CASA DE CULTURA A STUDENTILOR DIN BRASOV

CASA DE CULTURA A STUDENTILOR DIN BRASOV 4 4
4 stele

9613 vizualizari  |  3 comentarii

CASA DE CULTURA A STUDENTILOR DIN BRASOV


Adresa: Bd. Eroilor nr. 29,
localitatea Brasov, judetul Brasov, cod 2200
tel/fax 0268471884
email: ccsbrasov@yahoo.com
Director: ADRIAN AMARICUTEI

PREZENTARE A ACTIVITATII CASEI DE CULTURA STUDENTESTI
Casa de Cultura Studenteasca reprezinta bastionul artei studentesti. Aici studentii de diferite formatiuni vin sa-si completeze necesitatile de ordin estetic, prin participare (activa sau pasiva) la actul de cultura.
Segmentele culturale sunt concepute pa baza optiunilor si preferintelor studentilor brasoveni, desigur continuand in mod coerent traditia culturala brasoveana. Facand o analiza a manifestarilor artistice studentesti derulate in institutia noastra, un loc important il ocupa ansamblul de dansuri si cantece populare romanesti "Junii Brasovului".

Ansamblul "Junii Brasovului" se doreste a fi pastrator , continuator si transmitator al valorilor populare romanesti, valori rasarite din mirabila ramasita a sufletului neamului romanesc si ajunge la noi in forme cizelate de-a lungul secolelor, cernute si purificate, fiind spiritului critic al taranului roman. In lumea satului de alta data munca, poezia, doina, muzica, dansul, basmul, legendele, portul, tot ceea ce inseamna cultural si material sub lumina protectoare si calauzitoare a spiritului crestin ortodoxe, se inlantuiau armonios producand legaturi puternice si de nivel emotional inalt, om-natura-cosmos. Acestea l-au facut pe Lucian Blaga sa afirme ca "eternitatea s-a nascut la sat".

Prin spectacolele sale "Junii Brasovului" incearca sa recreeze atmosfera spirituala a satului de alta data. Principalele zone geografice de cercetare si valorificate a traditiei folclorice sunt cele ale Rupei si Fagarasului, ale Tarii Barsei si Branului, iar din cantece si dansuri din Moldova, Bistrita, Oas, Banat si Oltenia. Ansamblul a luat fiinta in 1972, iar de atunci a participat la toate Festivalurile nationale studentesti obtinand premii la toate editile.

La Festivalul National Studentesc de Folclor -Iasi dec.1999 "Junii Brasovului" au obtinut premiul I la sectiunea transpunere scenica a unor obiceiuri si traditii populare romanesti. Deasemenea in ultimul timp a fost invitat la Festivalulrile internationale studentesti cum ar fi "Costinesti 1993" si "Cluj", "Iasi", unde a obtinut premiul I, iar peste hotare "Junii Brasovului" a avut spectacole in : - Germania - Banu - 1990 - Ungaria - Bekescaba - 1995 - Irak - Babilon - 1996 - Iordania - 1997 - Grecia - Hania - 2000 - Germanial - Kiel - 2001 Pentru ansamblul folcloric de dansuri si cantece populare maghiare "Buchetul" anul universitar 1996-1997 a fost un an deosebit, mai dificil.

Totul a inceput cand la inceputul anului 1997 formatia s-a restrans, cauza fiind absolvirea facultatii a majoritatii membrilor din aceasta formatie. In aceste conditii prioritatea ansamblului nu a fost sa participe la cat mai multe spectacole, ci sa formeze o noua echipa, o noua baza pentru activitatea din viitor.

