5 tehnologii care pareau SF in filme, dar care exista in realitate!

0 stele

978 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

5 tehnologii care pareau SF in filme, dar care exista in realitate!

Filmele SF ne-au fascinat imaginatia de atatea ori pentru ca propuneau solutii simple pentru lucruri pe care am fi vrut sa le putem face atat de facil, dar care, erau imposibile de fapt in realitate. Dar tot cartile si filmele SF au fost sursa de inspiratie pentru stiinta, si ceea ce in trecut parea doar produsul unei imaginatii debordante, astazi e o realitate banala. Iata mai jos cateva astfel de exemple:

 
 

1. Traducator universal, C-3PO, Star Wars

 
Ideea unui traducator universal a fost sugerata de multe filme SF, de la Star Trek la The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, asta pentru ca, probabil, umanitatea ar putea evolua foarte mult odata ce bariera limbilor va fi indepartata. C-3PO din Star Wars era traducatorul universal perfect ce putea traduce fidel peste 6 milioane de forme de comunicare. Intre timp, aceasta idée nu mai pare atat de indrazneata odata cu aparitia Skype Translator sau a Google Translate, care mai darama din barierele comunicarii, dar nu chiar la nivelul intrevazut de Star Wars.
 
 

2. Software de recunoastere faciala, RoboCop

Progresele din tehnologie aduc munca politistilor tot mai aproape de secolul 21. Software-ul recent intrat in dotarea politiei care permite identificarea suspectilor cu ajutorul acestui soft care are o baza de date enorma, pare desprins direct din RoboCop. Utilizat in trecut doar de armata si FBI, acesta este acum un instrument banal la dispozitia politistilor. In prezent armata testeaza o casca in genul celei a lui RoboCop care i-ar putea ajuta pe soldati sa deosebeasca aliatii de dusmani pe campul de lupta.
 
 

3. Masini care vorbesc, Optimus Prime, Transformers

 
Datorita progreselor in ceea ce priveste recunoasterea vorbirii umane de catre masini, astazi poti da comenzi vocale atat televizorului, masinii, cat si telefonului tau inteligent. Desi nu avem inca niste Optimus Primes pe sosele, sistemul Ford’s Sync este capabil sa recunoasca peste 10 000 de comenzi vocale iar Tesla Model S le permite conducatorilor auto sa se dea jos din masina si sa le spuna autoturismelor sa se duca sa se parcheze singure. Sistemul GPS este deocamdata cea mai isteata tehnologie din masina careia ii poti da comenzi vocale iar ea sa se conformeze noilor indicatii primite.
 
 

4. Masinile care se conduc singure, Total Recall

Din moment ce erorile soferilor reprezinta cauza a 90% dintre accidentele auto, nu e deloc greu de inteles de ce Google a inventat masina care nu mai are nevoie de sofer si de erorile sale. Desi acestea nu sunt inca in magazine, ele sunt testate pe sosele si se pare ca momentul cand le vom cumpara de la reprezentante nu este deloc departe. Asadar, soferii de taxi ar trebui sa inceapa sa se gandeasca la o alternativa in cariera lor. 
 
 

5. Chirurgi asistati de roboti, 2-1B Surgical Droid, Star Wars

Chirurgia moderna pare a fi invatat in final ceva din Star Wars si incepe sa se apropie de nivelul avansat al cavalerilor Jedi in materie de medicina, desi este inca la mii de ani lumina departare de nivelul lor de evolutie. Totusi, in ultimii ani, robotii care ii asista pe chirurgi in timpul operatiilor au devenit o imagine tot mai comuna din blocurile operatorii, iar acestia ne permit sa efectam astazi operatii mai putin invasive care necesita un timp de recuperare mai mic. 
 
 
 
Foto: drivebenfield.com
 
 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!