DOCHIA

DOCHIA 4 81
4 stele

55078 vizualizari  |  2545 comentarii

Dochia si Traian de Gheorghe Asachi Dochia este eroina unei legende romanesti, legenda conside-rata de catre G. Calinescu mitul etnogenezei. Pastorita, fiica a lui Decebal, este urmarita de Traian si, impreuna cu oile sale s-a prefacut in stanca. Stanca este localizata, geografic, in apropierea muntelui Ceahlaul, Sub muntele Pion, in Moldova. Asachi plaseza astfel legenda intre Piatra Detunata, la al Sahastrului Picior, unde se poate vedea o stanca si care a fost fata De un mare domnitor. Lacas cumplit unde zboara vulturul, rasuna de cantecul amortit al acelei doamne care este Dochia, cu zece oi, a ei popor, / Ea domneaza-n viziunie / Peste turme si pastori. Frumosa si desteapta la minte, nesemanandu-i nici o giuna si Vrednica de-a ei parinte / De Decebal, ea era. Impilarea Daciei de catre fiul Romei cel marit, nu a putut aduce scaparea ei. Astfel, Traian invingatorul este subjugat de frumusetea ei, se-nchina, Se subjuga de amor. Dochia nu se lasa amagita, isi preface haina aurita in haina de casa saiag, iar sciptru in toiag pentru a-si ascunde identitatea. Refuza chemarea lui Traian-imparatul si cu grai fierbinte il implora pe Zamolxis, parintele ei sa n-o parasessca. Asa incat atunci Cand intinde a sa mana / Ca s-o stranga-n brat Traian, / De-al ei zeu scutita, zarca / Se preface-n bolovan. Stanca pietroasa ca o icoana, nu inceteaza insa a iubi, ceea ce face ca din al ei plans sa se nasca ploaie Tunet din al ei suspin. Avand ursita ei care o privegheaza, adeseori, Dochia Preste nouri lumineaza / Ca o stea pentru pastori. Se realizeaza un frumos portret fizic si moral, din care se desprind trasaturile dragostei de pamantul natal. Invocarea lui Zamolxis zeul suprem in regligia geto-dacilor are atribute profetice si ocrotitoare pentru Dochia. In drama Decebal de M. Eminescu Dochia este nepoata fostului rege Diurpaneu. Dupa informatiile lui Petru Cretia, genealogia este imaginara. Si la M. Eminescu, Dochia, vara primara a lui Boris (principe dac), are rostul de a pregati in tratarea dramaturgica impietrirea. Desigur, in drama se contureaza ca personaj, aici, in legenda, ca portret-simbol. Dochia, vazuta ca o zana in ambele opere, repre-zinta fata antitetica a lui Decebal: chipul Dochiei, intors catre Roma ca spre un principiu de depasire a violentei nimicitoare a istoriei, ca spre o stabilitate si ordine superioara (Petru Cretia), si durerea vietii pe care n-o poate depasi. Sunt de retinut expresiile vechi arhaice, populare, fara insa a ingreuna intelegerea. Se folosesc comparatii, metafore, epitete. Ritmul este trohaic, specific poeziei populare. A constituit un motiv de inspiratie pentru M. Eminescu in Decebal. (C.B.)

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: DOCHIA 
Comentarii

Raspunde-i

e bine

Raspunde-i

mda ..e bunicel .jumatate din text este numai din versuri

Raspunde-i

aaasassa

Raspunde-i

Eu am primit o tema la scoala despre Dochia si acest "document" ma ajutat sa iau F.B. Asa ca cititil.

Raspunde-i

este interesanta si foarte captiva sper ca acum o citesc

Raspunde-i

unele cuvinte sunt complicate dar e ok

Raspunde-i

Andrada si Meda erau surori gemene,crescute de Decebal, erau surorile lui. Meda era "firava ca un ghiocel" iar Andrada era "un trandafir frumos cu spini".Meda a murit cand era mica, nu e amintita in istorie aproape deloc. Andrada era frumoasa si desteapta, puternica, a fost rapita de romani-tiberius claudius maximus, trebuia sa fie ucisa de traian, dar cand a privit-o in ochi nu a putut sa o ucida. In filmul Columna, e prezentata si o poveste de dragoste intre Tiberius si Andrada. Cam aceasta este povestea Andradei. Culeg de multi ani informatii despre acest nume. Mai este si un mit, ca Andrada era o fata greaca, ce a primit darul Athenei si al Afroditei- era desteapta si frumoasa

Raspunde-i

hmmmm

Raspunde-i

In nici un izvor antic nu este pomenita familia lui Decebal (sotie, copii, alte rubedenii)... o fi legenda asa cum o scris-o Asachi, dar mai sunt si altele in care Dochia este o baba, nu tocmai prietenoasa, care-si leapada pe rand cojoacele, rezultand acele "zile ale babelor" atat de capricioase. Apoi, am mai citit undeva ca pe "fiica lui Decebal o chema Meda"... daca ne luam dupa filmul "Dacii", gasim un alt nume al "fiicei lui Decebal", Andrada (desi are rezonanta greaca (andros=barbat)... Una peste alta, care ar fi pana la urma numele cu pricina? :)

Raspunde-i

belea

Adauga comentariul tau

Studentie.ro iti recomanda

PROCESUL DE FRANZ KAFKA PROCESUL DE FRANZ KAFKA
 
 
Inchide
Am uitat parola Cont nou
Conecteaza-te prin Facebook

Acum te poti conecta si prin contul tau de Facebook! Da click pe butonul de mai jos si introdu datele tale:

Login with Facebook