FEMEI CARE AU SCHIMBAT ISTORIA: FLORENCE NIGHTINGALE

FEMEI CARE AU SCHIMBAT ISTORIA: FLORENCE NIGHTINGALE 4 7
4 stele

9297 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

FEMEI CARE AU SCHIMBAT ISTORIA: FLORENCE NIGHTINGALE
Florence Nightingale este cea care a dat o noua dimensiune profesiei de infirmiera prin implicarea ei in Razboiul Crimeei.
Datorita devotamentului ei a castigat admiratia oamenilor, iar munca ei a avut drept urmare imbunatatirea tratamentelor pentru soldatii raniti.

Nascuta intr-o familie prospera, Florence a fost educata acasa de catre tatal ei. A fost dintotdeauna inclinata sa-i ajute pe ceilalti, nefiind surprinzatoare dorinta ei de a deveni infirmiera. La acea vreme parintii ei s-au impotrivit, meseria de infirmiera nefiind perceputa ca o profesie atractiva si respectabila. In ciuda dezaprobarii parintilor, Florence a mers mai departe si a invatat tainele profesiei de infirmiera. Mai tarziu, in memoriile sale, Florence avea sa scrie despre cat de sufocata se simtea uneori de frivolitatea oamenilor si asteptarile sociale.
Florence a avut oportunitatea de a se casatori, insa a refuzat mai multi pretendenti. Simtea ca un mariaj ar inrobi-o in responsabilitatile domestice.
In 1853 Crimeea a fost doborata. Conflictul a fost extrem de sangeros, producand pierderi de ambele parti ale baricadei. Pierderile Britaniei au fost reportate in presa; in particular insa se zvonea ca ranitii cedau chiar si in urma tratamentelor.  Multi dintre soldati au murit pentru ca nu au fost ingrijiti. Aceasta situatie a constituit un soc puternic pentru publicul britanic, Razboiul Crimeei fiind printre primele conflicte armate care se reporta in presa.

Mai tarziu, in 1855 Florence Nightingale a fost solicitata sa mearga in Crimeea pentru a organiza un grup de infirmiere. Multe dintre aplicatii erau necorespunzatoare, iar Florence a fost foarte stricta  in selectarea si instruirea infirmierelor. Florence a fost deosebit de incantata sa-si asume responsabilitatea de a le instrui pe infirmiere. Centrul de pregatire se afla la spitalul din Scutari. De multe ori a fost coplesita de conditiile primitive si haotice in care erau tratati ranitii. Paturile erau insuficiente, iar conditiile teribile, de la mirosul insuportabil, mizerie, pana la soareci care nu faceau altceva decat sa raspandeasca boala. Intr-o declaratie a sa despre Spitalul din Scutari, Florence declara:
"Comandamentul Superior Britanic a reusit sa creeze un loc ce pare iadul pe pamant."
La inceput, infirmierele aveau ordin sa nu trateze barbatii aflati pe moarte, erau instruite doar sa curete spitalul. Dar, din cauza numeroaselor pierderi, doctorii i-au cerut lui Florence si echipei ei sa-i ajute.
Atitudinea lui Florence a inclus disciplina stricta pentru infirmiere si utilizarea in permanenta a uniformei. Eforturile lui Florence si ale echipei sale au fost foarte apreciate de catre soldatii raniti si au avut un ecou foarte pozitiv in presa. In momentul cand s-a intors acasa, devenise deja eroina nationala si a fost decorata cu numeroase distinctii, printre care si una acordata de Regina Victoria.
Dupa razboi, a continuat sa lucreze pentru imbunatatirea  conditiilor din spitale, apeland la oameni influenti incurajandu-i sa ridice standardele de igiena in instituiile medicale. A format chiar si o scoala de pregatire pentru infirmiere la Spitalul St. Thomas din Londra.
Florence Nightingale a murit in 1910 la varsta de 90 de ani.

Adriana Laliu - Editor Studentie.ro

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Adauga comentariul tau
 
 
Inchide
Am uitat parola Cont nou
Conecteaza-te prin Facebook

Acum te poti conecta si prin contul tau de Facebook! Da click pe butonul de mai jos si introdu datele tale:

Login with Facebook