Ai picat un examen? Ce faci?

0 stele

1470 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza  | 12 iun 2015

Ai picat un examen? Ce faci?

Experienta vietii de student ar fi perfecta daca nu ar exista sesiunile si examenele care ne dau batai de cap cate o luna intreaga la sfarsitul fiecarui semestru. Din pacate insa, deocamdata, aceasta este singura reteta existenta pentru viata de student. Distractie in timpul semestrului si invatat pe branci la sfarsitul lui. Dar ce te faci cand, chiar daca inveti pe branci pentru un examen, tot esuezi?

Un examen picat e ca o piatra pe suflet in vacanta si nimeni nu isi doreste o vacanta de vara umbrita de grija restantelor. Iata mai jos ce sa faci si cum sa te comporti, daca restanta nu te va ocoli nici in aceasta sesiune:

 

1. Analizeaza toate optiunile pe care le ai

 
Rezultatul oricarui examen scris poate fi contestat in termen de 48 de ore de la afisarea rezultatelor. Ca sa depui o contestatie pentru nota de la un examen nu trebuie sa faci nimic mai mult decat sa depui la secretariatul facultatii o cerere. Lucrarea ta poate fi recorectata chiar in prezenta ta. Poate, cine stie, ai sansa sa scapi fara restanta prin aceasta metoda. Daca la contestatie tot nu ai obtinut mai mult de 5, atunci va trebui sa te prezinti la restanta si sa faci rost si de banii necesari pentru achitarea ei. Partea buna e ca la restanta ai sansa sa iei nota mai mare decat un prapadit de 5, pentru ca vei avea la dispozitie intreaga vara ca sa inveti.
 
 

2. Vorbeste despre restanta

Chiar daca in prima faza nu te vei simti prea mandru de tine din cauza restantei si vei avea tendinta sa nu vrei sa vorbesti cu nimeni despre ea, ar fi mai bine sa te deschizi. Nu esti nici primul, nici ultimul student care a picat un examen si vorbind despre asta te vei elibera de stresul generat de ideea ca va trebui sa il dai din nou. Incurajarile din partea prietenilor apropiati si sfaturile pe care ti le va da indrumatorul de an, iti vor prinde foarte bine si iti vei continua sesiunea de examene increzator in tine si fara impresia ca daca ai picat unul, restul nu mai conteaza. O restanta e scuzabila, dar mai multe ii vor face suspiciosi pe cei din jurul tau in privinta a cat de in serios iei facultatea.
 
 

3. Mizeaza pe punctele tale forte

Cand pici un examen, cauzele sunt cam aceleasi: nu ai invatat suficient, nu ti-a placut materia respectiva si nu ai reusit sa o intelegi, profesorul v-a pregatit subiecte capcana (mai rar). Asadar, daca ai dat la aceasta facultate pentru ca ti-ai dorit tu si pentru ca esti de parere ca ea iti poate asigura trecerea spre cariera mult visata, inseamna ca ai niste calitati care te recomanda pentru ea. Si din moment ce iti doresti sa termini aceasta facultate si ai si calitatile necesare pentru a o duce pana la capat, faptul ca ai picat un simplu examen nu va fi un mare obstacol pentru tine in vederea realizatii visului pe care il ai. 
 
 

4. O restanta nu e un capat de lume

Studentii care nu au restante pe tot parcursul studiilor sunt prea putini. Si apoi, ce fel de student e acela care nu are si el macar o restanta? Profesorii ne spuneau mereu in facultate „studentul care nu are nicio restanta nu e student”. Asadar, considera incidentul ca fiind o parte perfect normala a vietii de student si gandeste-te si la avantaje. Ce avantaje? Ei bine, faptul ca poti lua o nota mai mare decat colegii tai la restanta, faptul ca picarea unui examen te va ambitiona in viitor si te va determina sa te apleci cu mai multa seriozitate asupra materiei de studiu in sesiune si faptul ca in felul acesta, cel mai probabil, la anul, vei fi un student mai bun!
 
 
 
 
Foto: independent.ie
 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!