ENTORSA

ENTORSA 5 4
5 stele

10412 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

ENTORSA


Entorsa reprezinta lezarea unui ligament care uneste doua dintre oasele ce alcatuiesc articulatia, asigurand stabilitatea acesteia. Ca urmare a rasucirii gleznei, ligamentul ar putea fi doar intins, cu distrugerea catorva fibre: este cazul entorsei benigne (denumita si luxatie sau, popular, "scrantitura").
Daca intinderea ligamentului e mai severa, cu rupturi partiale, este vorba despre entorsa medie.
Daca ligamentul este rupt in intregime, se poate vorbi de entorsa grava. Entorsa se produce in cazul unei miscari bruste si fortate si ligamentele si capsula articulara se intind sau chiar se rup, provocand o hemoragie locala, pielea invinetindu-se. Entorsele se intalnesc la obezi, sportivi,  sedentari sau la cei care poarta incaltaminte neigienica (tocuri inalte, talpa groasa).
Exista persoane care sunt predispuse la entorse.
Unele persoane fac entorse repetate, situatie explicabila prin factorii care favorizeaza accidentele:
1. Predispozitia datorata hiperlaxitatii ligamentelor confera instabilitate. Aceasta se trateaza prin gimnastica medicala, scopul urmarit fiind fortificarea muschilor.
2. Instabilitatea este favorizata de calcatul defectuos, ca si in cazul piciorului cu bolta inalta.
3. Absenta incalzirii la sportivi.
Antrenamentul si exercitiile care asigura elasticitatea fibrelor musculare, ca si o incaltaminte adecvata, sunt fundamentale. Primul ajutor consta in repaus absolut al articulatiei respective, cu piciorul ceva mai ridicat, in cazul entorsei situate la glezna.
Comprese locale cu apa rece sau cu gheata, schimbate des.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: ENTORSA 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!
 
 

Studentie.ro iti recomanda

Hernia de disc Hernia de disc