Cum alegem o asigurare RCA in 2015

0 stele

373 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza  | 19 mai 2015

Cum alegem o asigurare RCA in 2015
Asigurarea de Raspundere Civila Auto (RCA) este un contract de asigurare incheiat intre un proprietar al unui vehicul si o companie de asigurari autorizata. Deoarece toate accidentele sunt neasteptate si ne pot surprinde neplacut din punct de vedere financiar, aceasta polita ne va acoperi toate pagubele provocate altor vehicule sau persoane.

Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a lansat ghidul RCA, un ghid ce cuprinde toate informatiile necesare cu privire la incheierea unei polite RCA cat si modalitati de contestare si depunere reclamatii de catre asiguratii nemultumiti. Acest ghid se poate regasi gratuit, integral pe site-ul ASF.

Trebuie stiut ca asigurarea RCA este diferita de asigurarea CASCO. RCA-ul este o asigurare obligatorie prin lege si acopera eventualele daune pe care le putem provoca terilor participanti la trafic in schimb ce asigurarea CASCO este optionala si are ca obiect asigurarea autovehicului nostru.

Cu toate acestea, autoritatile declara ca un sfert din masinile din Romania nu au o polita RCA, desi ea este obligatorie si pentru vehiculele care nu circula sau stau in garaje. In acest sens, in perioada urmatoare proprietarii vor fi instiintati ca pot primi o amenda de pana la 2000 ron daca nu vor incheia o polita auto obligatorie RCA.

Majoritatea proprietarilor tintesc de regula catre un RCA IEFTIN in momentul in care incheie o polita de asigurare rca, insa trebuiesc luate in calcul mai multe aspecte, printre care si:

daca nu ne asiguram la o societate de incredere riscam sa platim din buzunarul nostru paguba provocata printr-un eventual accident;este indicat sa verificam numarul de reclamatii inregistrate la ASF si sa incercam sa cautam indicatii despre rapiditatea de plata a daunelor a societatii la care intentionam sa incheiem asigurarea rca;desi initial unele societati de asigurare au un pret mai mare, la urmatoarele reinnoiri vom avea parte de reduceri considerabile daca nu am fost implicati in accidente si avem un istoric curat;se recomanda analizarea mai multor oferte si discutarea cu persoane ce au deja asigurari incheiate la firma la care intentionam sa facem si noi un rca;atentie sporita la clauze, anexe si eventualele excluderi vis-a-vis de eventualele situatii in care nu se va plati despagubirea;
Este recomandat de regula sa cumparam o asigurare de RCA ieftin comparand tarifele online.
Desi multa lume nu stie, daca dintr-un motiv sau altul asiguratorul refuza plata despagubirii integral sau partial sau pur si simplu respinge dosarul de dauna din diverse motive, pagubitul are posibilitatea sa ne actioneze in instanta pe baza documentelor si refuzului de la firma la care avem polita RCA, urmand ca noi sa fim obligati la plata daunei si la randul nostru sa fim nevoiti sa actionam ulterior sau sa atragem in proces societatea de asigurari la care ne-am incheiat polita RCA. De regula aceste probleme sunt des intalnite la societatile cu preturi mici, vechime mica in piata de asigurari sau cu un numar foarte mare de reclamatii ASF.

Totodata, in ultima perioada, tot mai multe site-uri si brokeri ofera posibilitatea de cumpara o asigurare RCA IN RATE. Online putem compara pretul politelor RCA si putem alege cel mai bun pret la un RCA in rate cu cu dobanda 0 si pana la 12 rate. Achizitia se poate realiza doar prin cardurile de credit partenere magazinelor online aferente.

Avantajul cumpararii unei polite de asigurare RCA in rate este ca putem obtine o reducere importanta din partea asiguratorului achizitionand polita pe perioada de valabilitate de 12 luni iar noi o putem plati in rate fara dobanda. Majoritatea asiguratorilor ofera reduceri importante la achizitia unei asigurari pe perioada maxima, de 12 luni.

Reamintim totusi ca pagubitii ce actioneaza o firma de asigurari in instanta pentru o dauna neachitata pot castiga, dupa decizia finala, cel putin dublul sumei ce acoperea dauna, in cazul in care procesul dureaza cativa ani. Diferenta de suma provine din penalizari de plata.

In topul firmelor de asigurari RCA regasim Allianz Tiriac si Generali urmate de societati precum Groupama, Uniqa si Omniasig.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.


Via Ziare.com

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!