ALIMENTATIA PENTRU DIABETICI

14385 vizualizari  |  1 comentariu

ALIMENTATIA PENTRU DIABETICI
Atat prevenirea, cat si combaterea diabetului se bazeaza pe aexaminareaa atat de catre medic, dar mai ales de catre pacient a alimentatiei zilnice. Cele trei principii alimentare de baza, glucidele, lipidele si proteinele, trebuie sa se regaseasca in anume proportii in alimentatia normala, proportii care insa se modifica in cazul diabetului zaharat sau al predispozitiei pentru aceasta afectiune.

Astfel, daca in mod normal glucidele ocupa 55-60% din alimentatie, in cazul diabetului zaharat, procentul va scadea la 40-45%. Ca urmare, se va modifica si procentul proteinelor (de la 12-15% la 15-20%) si al lipidelor (de la 30-35% la 40-45%).

Bolnavul sau persoana predispusa trebuie sa tina seama de aportul calitativ si cantitativ al glucidelor din diverse alimente. Astfel, peste jumatate din cantitatea de glucide consumate este preferabil sa provina din fructe, legume si cereale. Acestea contin glucidele preponderent sub forma de fructoza care este mai bine utilizata de organism decat glucoza, provenita din dulciuri concentrate. Un alt avantaj al acestei categorii de alimente il reprezinta continutul bogat in afibrea alimentare, c
eea ce imbunatateste in mod real tranzitul intestinal si digestia in general. Este de preferat consumul fructelor bogate in fructoza (mere, citrice, pepene, caise, cirese) celor bogate in zaharoza (struguri, prune, pere, banane, smochine, curmale). Este importanta respectarea orelor de masa. Se recomanda repartizarea pe parcursul intregii zile a aportului alimentar, adica trei mese principale si doua gustari intermediare. Ultima masa este bine sa fie servita cu minimum doua ore inainte de culcare. Daca diabeticul este obez (in general este vorba de diabetul tip II insulinoindependent) atunci se va micsora ratia calorica atat cat se poate, ca, mentinand-o echilibrata, sa scadem greutatea bolnavului. Ca indicatii generale in aceste cazuri este scaderea painii si fainoaselor cat mai mult posibil (concomitent cu cea a grasimilor) si cresterea procentajului fructelor si legumelor. Se poate deci concluziona ca regimul diabetic de prevenire si combatere a diabetului zaharat permite o gama suficient de larga de alimente si produse alimentare si depinde exclusiv de noi insine sa il urmam asa cum se cuvine mai bine fiecaruia. Ingrasarea diabeticului reprezinta un semn negativ al compensarii bolii.

Vladimir Popescu, medic de familie
Sursa Gardianul.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: ALIMENTATIA  DIABETICI 
Comentarii

Raspunde-i

bULLLSHIT

Adauga comentariul tau
 
 
Studentie.ro
 
Inchide
Am uitat parola Cont nou
Conecteaza-te prin Facebook

Acum te poti conecta si prin contul tau de Facebook! Da click pe butonul de mai jos si introdu datele tale:

Login with Facebook
Publicitate pe Studentie.ro ×