CETATEA GADINTI. CETATEA NOUA DE LA ROMAN

CETATEA GADINTI. CETATEA NOUA DE LA ROMAN 5 5
5 stele

4646 vizualizari  |  3 comentarii

CETATEA GADINTI. CETATEA NOUA DE LA ROMAN

Iesind din perimetrul municipiului Roman, la aproximativ 5 km de oras, pe malul stang al Siretului, a fost identificata si cercetata arheologic Cetatea Noua a Romanului.
Cetatea de la Gadinti mai poarta si denumirea de Cetatea Noua a Romanului, intrucat in acest oras a existat o cetate mai veche, construita din lemn si pamant. Vechea cetate era ctitoria lui Roman I Musat, fiind reparata de Stefan cel Mare. In anul 1461 a fost incendiata de Matei Corvin.
Dar cetatea noua a fost inaltata de Stefan cel Mare in 1466, pe malul stang al Siretului, langa actualul sat Gadinti
Cetatea este o fortificatie de piatra construita in timpul lui Stefan cel Mare si constituie singura cetate ce nu s-a ridicat conform traditiei si practicii medievale pe locuri dominante, greu accesibile.

Construita probabil in 1466, cand Stefan cel Mare se straduia sa creeze puncte de rezistenta si in partea sudica a tarii, Cetatea Noua de la Gadinti era alcatuita dintr-un nucleu de ziduri, inconjurat de un sant de aparare pavat cu lespezi de piatra. Terenul nisipos si deci instabil, a obligat la amenajarea unui pat din barne de stejar, peste care s-au turnat temeliile constructiilor de piatra. Nucleul fortificat cuprindea aproximativ sapte turnuri circulare, legate prin ziduri si dispuse in limitele unui plan stelat.

Distrusa in timpul campaniei otomane din 1476 condusa de Mohamed al II-lea, cetatea va fi refacuta pana in februarie 1478 cand reapare documentar parcalabul de Cetatea Noua. In 1483, cand cetatea a fost marita si intarita, s-a construit o noua panza de ziduri cu turnuri circulare in fata intrarii si un turn rectangular pe latura sudica, latura cea mai vulnerabila ce nu era protejata de apa Siretului. Toata aceasta fortificatie a fost inconjurata de un impunator sant de aparare, cu o latime de 30-60 m, obtinut prin abaterea apelor Siretului.

Astfel intocmita, Cetatea Noua a Romanului a continuat sa joace un rol important in sistemul defensiv al Moldovei, pana in anul 1675, cand
... trimis-au Dumitrasco-Voda (Dumitrascu Cantacuzino) pe Panaitachii userul Morona
c-un aga turcu, pentru sa strace cetatile...

asa cum ii poruncise vizirul. Fortareata a devenit practic inutilizabila si printre dregatorii tarii inceteaza sa mai fie mentionat si parcalabul de Cetatea Noua. Zidurile impunatoare s-au risipit treptat, dar amintirea atator fapte de arme si temeliile adanc infipte in malul Siretului au supravietuit pana in zilele noastre.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: Cetatea  GADINTI. 
Comentarii

Raspunde-i

bai narcis ai filozofat nu gluma da si ala dinaintea ta care presupun ca e malai a dat cu gheoaga in SIRET

Raspunde-i

e pacat ca sunt abia al doilea care imi spun opinia si e pacat ca am o opinie foarte proasta,asa ca opinia mea e ca cu asemenea opinii mai bine le dam naibii de opinii.

Raspunde-i

morti lor de turci ....ce bine era daca aveam si noi in comuna o cetate :)) da poate se gandeste vreo unu sa o reconstruiasca si sa transforme in punct turistic ar fi nice :P:P

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!
 
 

Studentie.ro iti recomanda

CETATEA ENISALA CETATEA ENISALA