 Un factor de reusita in acest sens este beneficierea de serviciile d-lui Szalay Zoltan, este un bun specialist in domeniu. In ciuda acestor dificultati au reusit sa sustina cateva spectacole care, credem noi, nu au stirbit imaginea si traditia de peste 20 de ani a "Buchetului". Dupa spectacolul din 15 martie 1998, tinut in sala mare a Teatrului "Sica Alexandrescu" cu prilejul aniversarii a 149 de ani de la Revolutia din 1848, a urmat cel mai important moment a acelui an. La Odorheiul Secuiesc s-a sarbatorit 20 de ani de experienta a "Buchetului", la aceasta festivitate participand toti cei care timp de 20 de ani au dansat si cantat in acest ansamblu.

Deasemenea un loc important il ocupa formatia de dans modern "Erotic Dreams" care a luat fiinta in 1993. Premiata la fiecare festival la care a participat, formatia "Erotic Dreams" are ca repertoriu o paleta temetica si de expresie foarte diversificata, asfel incat aceasta formatie participa la toate sectiunile de dans ale "Festivalului National Studentesc de Dans".

In anul 1993 la "Festivalul National Studentesc de Dans modern si contemporan", formatiei i se acorda premiul II la sectiunea dans modern , in anul 1994 premiul III la sectiunea show-revue si mentiune la sectiunea dans modern, in anul 1995 formatia obtine premiul II la sectiunea dans contemporan si premiul III la dans modern, iar in 1996 succesele formatiei sunt incununate cu un bine meritat premiul I la sectiunea show-revue si premiul III la sectiunea dans modern.

In 1999 formatia "Erotic Dreams" obtine premiul I la sectiunea show-revue, premiul II la sectiunea dans inedit, premiul II la dans modern si premiul III la dans contemporan. Iar anul 2000 aduce formatiei "Erotic Dreams" la Festivalul National Studentesc de Dans Modern - Cluj, premiul I la sectiunea dans contemporan, premiul I la sectiunea dans modern, premiul II la sectiunea show revue, premiul I la sectiunea balet clasic si premiul special al juriului, premiul II si III la sectiunea dans modern, respectiv show revue Cluj 2001.

Aceste performante remarcabile se datoreaza atat talentatei formatii cat si distinsei coregrafe Iolanda Popescu, care a reusit sa isi dovedeasca inca o data inalta profesionalitate reunind disciplina academica evoluata cu libertatea de limbaj a dansului modern si cu nestavilita inclinatie pentru estetica. Sectile care formeaza studioul muzical au o paleta larga de genuri muzicale: muzica rock, solisti de muzica usoara si populara, muzica instrumentala, interpreti muzica folk, muzica clasica.

Sectiunea de creatie si interpretare se ocupa cu promovarea tinerilor talente in domeniul creatiei muzicale si interpretarii. In acest sens au fost facuti pasi mari, procurandu-se un studio de inregistrare, care are posibilitatea de a stoca informatiile la un nivel ridicat de fidelitate. In acest sector au fost evidentiati solisti ca Rosiu Claudiu, Dobarcianu Gentiana, Kogalnicianu Tatiana, etc. In luna noiembrie 1996 la C.C.S. s-a infiintat trupa de jazz alcatuita din studenti ai Facultatii de muzica. Cvartetul abordeaza piese din literatura clasica de gen, prelucrari populare, cat si creatii proprii. Conducerea grupului apartine studentului Barsan Codrut student in anul IV la Facultatea de muzica.

La sectia de muzica rock, un numar de cinci formatii abordeaza un stil aparte si bine definit, fiecare formatie are un repertoriu inchegat pe baza caruia s-a putut prezenta in numeroase concerte care s-au remarcat printr-un grad inalt de calitate. La marile Festivaluri Nationale Studentesti organizate la Bucuresti, Timisoara, Cluj, Galati, Craiova, aceste formatii s-au bucurat de prestatii si succese deosebite, obtinand numeroase premii, dovedind ca talent, forta creatoare si dorinta de a munci exista cu adevarat.

