Excelenta pentru Romania: Gala Studentilor Romani din Strainatate 2011

0 stele

3445 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

Excelenta pentru Romania:  Gala Studentilor Romani din Strainatate 2011

Ieri seara, cu ocazia Galei LSRS 2011, 11 tineri romani exceptionali care studiaza la universitati internationale de top au fost premiati in aplauzele a peste 800 sute de studenti si absolventi romani de peste hotare, personalitati ale societatii romanesti si reprezentanti ai presei.

Bucuresti. Joi, 6 ianuarie 2011, la Palatul Parlamentului, au fost acordate Premiile LSRS pentru Excelenta Academica in Strainatate in cadru celei de-a doua editii a Galei LSRS, organizata de Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS). Evenimentul a marcat totodata doi ani de la infiintarea Ligii de catre un grup de studenti entuziasti, carora intre timp li s-au alaturat aproape 5,000 de tineri romani care studiaza peste hotare.   

Provocare pentru societatea romaneasca. Gala a debutat cu mesajul LSRS, transmis prin discursurile celor doi co-fondatori ai Ligii. Mai intai Sebastian Burduja, Presedinte LSRS, a exprimat necesitatea valorificarii potentialului tinerilor romani din strainatate: “Primiti-ne inapoi acasa, dati-ne sansa de a pune in aplicare cunostintele acumulate peste hotare si de a contribui in mod substantial la dezvoltarea Romaniei de maine!” Burduja a transmis si un apel catre toti factorii de decizie din Romania: “Este nevoie urgenta de o strategie nationala pentru sprijinirea specialittilor romani care doresc sa se intoarca acasa, iar Liga noastra isi poate asuma rolul principal in acest demers.”

A urmat mesajul transmis de Costin Elefteriu, Secretar General LSRS, care a prezentat in premiera proiectul CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani): “CAESAR este efortul nostru de a porni un proces constient de reconstructie a unei elite intelectuale unite pentru viitorul acestei tari—elita, in sensul onest, virtuos si autentic al termenului.”
Evenimentul a continuat cu discursurile invitatilor de onoare: Mircea Geoana, Presedinte al Senatului; Teodor Baconschi, Ministru de Externe; Crin Antonescu, Presedinte al PNL; Constantin Toma, Presedinte Omniasig; Codrut Seres, Presedinte Intact Media Group; Acad. Univ. Dr. Ionel Haiduc, Presedinte al Academiei Romane. Totodata, LSRS mentioneaza ca au fost trimise invitatii oficiale catre toate institutiile Statului Roman – Presedintia, Guvernul, Parlamentul Romaniei, precum si tuturor presedintilor de partide parlamentare, in conformitate cu principiul Ligii de a mentine o completa echidistanta politica. Prezenta sau absenta unora dintre aceste personalitati a depins de factori externi LSRS.

Tineri romani de succes international. Punctul culminant al Galei a constat in decernarea premiilor pentru studentii romani cu cele mai bune rezultate in plan academic si extra-curricular pentru anul academic 2009-2010, care au fost selectati de catre un juriu extern format din personalitati academice precum: Ionel Haiduc, Sergiu Celac, Andrei Tarnea, Adrian Curaj, Dumitru Bortun si Marian Stat. Au fost oferite 7 premii si 4 mentiuni, dupa cum urmeaza: Marele Premiu a fost decernat Cristinei Ghenoiu (Cornell University, NY, SUA), candidata la doctorat in biologie celulara si cromozomiala, biologie moleculara, genetica si biochimie si care a publicat recent un studiu in revista stiintifica de renume international, Science.  Premiul Studentul Roman din Europa – nivel licenta a fost oferit Alexandrei Dobra, (University of York, Marea Britanie), iar pentru nivel postuniversitar au fost oferite doua premii, datorita rezultatelor exceptionale atat ale Cosminei Dorobantu, de la Departamentul de Economie al Universitatii Oxford, Marea Britanie, cat si ale lui Radu Beleca de la Brunel University, Centre for Electronic Systems Research, Marea Britanie. Pentru continentul american, la nivel de licenta, a fost premiata Patricia Florescu, de la Universitatea Harvard, USA, unde studiaza matematici aplicate in arhitectura, in timp ce Ruxandra Paul, absolventa de masterat in politici comparative si candidata la doctorat tot la Harvard a obtinut premiul pentru nivel postuniversitar.  Premiul Studentul Erasmus al Anului 2010 a fost acordat Valeriei Popa pentru rezultatele deosebite obtinute la Facultatea de Economie a universitatii Paris 1 Pantheon-Sorbonne, in timpul mobilitatii de studiu Erasmus. Cele patru mentiuni au fost castigate de: Victor Adrian Prisacariu (Oxford, Marea Britanie), Mihai Copaceanu (King’s College London, Marea Britanie), Cristiana Grigore (Vanderbilt University, SUA) si  Mihai Cucuringu (Princeton, SUA). 

