CASTELUL BANFFY DIN BONTIDA

CASTELUL BANFFY DIN BONTIDA 3 6
3 stele

9295 vizualizari  |  4 comentarii

CASTELUL BANFFY DIN BONTIDA

Castelul Bánffy (sau Castelul Bánffy de la Bontida) este un ansamblu arhitectonic construit de familia Bánffy in comuna Bontida, judetul Cluj, denumit adesea "Versailles-ul Transilvaniei".
Prima atestare documentare a castelului dateaza din secolul XVI, cand, potrivit unui raport militar (1680) exista un sistem de fortificatii care inconjura conacul. Se banuieste insa ca pe acest loc a existat o resedinta nobiliara inca din secolul XIV, iar constructia la castel a inceput in 1437, cand baronul Banffy a primit din partea regelui Albert permisiunea de a-si ridica o cetate, si a fost finalizata in 1543. Stilurile cele mai vizibile in structura ansamblului sunt cel renascentist si cel baroc.

Denes Bánffy (1638-1674), comite de Dabaca si Cluj si consilier al principelui Transilvaniei Mihai Apafi I a fost cel care a initiat constructia ansamblului la aceste dimensiuni, sub controlul arhitectului italian Agostino Serena.
Mostenitorul sau, Denes Bánffy II a initiat recontructia castelului, incepand din 1745 in stil baroc, dupa planurile arhitectului vienez Joseph Emmanuel Fischer von Erlach. In prima faza reconstructia s-a concentrat asupra curtii de onoare din fata cladirii portii, inspirandu-se din arhitectura baroca vieneza au fost create noi cladiri: manejul, grajdul, remiza si locuintele servitorilor.  Tot el a dat o noua forma castelului, sub forma a doua aripi asezate in pozitia literei U.
Bontida - Intrarea principala in incinta castelului Bánffy (1940-1944). In 1850 arhitectul A. Kagerbauer a ridicat o noua aripa a cladirii, tot in secolul XVII sculptorul Johann Nachtigall a transpus "Metamorfoza" de Ovidiu in grandioase statui de piatra care decorau poarta.
Jozsef Banffy a decis demolarea turnului de poarta in 1820, unind curtea renascentista cu cea baroca, iar din piatra rezultata a fost ridicata moara de apa din apropiere. Totodata el a decis si transformarea parcului baroc intr-unul romantic, specific englezesc.
Imobilul a fost serios afectat la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, cand trupele germane aflate in retragere, au atacat, jefuit si incendiat intreg ansamblul. A fost distrus intreg mobilierul, bine-cunoscuta galerie de portrete si biblioteca. Baronul Nicolae (Miklós) Bánffy, proprietarul castelului la acel moment si ultimul proprietar al castelului, initiase o negociere a Ungariei cu Romania pentru ca ambele state sa schimbe tabara si sa intoarca armele impotriva Germaniei, devastarea castelului se considera a fi o actiune de vendeta a guvernului german la adresa baronului.
Intr-o latura inca functionala a castelului a fost instalata in anii 1950 Cooperativa Agricola de Productie ("C.A.P.") Bontida. Nationalizarea si lipsa oricarei intretineri a cladirilor si parcului au dus la degradarea grava a castelului. Satenii au folosit caramizile castelului drept material de constructie. Muzeul de Arta din Cluj-Napoca a reusit sa salveze statuile din parcul odinioara baroc, depozitandu-le in cadrul institutiei (sectia donatii, str. I. C. Bratianu), unde se gasesc si astazi.
In perioada anilor 60 Directia Monumentelor Istorice a incercat reabilitarea castelului, dar din lipsa de fonduri nu a putut efectua nici o actiune concreta in acest sens. Castelul a fost folosit mai departe ca depozit de materiale de constructii, iar parcul a devenit treptat in pasune, copacii devenind lemn de foc.
 Dupa caderea regimului comunist a inceput restaurarea ansamblului. Decisiva in acest sens a fost colaborarea intre "Institute of Historic Building Conservation" din Marea Britanie, Oficiul pentru Protectia Patrimoniului Cultural din Ungaria si Ministerul Culturii si Cultelor din Romania. Lucrarile de restaurare s-a facut sub inaltul patronaj al Printului Charles de Wales, care a vizitat in mai multe randuri santierul.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: BONTIDA  CASTELUL  BANFFY 
Comentarii

Raspunde-i

Un distins roman traitor in sud cu un excelent cap de vizionar propunea nici mai mult nici mai putin decit...darimarea tuturor "vechiturilor" de acest gen din Romania si construirea unor cladiri moderne care sa atraga TURISTI.Raspunsul meu este :Fao draga in sudul tau ca eu cred ca la chirpiciurile tale te-ai gindit.Pe noi lasa-ne cu "vechiturile"noastre.Pe care le vom reabilita pe toate.

Raspunde-i

se plateste o suma de 2 lei (este o drama, nu?), iar cei care fac poze in scop comercial platesc pentru acest lucru. copii intra gratuit. daca va place sa vizitati, atunci ar fi normal sa si contribuiti la restaurarea castelului. sau char nu va permiteti? iar cei care fac poze cu scop comercial......daca nu ar fi fost munca celor care o restaureaza, nu ati avea obiectul pozei, nu? Iar despre evaziunea fiscala, hai sa fim seriosi. Este proiectul model al Uniunii Europene. Mai bine ati face si voi ceva, in loc sa va plangeti de mila.

Raspunde-i

Locuiesc in Bontida... pe tine cred ca te-au fraierit... nu exista nici o taxa pentru poze, doar pentru vizitare.

Raspunde-i

Daca vreti sa va faceti poze, vi se cere minunata taxa de criza de 50 de euro, iar daca vreti sa-l vizitati nu primiti decat un pliant dar nu vi se rupe nici un bilet...evaziune fiscala

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!
 
 

Studentie.ro iti recomanda

CETATEA ENISALA CETATEA ENISALA