BANCILE ROMANESTI AU FACUT PROFIT DE PESTE UN MILIARD DE EURO IN 2008

0 stele

316 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza  | 11 feb 2009

BANCILE ROMANESTI AU FACUT PROFIT DE PESTE UN MILIARD DE EURO IN 2008
Anul trecut, profitul net total al bancilor din Romania a urcat cu 67%, pana la 1,27 miliarde de euro, astfel ca bancherii au avut in 2008 cel mai bun an de dupa 1990.
Castigurile realizate in prima jumatate a anului au reusit sa acopere declinul afacerilor inceput in toamna din cauza contaminarii cu efectele crizei internationale, potrivit datelor BNR, informeaza Ziarul Financiar.
"Sectorul bancar este oglinda economiei, asa ca dinamica sa a reflectat exact boom-ul economic, pe care l-a si alimentat. 2009 va fi insa mult mai dificil pentru banci pentru ca pe cat de severa va fi ajustarea economiei, cu atat mai drastic vor fi afectate rezultatele din sectorul financiar", comenteaza Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Pensii.
Profitul a ramas insa concentrat la nivelul bancilor mari, o sursa importanta de castig fiind vanzarile de active din sectorul asigurarilor, dar si trezoreriile au contribuit din plin pe seama oportunitatilor oferite de volatilitatea cursului de schimb.
"M-as astepta ca diviziile de piete financiare sa fi avut o contributie substantiala la profituri, compensand scaderile de venituri inregistrate pe tranzactii comerciale", spune Craciun.
BCR, BRD, CEC si Banca Transilvania au incasat anul trecut cate 62 de milioane de euro net din vanzarea participatiilor la Asiban, BCR a mai castigat 244 milioane euro din vanzarea BCR Asigurari si a pachetului majoritar la BCR Asigurari de Viata, in timp ce Banca Transilvania a obtinut inca 90 milioane euro din tranzactia de vanzare a BT Asigurari.
Sursa: ziare.com

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: Euro  FACUT  Bancile  PROFIT  MILIARD  produse romanesti 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!