„Cand am aflat despre misiunea Ligii si acum am vazut calitatea oamenilor care conduc Liga sunt profund impresionata... cred ca Romania are o sansa. Premiul obtinut in aceasta seara reprezinta o onoare extraordinara, m-a bucurat ca cineva din tara mea sa-mi aprecieze munca si, in acelasi timp, m-a bucurat faptul ca cei care au apreciat-o sunt oameni pe care ii respect si pe care ii admir enorm.” a spus Cristina Ghenoiu, castigatoarea Marelui Premiu: Studentul Roman al Anului in Strainatate.

 „Premiul LSRS reprezinta pentru mine o responsabilitate in plus, fata de Romania si fata de colegii mei din cercetare si din alte domenii academice. in privinta Galei, s-a observat foarte clar munca membrilor LSRS, efortul lor, pentru care ii felicit.” a declarat Radu Beleca, Studentul Roman din Europa, nivel postuniversitar.

Recunoastere si onoare. La finalul evenimentului, Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni, reprezentata prin domnul General Mircea Chelaru si prin domnul profesor Dumitru Preda, a distins LSRS cu o Diploma de Excelenta "pentru exceptionala contributie adusa la propatirea idealului de unitate a spiritualitatii romanilor de pretutindeni". Alaturi de aceasta diploma, Liga a primit si prima medalie, batuta in aur, infatisand chipul poetului national, Mihai Eminescu. Prin vocea Presedintelui Ligii, Sebastian Burduja, cei 140 de voluntari ai organizatiei si-au exprimat gratitudinea pentru aceasta distinctie deosebita, o recunoastere inedita a efortului pe care l-au depus in ultimii doi ani pentru tinerii romani din intreaga lume.
Petrecere ca acasa. Dupa Gala, studentii si absolventii si-au continuat discutiile, la Balul LSRS 2011, care a avut loc la Jukebox Club din Bucuresti. Tinerii au avut ocazia sa cunoasca alti studenti romani care urmeaza cursurile universitatilor de top ale lumii, sa stabileasca noi contacte si sa aniverseze doi ani de existenta LSRS pe acordurile classic rock interpretate de formatia BENETONE.
Planuri de viitor. Reuniunea tinerilor studenti romani din strainatate s-a incheiat vineri, 7 ianuarie, in sala Aula Magna (ASE Bucuresti), cand a avut loc Adunarea Generala LSRS 2011. In cadrul acestei reuniuni au fost evaluate rezultatele LSRS pentru 2010 si au fost dezbatute si prezentate membrilor LSRS planurile de actiune ale Ligii pentru anul 2011. De asemenea, in cadrul Adunarii Generale au fost premiate performantele deosebite in cadrul LSRS: filiala anului – LSRS Danemarca si membrul LSRS al anului – Cristina Moldovan, Director Relatia cu Filialele LSRS.  

Gala Studentilor Romani din Strainatate 2011, Balul LSRS 2011 si Adunarea Generala LSRS 2011 au fost evenimente organizate cu sprijinul sponsorului principal: Omniasig, al sponsorilor: Adobe Romania, BRD, Bitdefender si cu sustinerea partenerilor media: Antena 1, Antena 3, Jurnalul National, Financiarul, Saptamana Financiara, Business Woman, Geopolitica, 7Seri, Wall Street, Cariere Online, Lume Buna, Glare Magazine, Evenimente Studentesti, stiriONG, studentie.ro, o9atitudine si BizCampus.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: LSRS  STUDENTI  Eveniment 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!