Conversia creditelor in franci e pe masa CCR: Vor beneficia de ea si speculatorii sau se intoarce in Parlament?

0 stele

342 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza  | 23 nov 2016

Conversia creditelor in franci e pe masa CCR: Vor beneficia de ea si speculatorii sau se intoarce in Parlament?
Curtea Constitutionala dezbate, miercuri, sesizarea Guvernului privind legea conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric.

Este prima sedinta a Curtii in care se discuta acest dosar. Sesizarea a fost facuta de Guvern pe 24 octombrie, dupa adoptarea de catre Parlament a legii care prevede conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii.

Executivul considera ca legea opereaza retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului in conditiile in care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de indatorare si un plafon.

Conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii nu va intra in vigoare inainte ca magistratii CCR sa verifice daca legea respecta sau nu Constitutia.
Guvernul considera ca aplicarea legii si la creditele in derulare contravine principiului neretroactivitatii si previzibilitatii legii, consacrate de Constitutie.

Pe de alta parte, spune ca aceste principii pot fi incalcate, daca exista un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputatilor anterior adoptarii proiectului.

Cabinetul Ciolos a cerut ca legea sa fie aplicata doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de pana la 150.000 de euro (echivalent in franci elvetieni) si cu un grad de indatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputatii au adoptat insa proiectul in unanimitate, fara a tine cont de opinia Executivului.

Initial, la propunerea lui Viorel Stefan, presedintele Comisiei de finante-banci, deputatii au introdus conditia privind gradul de indatorare, precum si un plafon de 250.000 de franci elvetieni, insa, dupa dispute politice si cu debitorii cu credite in franci elvetieni, modificarile au fost retrase.

Iata care au fost criticile aduse legii:

BNR: Legea Conversiei e discriminatorie - Cati romani au credite in lei, euro si franci

Economist-sef al BRD: Legea conversiei creditelor in franci dispare de Martisor, dupa ce trece tevatura politica
Via Ziare.com

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!