Cât de mult rău fac țigările electronice

0 stele

311 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

Cât de mult rău fac țigările electronice

Reuters informează în urma unui studiu publicat în jurnalul "Annals of Internal Medicine" că țigările electronice sunt mult mai sigure și mai puțin toxice decât cele tradiționale, cu tutun.

Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au analizat nivelurile de substanțe periculoase și cauzatoare de cancer din organism. Persoanele care au trecut de la fumatul țigărilor obișnuite la cele electronice sau au apelat, pentru cel puțin șase luni, la metodele terapiei de înlocuire a nicotinei (Nicotine Replacement Therapy — NRT), precum guma de mestecat sau plasturii, au avut niveluri mult mai scăzute de toxine în salivă și urină decât cele care au continuat să fumeze.

"Studiul nostru se adaugă dovezilor existente care demonstrează că țigările electronice și NRT sunt mult mai sigure decât fumatul și sugerează că există un risc foarte mic asociat cu utilizarea lor pe termen lung', a declarat Lion Shahab, specialist în epidemiologie și sănătate publică la Colegiul Universitar Londra, autorul principal al lucrării.

Studiul a fost publicat în jurnalul "Annals of Internal Medicine" și a fost realizat pe mostre de salivă și de urină de la utilizatori pe termen lung ai țigărilor electronice și produselor NRT și a comparat nivelurile anumitor substanțe chimice din corpul acestora. Potrivit concluziei, fumătorii care au trecut definitiv la metodele alternative de fumat aveau niveluri semnificativ mai reduse de substanțe chimice toxice și carcinogene în comparație cu cele care au continuat să consume tutun. Subiecții care au fumat țigări electronice și au utilizat NRT, însă nu au renunțat complet la țigările tradiționale nu au manifestat această scădere notabilă, au adăugat oamenii de știință.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), tutunul este cel mai important factor de mortalitate din lume care poate fi prevenit, estimându-se că ar putea fi responsabil de decesul a 1 miliard de persoane până la sfârșitul secolului, în cazul în care tendința în ceea ce privește fumatul se menține la nivelul actual.

În prezent, fumatul țigărilor tradiționale, cu tutun, provoacă decesul a circa 6 milioane de persoane pe an.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: TUTUN    tigari electronice  tigari cu tutun 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!