la proiectii si au discutat cu organizatorii si cu invitatii acestora despre sansele reale de protejare a mediului.


In premiera, caravana s-a oprit la Gradinita Elite. Dincolo de modul de perceptie amuzant al micutilor, acestia au demonstrat ca ecologia se poate invata si mai ales aplica de mic copil. Raspunsurile prichindeilor si implicarea lor in discutia initiata de cei mari a aratat ca mama natura ocupa un rol fundamental in viata lor si ca sunt dispusi la actiuni concrete pentru a se putea juca in parcuri curate.


Cei putin mai mari (clasele I – IV de la Scoala nr. 75 « Leonardo da Vinci ») nu s-au lasat mai prejos si le-au povestit organizatorilor cat de vigilenti sunt cand merg la munte cu parintii si constata ca adultii lasa murdar in urma lor. Elevii s-au aratat deosebit de interesati de invitatiile adresate de catre Asociatile Young Innitiative si Ecologie Sport Turism, de a participa la actiuni de plantare si ecologizare. Unul dintre elevi a sugerat chiar organizatorilor folosirea unui motor cu aburi, pentru a reduce la zero consumul de curent electric necesar echipamentului de proiectie.


Caravana s-a oprit si la Colegiul National « Matei Basarab ». Organizatorii au discutat cu membrii Patrulei Eco a scolii si le-au adresat celor 300 de tineri din sala invitatia de a se inscrie in Clubul Guerilla Verde. Nu in ultimul rand, s-a vorbit despre concursul EcoPaparazzi, iar tinerii s-au declarat interesati sa participe.


Aceasta editie a caravanei s-a oprit la Universitatea Bucuresti. Au fost organizate doua proiectii. Prima a fost dedicata studentilor Facultatii de Geografie. Asociatia Romania pentru Educatia Tinerilor si Asociatia Terra Ecologica au subliniat importanta implicarii in proiecte de  voluntariat. Studentii au raspuns pozitiv la invitatia adresat de catre Terra Ecologica de a participa la actiunile de plantare care urmeaza sa fie organizate pe parcursul primaverii.Proiectia dedicata studentilor Facultatii de Litere s-a desfasurat intr-o atmosfera extrem de relaxata si de propice dialogului. Cel care a spart gheata si a deschis dialogul a fost  Cabral. Nu s-a pierdut in definitii academice. A venit cu exemple concrete si experiente personale. A tinut sa spuna ca ecologia nu inseamna renuntarea la confort, ci mai multa grija aratata resurselor. Tinerii au fost foarte deschisi si au marturisit, pe rand, ce intreprind pentru salvarea planetei.

 

Ceilalti invitati au captat, de asemenea, atentia audientei : Ariel Constantinf le-a vorbit despre initiativa si le-a povestit cum, impreuna cu prietenul sau Iulian Vacarean, a dezvoltat proiectul BikeWalk. Iulian, la randul sau, a subliniat ca intr-un Bucuresti blamat de multi, poti trai frumos si poti face atatea fapte bune. Asociatia Beneva, fondata de cei doi, sta marturie ca se poate. Cristiana Bobarnac, din partea Reper 21, a vorbit despre cat de simplu e sa alegem calitatea, tinand cont de mediu. Exemplul dat de ea, conform caruia, pentru procesarea metalului pretios necesar crearii unui inel sunt generate 20 de tone de deseuri a amutit sala. Concluzia a fost ca putem trai confortabil si mai ales frumos, cu putina atentie acordata mediului.


Liceeni si studentii au vizionat documentarul « No Impact Man ». In 2006 scriitorul Colin Beaven a demarat proiectul « No Impact Man », in cadrul caruia si-a propus ca, timp de un an, sa traiasca intr-o maniera cat mai putin daunatoare mediului inconjurator.  “No Impact Man” este un experiment extrem in care o familie incearca sa traiasca timp de un an cu un impact minim asupra mediului. Printre masurile luate se numara renuntarea la electricitate, mijloace de transport, lift, cosmetice, lame de ras sau scutece de unica folosinta, etc. Cumparaturile se reduc la mancare (luata doar de la producatorii locali si numai sortimente de sezon) si nu se mai produc  deseuri.

