Ce trebuie sa stii cand cumperi un apartament

0 stele

371 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

Ce trebuie sa stii cand cumperi un apartament

Achizi┼úionarea unui apartament înseamn─â o adev─ârat─â provocare pentru viitorii proprietari. Necesit─â mult timp ┼či un consum mare de energie dat fiind num─ârul mare de oferte de pe pia┼úa reziden┼úial─â. Exper┼úii portalului compariimobiliare.ro te ajut─â cu ponturi prin care po┼úi evita gre┼čeli majore când vine vorba de viitoarea ta cas─â.

Studiaz─â pre┼úurile ┼či alege zona de dezvoltare oprim─â preferin┼úelor tale

Cu 6,7% s-au majorat pre┼úurile apartamentelor de vânzare în prima jum─âtate a anului 2017, metrul p─âtrat util ajungând la suma medie de 1.120 de euro. Clujul este cel mai scump ora┼č din ┼úar─â, aici majorarea de pre┼ú fiind de 10%. Capitala se afl─â la polul opus cu doar 5,4 procente. Trebuie men┼úionat îns─â c─â în toate marile ora┼če ale ┼ú─ârii metrul p─âtrat util dep─â┼če┼čte 1.000 de euro. Portalul compariimobiliare.ro ofer─â statistici lunare cu media pre┼úurilor de vânzare pentru toate cartierele a 31 de ora┼če din România.

Vizioneaz─â personal cât mai multe apartamente

Tot mai multe anun┼úuri imobiliare sunt înso┼úite de fotografii profesioniste ce transform─â locuin┼úele în adev─ârate oaze de relaxare. Detaliile se pot observa cel mai bine la fa┼úa locului. Vorbim despre utilit─â┼úi, dot─âri, izola┼úii, acoperi┼č etc. Dac─â acestea din urm─â nu sunt incluse în pre┼úul apartamentului, mai adaug─â 10-15% la pre┼úul cerut. Dac─â apartamentul a fost deja locuit afl─â cât cost─â între┼úinerea ┼či utilit─â┼úile, cum sunt vecinii, dac─â exist─â locuri de parcare etc.

Semneaz─â actele la notar

Tranzac┼úiile imobiliare presupun sume de ordinul zecilor de mii de euro. Banii t─âi! Aten┼úie a┼čadar la contractul de vânzare-cump─ârare. Verific─â actele de proprietate. Cere extrasul CF pentru a verifica dac─â nu sunt grev─âri din partea persoanelor fizice, organelor de stat, b─ânci, institu┼úii financiare etc. Prezint─â eventual actele notarului pentru a le examina înainte de efectuarea tranzac┼úiei, verific─â facturile pentru ultimile pl─â┼úi comunale. Urmeaz─â semnarea antecontractului de vânzare-cump─ârare, preferabil realizat tot în fa┼úa unui notar public. Sunt legale ┼či actele semnate la agen┼úiile imobiliare. Preferabil în termen de 30 de zile, într-o zi stabilit─â de comun acord, va avea loc semnarea contractului de vânzare-cump─ârare ┼či a contractului de ipotec─â (în situa┼úia în care achizi┼úionezi imobilul prin credit bancar). Notarul public transmite actele Biroului de Carte Funciar─â competent. Intabularea este acel document care din punct de vedere juridic transfer─â dreptul de proprietate cump─âr─âtorului. Numai persoana care este listat─â în calitate de proprietar va avea dreptul de a vinde sau s─â împrumute bani de la banc─â l─âsând garan┼úie apartamentul. În termen de 30 de zile de la semnarea contractului de vânzare-cump─ârare, trebuie s─â te prezin┼úi la Administra┼úia Financiar─â ca s─â realizezi înscrierea ca titular de rol fiscal pentru imobil.

Credite bancare ┼či avansuri

Peste 280.000 de tranzac┼úii imobiliare au fost înregistrate în prima jum─âtate a anului 2017 prin Prima Cas─â, program ce a beneficiat de un plafon de garan┼úii de 2,5 miliarde lei. Marele avantaj r─âmâne avansul de 5%. S-au putut lua împrumuturi de cel mult 57.000 de euro pentru locuin┼úe vechi ┼či 66.000 de euro pentru cele noi. Pentru un credit ipotecar standard ai nevoie de un avans de minimum 15%.

Oferta compariimobiliare.ro. cuprinde peste 11.700 apartamente de vânzare în Cluj-Napoca, 9.400 în Bucure┼čti, 1.400 în Bra┼čov, 2.500 în Constan┼úa, 4.500 în Ia┼či ┼či 2.100 în Timi┼čoara.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!