Daca Brasovul este considerat un oras al festivalurilor Cerbul de aur", "Festivalul muzicii de camera", "Festivalul de teatru contemporan", "Festivalul National Studentesc de muzica romaneasca Gaudeamus" este cel care a implinit viata culturala brasoveana, mai ales ca unele festivaluri din ratiuni economice nu au avut loc in ultimii ani.

Festivalul National Studentesc de muzica romaneasca "GAUDEAMUS " ajuns in anul 2001 la editia a-X-a, este un festival de traditie al Casei de Cultura Studentesti Brasov, ce reuneste vocile cele mai reprezentative ale studentilor din Casele de Cultura Studentesti din tara intr-un regal de muzica, la care s-au ridicat voci afirmate pe plan national ca : - Anca Ramona Negrea - Ramona Nastase (promovata la "Festivalul Mamaia" - 1998) ; - Marcela Buruian (promovata la "festivalul Mamaia - 1998); - Mihai Tristariu (castigator al concursului "Mamaia" - 1998 , membru al celebrului grup "Valahia"); - Madalina Manolache (participanta la "Festivalul Mamaia" - 1998) etc. , cat si recitaluri de exceptie a interpretilor : Daniela Gyorfi, Adrian Enache, George Nicolescu, Nadia si Marius Dragomir, grupul "Conexiuni", "Lady jazz" de la Academia de muzica din Chisinau, organistul Edgar Schlandt cu recitalul la Biserica Neagra, grupul olandez "Cords", Loredana Groza si Directia 5, concert de muzica preclasica sustinut la Castelul Bran de catre "Camerata Academica", Victor Socaciu, grupul "Talisman", grupul "Destine" al C.C.S.Iasi, Laurentiu Cazan, grupul "Valahia", grupa "Taxi", trupa "Bosquito", Diesel, Ca$$a Loco etc.

De altfel critica de specialitate a catalogat "Festivalul Gaudeamus", ca fiind unul dintre cele mai serioase si profesioniste festivaluri, comparat cu "Festivalul de creatie si interpretare Mamaia". Toate acestea au intrat in traditia culturala atat a studentilor cat si a Brasovului Cultural. Dimensiunile si oferta culturala studenteasca este atat de impresionanta incat in mod cert merita sa fie fructificata de catre institutiile Ministerului Educatiei si Cercetarii, facand-o cunoscuta in primul rand in randul studentilor, cat si in alte medii. Prin spectrul larg de oferta Casa de Cultura Studenteasca se inscrie printre cele mai active sisteme culturale. Din dorinta de nou in luna noiembrie a anului 1995, s-a nascut sectia de moda. Aceasta cuprinde urmatoarele tipuri de activitati : curs de manechine, curs de fotomodel si desig vestimentar.

Trupa de manechine "Agressione" este formata din peste 60 de studenti, iar ambitia lor impreuna cu experienta coordonatorului, va face in curand numele Casei de Cultura Studentesti sa fie o garantie a calitatii si bunului gust si in moda.

Trupa "Agressione" a fost solicitata pentru numeroase prezentari de moda de catre bine cunoscutele saloane de moda: Killtec, Rosignol, My X, Monice-Londra, Lady, Vilette Mod, Big Star etc. Din palmaresul premilor obtinute la Festivalurile de Moda si creatie vestimentara din tara amintim: locul I si II la "Miss Zodiac" Predeal - 1996, participare la "Cerbul de Aur"1997 cu manechine ce au deschis festivalul - vestimentatie Doina Levinta, locul I la "Miss Universitas"Costinesti1997, locul IV la Festivalul National Studentesc de Moda Bucuresti - 1998, locul V Timisoara - 1998, participare la "Miss Universitas World" Seul 1997, locul II la "Miss Universitas Romania" 1999, premiu special la Festivalul National Studentesc de Moda Cluj si Pitesti 1999), locul II si premiu special la "Miss Universitas Romania" 2000, premiul III la Festivalul National Studentesc de Creatie vestimentara Pitesti 2000, premiul pentru cel mai bun manechin Pitesti 2001. Din aprilie 1997 pana in august 1997 s-au pus bazele pentru initierea si finalizarea proiectului Centrul de Media C.C.S. Brasov realizat impreuna cu Quip Tv Marea Britanie si finantat de Know-How Fond. Dupa instalarea Studioului Tv primit ca donatie din Marea Britanie am inaugurat cursurile de televiziune cu specializare redactori, tehnicieni montaj si operatori Tv, folosind metoda Richie Pearson, cu lectii teoretice pe casete video si aplicatii in studioul TV "Gaudeamus" prin introducerea unor programe Tv proprii.

