Cum sa-ti platesti taxa la facultate muncind doar 8 zile

0 stele

2314 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza  | 24 sep 2013

Cum sa-ti platesti taxa la facultate muncind doar 8 zile

Aproximativ 5.000 de romani pleaca anual la studii in strainatate. Desi costurile de scolarizare in strainatate sunt considerate mari pentru nivelul economic al Romaniei, state mai putin puternice economic, precum Bulgaria trimit  aproape de 2 ori mai multi studenti la studii in strainatate. Care este costul real al studiului in strainatate?

Cei interesati de informatii privind costurile studiilor in afara tarii, dar si posibilitatile de finantare si bursele disponibile, pot veni la RIUF, the Romanian International University Fair, cel mai mare targ de universitati din Europa de Est. Evenimentul va avea loc pe 19-20 octombrie la Sala Palatului din Bucuresti, pe 22 octombrie la Hotel Ibis din Constanta si pe 24 octombrie la Hotel Continental din Timisoara.


Platesti costurile facultatii in 8 zile de munca

Daca studentul ramane sa munceasca in aceeasi tara in care a studiat, isi poate plati taxele de scolarizare aferente celor 3 ani de facultate destul de repede. Presupunand ca va obtine un venit mediu lunar constant, isi poate plati cursurile in Franta dupa numai 8 zile de munca. In Germania maxim 29 de zile de lucru ar acoperi taxele de studiu, iar in Olanda cel mult 50.

Pentru a plati scolarizarea in Marea Britanie ar fi necesare cel putin 324 de zile. insa, fiind constienti de aceasta diferenta fata de celelalte state vestice, guvernul britanic acorda un imprumut de 100% din taxa de scolarizare tuturor studentilor din Uniunea Europeana. Astfel, costurile de scolarizare sunt platite in transe mai mici, dupa terminarea facultatii si doar dupa gasirea unui loc de munca cu un salariu ce permite rambursarea.


Finantari si oportunitati pe masura

De ce e posibil sa iti platesti facultatea asa repede? Pentru ca statele vestice au un nivel de trai ridicat, ceea ce permite un salariu mai mare, dar si pentru ca taxele de scolarizare sunt mici: de la 0 Euro (in Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda si Scotia), pana la doar cateva sute de Euro pe an (200 in Franta si maxim 1.200 de Euro in Germania) sau 1.900 de Euro in Olanda.

In plus, nu numai ca exista surse de finantare in toate statele vestice (oferite de multiple entitati si avand sume diferite), insa posibilitatile de angajare dupa absolvirea unui program in afara tarii cresc. Rata de angajare a celor care au studii in strainatate este peste 83% conform Eurostat. Mai mult, in functie de facultate, angajabilitatea poate fi chiar 100% (cum e la Royal Academy of Music din Marea Britanie).


Costuri de trai mai ridicate ca in tara, insa salarii mai mari

Chiar daca invatamantul in afara tarii este accesibil, costurile de trai sunt putin mai mari decat in Romania, ele putand fi insa finantate printr-un loc de munca part-time. Astfel, chiria variaza intre 150 si 600 de euro (in functie de tara, oras si preferinte), iar costurile alimentelor se situeaza in jurul sumelor de 150-200 de euro. In ceea ce priveste iesitul in oras, o masa poate costa intre 5 euro in Germania si 25 de euro in Danemarca, iar pentru o bere se plateste intre 2 euro in Franta si 5 euro in Germania.

Un salariu pentru un post part-time poate acoperi partial sau total aceste cheltuieli, nivelurile salariale fiind de peste 400 de euro in Olanda, peste 500 de euro in Marea Britanie si Germania. in Danemarca un job part time este remunerat  chiar si cu 900 de euro (unde si preturile sunt mai mari decat in celelalte state vestice).

La RIUF, zeci de universitati de pe 4 continente (Europa, Asia, Australia si SUA) vor fi prezente pentru a raspunde intrebarilor puse de tinerii romani despre studiul in strainatate. Acestia vor putea sa afle mai multe detalii despre tipurile de programe si posibilitatile de angajare dupa facultate, despre taxele de scolarizare si finantare, precum si despre facilitatile disponibile in timpul studiilor.

In plus, vizitatorii vor beneficia de consultanta gratuita pentru realizarea dosarului de aplicatie pentru studii in strainatate, dar si in cariera, pentru a intelege care sunt domeniile catre care sa se indrepte, in functie de abilitatile lor. Mai mult vor putea trai experienta studiului in afara tarii intr-un mod inedit. Pentru a putea participa la editiile RIUF Bucuresti, Constanta sau Timisoara e necesara inscrierea pe site.

Atasat gasesti un infografic ce te va ajuta sa iti dai seama si sa iti faci niste calcule referitoare la costurile de viata, de studii si cat se castiga in tara in care te-ai gandit sa studiezi.

 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: taxe studii strainatate  studii in strainatate  riuf 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!