BANCA MONDIALA, INGRIJORATA DE VALOAREA MARE A CREDITELOR IN VALUTA ACORDATE IN ROMANIA

0 stele

1785 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

BANCA MONDIALA, INGRIJORATA DE VALOAREA MARE A CREDITELOR IN VALUTA ACORDATE IN ROMANIA
Banca Mondiala - ingrijorata de valoarea mare a creditelor in valuta acordate in Romania. Expunerea pe valuta a circa jumatate din totalul imprumuturilor contractate de institutiile de credit din Romania, Ungaria, Ucraina si statele baltice ingrijoreaza Banca Mondiala, se arata intr-un raport realizat de institutia internationala.
`Fluxul datoriilor private a crescut in regiune (Europa si Asia Centrala -n.r.) de la 0,4 miliarde de dolari in 2001 la 144 miliarde de dolari in 2006, reprezentand circa doua treimi din totalul inregistrat in tarile in curs de dezvoltare. Imprumuturile externe substantiale de catre banci din mai multe tari, in special din Estonia, Ungaria, Kazahstan, Letonia, Lituania, Rusia si Ucraina au determinat o crestere importanta a creditului, alaturi de presiuni inflationiste. Exista temeri referitoare la expunerea pe valuta a sectoarelor bancare in tari precum Ungaria, Romania, Ucraina si statele baltice, unde jumatate din valoarea totala a creditelor este denominata in valuta`, se spune in raport.
Cresterea semnificativa a imprumuturilor externe contractate de bancile comerciale poate fi rezultaltul unui proces normal pentru tarile in curs de dezvoltare. Avansul ar putea fi justificat si de existenta unor investitii profitabile.  In cazul in care cadrul de reglementare national promoveaza practici bancare sanatoase, o alocare eficienta a creditelor si un management adecvat al riscului, evolutiile mentionate nu sunt riscante, conform sursei citate.
Imprumuturile externe pot deveni insa riscante pe plan macroeconomic si de stabilitate financiara, in cazul in care bancile detin portofolii defectuoase de valute, maturitatile sunt scurte, sau daca aceste imprumuturi sunt utilizate pentru creditarea sectorului privat, in special pentru acordarea de credite de consum si ipotecare, fara exercitarea unui control prudential suficient de eficient. In intervalul 2006-2006, bancile romanesti au imprumutat 2,02 miliarde de euro, cu mult sub nivelul inregistrat in Ungaria, de 6,8 miliarde de euro. Valoarea totala a creditelor tarilor cu venit mediu, categorie in care este incadrata si Romania, a fost de 117,6 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Mondiale.
`Mai multe tari care au combinat intrari masive de capital cu un boom in creditul neguvernamental ar putea fi vulnerabile fata de aceste riscuri. Intre 2001 si 2005, Estonia, Ungaria, Kazahstan, Letonia, Lituania, Nicaragua, Romania, Rusia si Ucraina au inregistrat cresteri importante ale creditului alaturi de avansul imprumuturilor in valuta contractate de banci`   -  raportul Bancii Mondiale.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: ACORDATE  BANCA  MONDIALA  VALOAREA  VALUTA  CREDITELOR  INGRIJORATA 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!