Cursul cuprinde trei perioade:
1. Cursuri teoretice
2. Probe practice
3. Lucrarea de diploma

1. Cursurile teoretice se bazeaza pe cursurile speciale de televiziune donate de "Puip Tv" din Scotia. Acestea cuprind un scurt istoric asupra dezvoltarii televiziunii, elemente de baza in activitatea de televiziune, echipamente utilizate in televiziune, notiuni generale privind modul in care se concep, se produc si se valorifica programele Tv.

2. Probele practice constau in producerea de materiale Tv privind activitatea C.C.S., repetitii, festivaluri, spectacole si deplasari. Materialele filmate impreuna cu interviurile luate de reporteri sunt montate in programe Tv care au in general un caracter de divertisment. In anii 1999 - 2001 membrii studioului Tv "Gaudeamus" au participat la maoritatea evenimentelor studentesti (spectacole sau concursuri) si au produs peste 15 ore de program de divertisment.

3. Lucrarea de diploma consta in alegerea unui subiect si transpunerea lui pe caseta video. Aceasta lucrare poate fi atat un spectacol de divertisment (utilizand materiale existente) cat si un film documentar sau un reportaj.

Clubul pentru protectia naturii si turism a fost infiintat in anul 1973, in cadrul Casei de Cultura Studentesti, format din peste 100 de studenti si avand contacte cu peste 100 de organizatii similare din tara si strainatate. Actiuni curente: proiectii de diapozitive cu caracter montan - ecologic, ture de week-end prin muntii din imprejurimile Brasovului, participarea la concursuri specifice sub egida Federatiei Est Europene de Turism Profesionist, educatie montan - ecologica in randul tinerilor, participarea la simpozioane si consfatuiri specifice si editarea de materiale informative.

Din actiunile anuale mentionam: sarbatorirea Zilei Pamantului, tabere de marcare si igienizare si scoli de iarna. Ultimele actiuni de amploare : editarea cartii "Un sfert de veac pe munte", Tabara de marcare si igienizare - M-tii Fagaras august1998, 1999, 2000, 2001, Scoala de iarna -M-tii Fagaras martie1999, 2000, 2001. Proiecte: - extinderea la nivel national - achizitionarea de tehnica de calcul si conectarea la Internet.

Din anul universitar 2000 a luat fiinta sectia de Limba germana in cadrul careia au loc cursuri pentru avansati si incepatori, finalizandu-se cu diploma de traducator autorizat pe baza concursului organizat de catre Institutul "Goethe" Bucuresti.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: BRASOV  CULTURA  CASA  liga studentilor electronisti 
Comentarii

Raspunde-i

Buna seara!Numele meu este Andreea Stanciu si mi-as dori sa aflu cateva informatii despre trupa de teatru "Pot" in vederea participarii la un festival de teatru(datele care ma intereseaza sunt :nume coordonator,nr de telfon persoana de contact si adresa de mail).In speranta ca imi veti raspunde,va multumesc!

Adauga comentariul tau
 
 
Inchide
Am uitat parola Cont nou
Conecteaza-te prin Facebook

Acum te poti conecta si prin contul tau de Facebook! Da click pe butonul de mai jos si introdu datele tale:

Login with Facebook