CASTELUL MOCIONI-TELEKI DIN CAPALNAS

CASTELUL MOCIONI-TELEKI DIN CAPALNAS 5 5
5 stele

8538 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

CASTELUL MOCIONI-TELEKI DIN CAPALNAS
In centrul satului Capalnas, comuna Birchis vizitatorul gaseste Castelul Mocioni-Teleki. Castelul, cu parter si etaj, construit in jurul anului 1860, de catre arhitecti si mesteri italieni, a fost restaurat in anul 1964, fiind unul din cele mai frumoase monumente de arhitectura din judetul Arad.
Remarcabila, fatada decorata cu patru coloane de piatra si capiteluri corintice avand in cele trei spatii cate o usa considerabila, iar deasupra lor cate o fereastra patrata, este prevazuta deasupra in toata lungimea cu o coronita artistic dantelata.

Usile amintite comunica intre salonul castelului si spatioasa terasa, la care accesul din exterior este asigurat de doua trepte de marmura in forma de semicerc. Inconjurat de un spatios parc, castelul are in fata statuia unui cerb.
 In castel a trait un timp Alexandru Mocioni (1841-1909), presedintele Partidului National Roman din Crisana si Banat, ales la Conferinta de la Timisoara din 1869, cunoscut animator al vietii culturale din Transilvania.
Castelul de la Capalnas, conservat in stare buna, cu un parc de cateva zeci de hectare in jurul sau, a fost retrocedat urmasilor fostului proprietar. Tot de numele familiei Mocioni se leaga si castelul de la Bulci. Acesta se afla la marginea satului si se impune prin prezenta si arhitectura. Ridicat in prima jumatate a secolului al XIX-lea, castelul primeste forma actuala in jurul anului 1860, iar astazi aici functioneaza un sanatoriu.
Sursa: Jurnalul National.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: CASTELUL  MOCIONI-TELEKI  CAPALNAS 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!
 
 

Studentie.ro iti recomanda

CETATEA ENISALA CETATEA ENISALA