Arta stranie a lui Hirotoshi Ito a ajuns la Bucuresti. Galeria Galateca, 10-14 octombrie 2017

0 stele

419 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

Arta stranie a lui Hirotoshi Ito a ajuns la Bucuresti. Galeria Galateca, 10-14 octombrie 2017

Dupa ce a fost descoperita ca material de constructie rezistent si impozant, piatra a fost imediat apreciata ca materie perfecta pentru realizarea obiectelor de arta. De zeci de mii de ani fascinatia artistilor pentru calitatile pietrei a ramas aceeasi, ba chiar s-a intesificat si a luat forme din cele mai neobisnuite. Un caz care ilustreaza perfect acest fapt este creatia japonezului Hirotoshi Ito, artist care a uimit intreaga lume cu operele sale miniaturale.

Hirotoshi Ito reuseste sa spuna povesti pe spatii atat de mici, din materiale atat de usor de procurat, incat fascinatia in fata migaloaselor lui lucrari este dubla: cum a putut da un chip atat de suprinzator pietrei si care au fost resorturile creatiei lui. Aparent rece, dura, neprietenoasa, salbatica, piatra devine in mainile artistului japonez maleabila, agreabila, aproape vie, pulsand de sens. Astfel, titlul expozitiei lui este pe deplin justificat cand include cuvantul ”paradox”.

Expozitia ”Pleasures of Paradox. The fine stone” va fi deschisa la galeria Galateca si va putea fi admirata in perioada 10-14 octombrie. Intrarea este libera!

In piesele artistului japonez, umorul este imbinat cu absurdul, contrastele sunt puternice, tocmai pentru a indruma privitorul sa vada lumea in alt fel. Nu e deloc intamplator ca a ales piatra pentru a arata o alta fata a lumii. La o prima vedere, acest material pare banal, inexpresiv, pana cand te apropii de esenta lui - asa cum o face Hirotoshi Ito - si numai dupa aceea, realizezi spectaculozitatea pietrei naturale, versatilitatea si energiile atat de diverse pe care le include.

Hirotoshi Ito s-a nascut in 1964 si provine dintr-o veche familie de pietrari. A absolvit Universitatea Tokyo National Fine Arts si de atunci, din 1982, lucreaza in piatra. Stilul care il particularizeaza printre artistii contemporani este reprezentat de abordarea miniaturala (nu minimalista!) asupra pietrei. Hirotoshi Ito este in egala masura un povestitor, dar si un artist al conceptului.

 

Expozitia ”Pleasures of Paradox” reprezinta un omagiu adus artei lui Hirotoshi Ito de catre PIATRAONLINE, cel mai mare importator de piatra naturala din Romania. Mariana Constantinescu-Bradescu, Managing Partner PIATRAONLINE: Ne dedicam complet proiectelor curajoase pe care le sustinem si vrem sa punem Romania pe harta liderilor in design si arhitectura. Pentru noi, fiecare bucata de piatra naturala este o opera de arta sculptata de natura: unica, expresiva, tulburatoare. De aici si admirația pentru arta lui Hirotoshi Ito, care ne serveste drept sursa de inspirație, dar si dorinta de a prezenta universul sau comic-absurd acasa, in Romania.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!