BANCILE ROMANESTI, MAI SARACE IN PRODUSE DECAT CELE EUROPENE

0 stele

679 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

BANCILE ROMANESTI, MAI SARACE IN PRODUSE DECAT CELE EUROPENE

`Nu cunosc ce este acela imprumut testamentar. Nu, banca noastra nu ofera asemenea servicii. Nici bugete de familie nu calculam. Dar daca doriti, va dam un credit de nevoi personale`, afirma cu vocea nesigura un consilier de clientela al uneia dintre cele mai mari banci din Romania.
Situatia este comuna aproape intregului sistem bancar autohton, a carui oferta de produse si servicii este departe de cea a bancilor cu adevarat europene. Bancherii spun ca acest lucru se datoreaza culturii bancare reduse a populatiei, tradusa printr-o cerere scazuta de servicii bancare. `Uitati-va la Citigroup, care e cel mai mare grup financiar din lume: la noi in tara ofera doua-trei produse.
Daca lumea nu cere produse sofisticate, de ce sa cheltuim sume serioase cu lansarea lor? De asemenea, uitati-va la numarul celor care au incheiate conventii cu bancile pentru plata facturilor la ATM; este sub 10 la suta din totalul clientilor. Acesta este nivelul mediu al culturii bancare de la noi. Generic vorbind, nu cred ca exista produs din Vest care sa nu aiba totusi o minima corespondenta cu ceea ce oferim noi. Acolo sunt credite special pentru nunti, de exemplu. Noi oferim credite de nevoi personale, care acopera si nuntile. Probabil, peste cativa ani, vom avea in portofoliu intreaga oferta a unei banci elvetiene de pilda, dar deocamdata nu suntem in aceasta situatie`, ne-a declarat un presedinte de banca.
Conturi de buget familial (Budget Accounts)
Acest produs oferit de bancile din UE vine in intampinarea clientilor care constata ca anumite facturi (curent, telefon, gaz) sunt scadente la anumite date din an. Se intampla astfel ca, in unele luni, cheltuielile sa fie foarte mari, iar in altele nesemnificative. Clientul bancii este ajutat astfel sa plateasca facturile totale printr-un tip special de descoperit de cont, astfel incat costul facturilor sa poata fi suportat pe mai multe luni. Plafonul creditului in descoperit de cont, in cazul contului de buget, are la baza estimarea cheltuielilor pe 1 an facuta de client. Suma se imparte la 12 pentru a se stabili suma ce trebuie sa fie in cont in fiecare luna. Dupa plata facturilor, la sfarsitul anului, soldul contului de buget trebuie sa fie zero (daca estimarea a fost corecta).
Evidenta operatiunilor efectuate prin cartile de credit ale angajatilor unei firme
Acest serviciu permite firmelor sa controleze cheltuielile pe care angajatii lor le fac. Se fixeaza o limita totala de creditare pentru societate (ca suma a limitelor stabilite pentru fiecare angajat in parte). Aceste carti sunt utilizate de angajati ca orice carte de credit, iar lista detaliata a operatiunilor efectuate este expediata societatii (fiecare articol de cheltuieli si cartea de credit la care se refera).
Imprumuturi testamentare
Se acorda persoanelor care mostenesc niste valori/bani in urma decesului altei persoane si care nu dispun de fondurile necesare platii taxei de mostenire. O data cu intrarea in drepturi a mostenitorului, acesta va rambursa imprumutul. In conditii similare se pot acorda credite pentru organizarea unei nunti, urmand ca, dupa incheierea evenimentului, creditul sa fie rambursat din banii incasati ca `dar de nunta`.
Conturi de economii scutite de taxe
Din cauza scaderii economiilor personale, in 1991, in Marea Britanie a fost implementat sistemul TESSA (Tax Exempt Special Savings Accounts). Orice persoana poate depune la banca o suma de bani (exista limita maxima prestabilita), dar dobanda rezultata nu e supusa impozitarii. Conditia este de a nu face nici o retragere pe termen de 5 ani (unele banci permit retragerea dobanzii). Desi economiile din Romania sunt in aceeasi situatie, masurile de incurajare a economisirii intarzie.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: DECAT  Europene  PRODUSE  Bancile  produse romanesti 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!