Ce se intampla cu organismul uman in spatiul cosmic?

0 stele

1586 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

Ce se intampla cu organismul uman in spatiul cosmic?

Cucerirea spatiului se pare ca este cea mai viabila solutie gasita de savanti pentru salvarea speciei umane in cazul in care o catastrofa de proportii ar lovi pamantul. Dar spatiul cosmic este un vid fara aer respirabil si fara presiune, in aceste conditii supravietuirea in afara atmosferei terestre fara un costum de cosmonaut e imposibila.

Temperaturile sunt fie de fierbere fie de congelare, chiar daca nu esti cu fata la soare, iar radiatiile cosmice sunt atat de puternice incat nu le poti supravietui. Iata mai jos ce se intampla concret cu corpul uman in cosmos in lipsa costumatiei corespunzatoare:


1.    Asfixiere

Din cauza lipsei de presiune, aerul din plamanii tai se va extinde in spatiul cosmic, asa ca cea mai buna solutie ar fi sa expiri cat mai mult ca s ail impinge afara decat sa inspiri. In spatiu, ii va lua doar 15 secunde corpului tau ca sa foloseasca tot aerul din sange si in momentul in care aerul fara oxigen va ajunge in creierul tau, vei lesina.

 

2.    Nu mai ai control asupra intestinului

In conditiile lipsei de oxigen pierzi controlul anumitor functii ale corpului. Un experiment efectuat pe caini in 1965, a aratat ca in spatiul cosmic nu numai ca plamanii se vor goli instantaneu de aer, dar si intestinele se vor elibera instantaneu. Adica, cel mai probabil, vei face pe tine.

 

3.    Iti fierbe sangele

Cu cat mai joasa este presiunea, cu atat punctul de fierbere al unui lichid este mai jos. De aceea apa fierbe mai repede pe varful unui munte decat la baza acestuia. In spatiu nu este presiune asa ca temperatura de fierbere poate scadea pana la cea a corpului tau. Asta inseamna ca saliva iti va fierbe pe limba si sangele in vene.

 

4.    Se blocheaza circulatia

In conditiile in care sangele tau este in fierbere, acesta nu va mai ajunge sa circule spre organele vitale. Ai putea muri si numai din cauza asta. Insa daca sangele ajunge la inima ta, atunci vei suferi un atac de cord instantaneu.

 


5.    Balonarea

Din moment ce sangele tau va incepe sa fiarba, se va transforma in gaz si vei incepe sa te umfli. NASA susine ca organismul tau nu va exploda si nici ca ochii iti vor iesi din cap, asa cum arata unele filme SF.

 

6.    Arsura solara instantanee

Chiar daca nu ai murit inca, in timp ce plutesti inconstient, umflat si cu sangele fierband, te vei confrunta cu o alta problema si mai neplacuta. Daca vei fi cu fata la soare, ceea ce inseamna o temperatura de peste 120 de grade Celsius, vei suferi o arsura solara instant. O alta varianta ar fi sa experimentezi o temperatura de minus 200 si ceva de grade Celsius. Dar asta nu inseamna neaparat ca vei ingheta din moment ce esti in vacuum si caldura din tine nu are unde sa se duca.  Asadar, de frig nu trebuie sa te temi.

 

7.    Mutatii celulare

In spatiu esti expus si la radiatiile altor stele in afara de soare. Asta inseamna raze X, raze gamma, radiatii UV, toate putand provoca mutatii celulare. Chiar daca nu mori atunci vei muri mai tarziu de otravire cu radiatii sau cancer.Foto: cabalinkabul.wordpress.com
 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!