 

Timp de un an, Colin Beavan si familia s-au deconectat de la electricitate si de la consumatorismul haotic, n-au produs gunoi, au calatorit doar cu bicicleta sau pe jos, si nu au cumparat nimic, cu exceptia mancarii. La final au constatat ca traiul simplu nu ajuta doar mediul dar si ei au devenit mai sanatosi, mai fericiti si mai avuti in feluri pe care nu si le imaginasera.


Caravana va continua saptamana aceasta la Timisoara, cu proiectii dedicate atat celor mici, cat si celor mari. Iata programul :
8 martie: 12.00 – 13.00 -  Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului
9 martie: 13.00-15.00 - Colegiul National Banatean, Sala de Festivitati
10 martie: 11.00 – 12.00 - Universitatea de Vest,  Facultatea de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii, Sala A 03


Printre noutatile acestei editii se numara lansarea Clubului Guerilla Verde la care se pot inscrie atat cadrele didactice, cat si elevii.  Prima actiune a clubului este organizarea unei biblioteci cu cat mai multe titluri despre ecologie, in fiecare unitate de invatamant. Prima proiectie din cadrul caravanei are loc astazi, incepand cu ora 18.00, in Amfiteatrul « Simion Mehedinti », din cadrul Facultatii de Geografie a Universitatii Bucuresti.  Caravana Guerilla Verde se deruleaza sub egida Ministerului Mediului si Padurilor  si a Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.  


Proiectiile vor fi organizate in cadrul unitatilor de invatamant partenere, pentru a asigura transmiterea cat mai eficienta a mesajului. Asa cum ne-a obisnuit, Guerilla Verde imbina din nou educatia ecologica,filmul, dialogul liber si jucatorii activi din sectorul de mediu intr-un context neconventional si relaxat.


 « De la an la an ne convingem ca initiativa noastra este necesara si eficienta. Tocmai de aceea oferim de acum inainte atat  cadrelor didactice, cat si elevilor posibilitatea de a interactiona si de a se implica in proiecte comune prin intermediul Clubului Guerilla Verde. Primul proiect de pe agenda  clubului este formarea de biblioteci care sa contina un numar cat mai mare de titluri legate de ecologie, carti si multimedia, in fiecare unitate de invatamant prin care va trece caravana Guerilla Verde. Incepand cu aceasta editie vom avea si un jurnal al caravanei, asa ca veti putea afla intamplarile si accesand blogul  Guerilla Verde», declara Nicoleta Talpes, organizator.


Ecopaparazzi, concursul foto-video de ”politie verde a bunului simt” care s-a transformat intr-o adevarata platforma de socializare pentru cei interesati de ecologie, insoteste din nou caravana. Pentru participarea la concurs, doritorii trebuie sa surprinda imagini de pe strada, din scoala, liceu, campus sau imagini din calatorii, care sa reflecte modul in care comunitatile locale respecta, sau nu, mediul inconjurator si sa le incarce pe www.ecopaparazzi.ro . Castigatorii vor fi desemnati in functie de numarul de vizualizari. Detalii despre regulament pot fi gasite  pe www.ecopaparazzi.ro. Platforma Ecopaparazzi.ro este dezvoltata impreuna cu Trilulilu, UPC Romania si Asociatia Environ.


Urmatoarele « opriri » ale caravanei Guerilla Verde vor fi la Cluj si Constanta, dupa cum urmeaza :


Cluj
15 martie:  12.00 – 13.00 – Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu”
 15 martie:  13.00 – 15.00 - Liceul “Waldorf”, Sala de Festivitati


Constanta

22 martie: 10.00 – 12.00 - Liceul Teoretic Ovidius, Sala de Festivitati
23 martie: 13.30 – 15.30 - Academia Navala “Mircea cel Batran” , Sala de festivitati
 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: CONSTANTA  CLUJ-NAPOCA  CABRAL  PROGRAM  Guerilla Verde 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!