Cele mai vechi obiecte din lume gasite vreodata de arheologi

Cele mai vechi obiecte din lume gasite vreodata de arheologi 1 1
1 stele

7323 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

Cele mai vechi obiecte din lume gasite vreodata de arheologi

Arheologia scoate la lumina fel de fel de date si lucruri interesante despre stramosii nostri. Daca picturile murale, mormintele impresionante sau uneltele folosite la vanatoare iti sunt destul de familiare, afla ca exista si alte lucruri interesante descoperite de arheologi in diverse colturi ale globului. Iata topul celor mai vechi x obiecte din lume gasite, realizat de site-ul odee.com.


Cea mai veche marijuana, 2700 de ani
Cea mai veche marijuana, 2700 de ani

In 2008, arheologii au descoperit aproape un kilogram de marijuana intr-un mormant in desertul Gobi, China. Dupa analize specifice s-a constatat ca este cel mai vechi drog din lume, avand o vechime de aproximativ 2700 de ani. Se pare ca marijuana era folosita chiar in acest scop.
 


Cea mai veche guma de mestecat, 5000 de ani
Cea mai veche guma de mestecat, 5000 de ani

De fapt este gudron din coaja de mesteacan si era folosit la ameliorarea si tratarea gingivitei. Neobisnuita "guma" a fost descoperita in 2007 de catre un tanar arheolog in Finlanda si are o vechime de 5000 de ani. "Gudronul din coaja de mesteacan contine fenoli, care au proprietati antiseptice. Se crede ca oamenii din Neolitic il mestecau pentru tratarea gingivitei", a explicat cercetatorul Trevor Brown de la Universitatea din Derby.
 


Cel mai vechi pantof din piele, 5500 de ani
Cel mai vechi pantof din piele, 5500 de ani

Acest "mocasin" din piele a fost gasit intr-o stare de conservare foarte buna. Are o vechime de 5500 de ani, fiind descoperit in 2010 intr-o pestera din Armenia. Dupa marime, pantoful de piele ar fi apartinut unei femei.
 


Cel mai vechi instrument muzical, 42000 de ani
Cel mai vechi instrument muzical, 42000 de ani

In 2012, cercetatorii au identificat cele mai vechi instrumente muzicale din lume. Aceste fluiere au fost realizate, in urma cu 42000 de ani, din os de pasare si fildes de mamut. Ele au fost descoperite intr-o pestere din Germania.
 


Cel mai vechi ochi artificial, 4800 de ani
Cel mai vechi ochi artificial, 4800 de ani

In 2006, arheologii iraniei au anuntat descoperirea celui mai vechi ochi artificial, datat in urma cu 4800 de ani. Ciudatul obiect, realizat din gudron si grasime animala, a fost gasit in situl arheologic "Burnt City", langa orasul iranian Zabol. Ochiul a apartinut unei femei robuste, care avea varsta intre 25 si 30 de ani atunci cand a murit.
 


Cea mai veche fusta, 5900 de ani
Cea mai veche fusta, 5900 de ani

Tot intr-o pestera din Armenia, arheologii au dat si de cea mai veche fusta din lume. La datarea cu radiocarbon s-a constat ca piesa de imbracaminte din stuf are o vechimea de aproape 6000 de ani.
 


Cel mai vechi popcorn, 6700 de ani
Cel mai vechi popcorn, 6700 de ani

Nu aveau ei televizor sau cinematograf, dar aveau popcorn! Stramosii peruanilor de astazi mancau acest snack inainte sa invete sa faca obiecte ceramice. In 2012, o echipa de arheologi a descoperit coji de porumb, tulpini si samburi de fructe cu o vechime de 6700 de ani.
 


Cea mai veche geanta, 4500 de ani
Cea mai veche geanta, 4500 de ani

Stramosii nostri erau in pas cu moda. Langa orasul german Leipzig, arheologii au descoperit cea mai veche poseta cunoscuta, realizata din mai mult de 100 de dinti de caine aranjati frumos unul langa celalat. Ei decorau o poseta."De-a lungul timpului, bucata de material din piele a disparut si tot ce a mai ramas au fost dintii. Aceste descoperiri ne duc cu gandul ca existau posete de mana", potrivit arheologului Susanne Friederich.

Sursa foto: oddee.com
 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!