Chiar ne folosim doar 10% din creier? Iata de ce acesta e doar un mit!

0 stele

821 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

Chiar ne folosim doar 10% din creier? Iata de ce acesta e doar un mit!

 „Stii ca iti folosesti doar 10% din creier? Imagineaza-ti cum ar fi sa iti folosesti si restul de 90%!”. Cu siguranta ca ai auzit macar o data in viata acest lucru, pentru ca aceasta conceptie este foarte raspandita. Insa conceptia in legatura cu 10% este 100% mit. De fapt iti folosesti tot creierul in conditiile in care nu ai suferit vreo lovitura grava la cap sau daca nu ai o boala care ti-ar fi putut afecta anumite regiuni ale creierului.

 

Originea mitului

Oamenii de stiinta sustin ca originea acestei legende urbane s-ar afla la inceputul anilor 1900 si a fost alimentata de oameni care au inteles gresit sau au interpretat gresit cercetarile neurologice. Originea lui exacta ar putea fi in scrierile filozofului si psihologului William James. Intr-o carte din anul 1908 intitulata The Energies of Men, el a scris ca: „Ne folosim doar de o mica parte din resursele noastre mentale si fizice”. 
 
Mitul s-a perpetuat astfel ca multe alte legende urbane, iar filmele l-au exploatat incercand sa arate ce capacitati extraordinare ar putea avea oamenii daca restul de 90% din capacitatea creierului ar fi deblocata. Mitul a fost folosit mai tarziu de speaker-ii motivationali sau de profesori pentru a-i convinge pe oameni ca ar trebui sa isi dea interesul sa ajunga sa isi foloseasca intregul lor potential. Altii, au folosit acest mit pentru a le vinde oamenilor produse si servicii despre care ei sustin ca i-ar ajuta sa-si deblocheze potentialul blocat.
 

Desfiintarea mitului

 
Neurologii subliniaza cateva motive pentru care acesta este 100% mit. Sa vedem despre ce este vorba:
 
  • Scanarile creierului arata ca toate partile creirului sunt folosite chiar si in timp ce efectuam cele mai simple actiuni: vorbit, mers, ascultat muzica.
  • Daca ar fi adevarat faptul ca ne folosim doar 10% din capacitatea creierului, oamenii care sufera leziuni ale creierului ca urmare a  accidentelor vasculare cerebrale nu ar resimti niciun efect. In realitate, afectarea oricarei parti a creierului duce la efecte vizible evidente.
  • Nu am fi avut un creier atat de mare daca ne-am fi folosit doar o parte atat de mica a lui.
  • Creierul foloseste in jur de 20% din intreaga noastra energie. Ar fi lipsit de sens sa foloseasca atat de multa energie daca ar functiona la o capacitate atat de mica.
  • Cercetarile creierului uman de pana acum nu au gasit nicio regiune a creierului care sa nu aiba absolut nicio functie. Creierul nostru nu are nicio zona complet silentioasa sau inactiva, asadar, afirmatia conform careia 90% din creierul nostru nu este folosit este exagerata.
 
 
 
Foto: YouTube
 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!