Cum ar fi sa locuiesti pe Luna?

0 stele

830 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

Cum ar fi sa locuiesti pe Luna?

Oamenii de stiinta cred ca solutia pentru supravietuirea speciei umane in cazul unui dezastru major ce ar putea avea loc pe Terra, este spatiul. De-a lungul anilor, multi entuziasti ai spatiului au propus construirea de colonii umane pe Luna. Dar zilele si noptile lungi de 14 zile de pe Luna si gravitatia mult mai mica decat pe Terra ar putea ridica probleme mari speciei umane.


Explorarea spatiului s-a concentrat mult timp de descoperirea Lunii, o misiune spatiala sovietica din 1959 fotografiind pentru prima data suprafata satelitului natural al Pamantului de departe. 10 ani mai tarziu, in 1969, NASA  a trimis primii oameni pe Luna, iar, ulterior, misiunile spatiale pe Luna au fost tot mai numeroase, in momentul de fata oamenii de stiinta avand la dispozitie o harta lunara ce acopera 98,2% din suprafata Lunii.
In urma numeroaselor misiuni spatiale pe Luna si a datelor adunate pe parcursul lor, rezulta ca, viata pe Luna nu ar fi tocmai placuta pentru o fiinta umana. O zi pe Luna dureaza 14 zile, in timpul zilei temperatura de aici urcand pana la 123 de grade Celsius, iar noptile la randul lor dureaza tot 14 zile, temperatura pe parcursul noptii scazand pana la minus 233 grade Celsius. 


Singurul loc unde s-ar putea construi o baza umana pe Luna ar fi zona din apropierea polilor lunari, unde nu exista aceste diferente extreme de temperatura, este de parere  Rick Elphic, un om de stiinta de la NASA. In aceasta zona exista cantitati mari de apa inghetata, iar cantitatea de lumina care ajunge de la soare este foarte scazuta pe parcursul mai multor luni din an. In aceste conditii, aici te poti bucura pentru multe luni de zile de o atmosfera asemanatoare apusului de soare de pe Terra, in timpul caruia temperatura este de in jur de 0 grade Celsius.


Pe luna exista de asemenea cratere enorme care pot atinge in jur de 40 km (precum craterul Aristarchus) pe langa care Marele Canion ar parea un pitic. Chiar daca Luna se afla la o distanta de 384,400 km de Pamant, trimiterea unei fotografii de aici la prietenii de pe Terra, ar dura doar o secunda.


Di cauza gravitatiei cu o sesime mai mic decat pe Pamant, practicarea sporturilor pe Luna ar fi o mare provocare. Un sportiv ar putea sari si arunca mingea de sase ori mai sus si mai departe decat pe Pamant. Asadar, distanta dintre punctele de marcaj la un teren de fotbal american ar trebui sa fie de 549 de metri, spre deosebire de cele de pe Terra aflate la 91 de metri departare unul de celalalt.


Locuitorii de pe Luna nu ar fi interesati de datele meteo, asta pentru ca vremea pe Luna in timpul zilei este mereu insorita fara nicio sansa de ploaie. In schimb, ar trebui sa te interesezi mereu de vremea spatiala, pentru ca aici ploile de meteoriti pot insemna particule de meteori mari cat niste mingi de golf si particule incarcate energetic de la exploziile solare.


Un alt aspect neplacut al vietii pe Luna ar fi cutremurele, intrucat Luna este inca activa seismic. Desi sunt rare, cutremurele lunare pot atinge in jur de 5, 5 grade pe scara Richter si pot dura si o ora.
In aceste conditii viata de pe Pamant nu poate sa iti para decat... perfectiunea intruchipata...Foto: mnn.com
 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!