FOBIA SOCIALA

FOBIA SOCIALA 5 11
5 stele

5194 vizualizari  |  3 comentarii

FOBIA SOCIALA

1. Fobia de a privi. Persoanale care sufera de aceasta forma de fobie au impresia ca ceilalti ii privesc insistent si acest lucru le provoaca teama. Daca in mijlocul unei conversatii persoana face o remarca si ceilalti o privesc insistent, acesta se simte stanjenita si inceteaza sa mai vorbeasca. Poate evolua prin neparticiparea la conversatie. In forme mai evoluate, acesta se ascunde prin colturi sau in spatele unui ziar. Consecinta fobiei de a privii este teama de a vorbii in public.

 

2. Teama legata de faptul ca ceilalti isi vor da seama ca individul este nervos. De regula aceata fobie are un continut precis, pentru ca subiectul isi exteriorizeaza teama prin manifestari neurofiziologice, cum ar fi tremorul mainilor sau al vocii, paloare sau roseata, etc. De obicei persoanale cu acest tip de fobie incep sa evite situatiile in care se pot produce aceste reactii pentru ca ceilalti sa nu le observe.

 

3. Teama ca subiectul va fi "prins" intr-o relatie apropiata. Persoanele cu acest tip de fobie de obicei isi spun ca "nu doresc sa imi asum vreo responsabilitate", "vreau sa fiu inca liber", "nu ma simt inca pregatit", "daca ma angajez intr-o relatie nu o sa mai pot face ce imi doresc", etc.

 

4. Fobia de a fi "descoperit". Persoana cu acest tip de fobie se teme de faptul ca ceilalti isi vor da seama de felul in care este cu adevarat si astfel va fi respinsa. Unele persoana nici macar nu constinetizeaza acele particularitati care i-ar deteremina pe ceilalti sa nu o agreeze. La altele persoane aceste trasaturi sunt clare (ei vor descoperi ca sunt plictisitor, rau, etc). Subiectii cu acest tip de fobie vor evita contactele sociale si se vor retrage cat mai mult.

 

5. Fobia de sentimente negative. Cel mai freceventa intalnita este teama de furie sau critica. Subiectul se teme sa isi exprime astel de sentimente pentru ca se gandeste ca si ceilalti ar putea face la fel.

 

6. Fobia se singuratate, teama de a intreprinde o actiune singur. Aceasta fobie este asociata frecvent cu tendinta de izolare si cu dispozitia depresiva. Chiar daca e un lucru minor pe care ar putea sa il faca singur, subiectul prefera un partener cu care sa realizeze actiunea, si daca cineva nu se arata dispus sa faca asta, prefera sa lase lucrurile deoparte si astfel starea depresiva se accentueaza.

 

7. Fobia de a nu putea comunica cu ceilalti. a) Fobia ca ceilalti nu il agreaza. Acesta este tipul de fobie cu caracterul cel mai distructiv si din pacate si cel mai des intalnita in relatiile interpersonale. Daca simte si cel mai mic indiciu ca ceilalti nu l-ar agrea, justificat sau nu, subiectul se gandeste "am facut ceva rau", "e ceva in neregula cu mine", "nu sunt bun de nimic", etc. Si pentru a schimba atitudinea pe care crede ca o percepe de la ceilalti subiectul se va stradui din rasputeri sa fie o persoana draguta si amabila. Subiectul nu va lupta pentru drepturile sale de dragul concesiilor si ajunge in cele din urma chiar sa renunte la demnitatea sa si sa se lase pur si simplu "calcat in picioare" doar de dragul de a fi pe plac celorlalti b) Fobia de a parea ridicol. De obicei aceste persoane se judeca mult mai aspru decat o face cei din jurul sau si isi fac griji ca in orice moment ar putea face un lucru pe care ceilalti l-ar putea considera nepotrivit. Astfel de persoane vor deveni tot mai inhibate in prezenta celorlalti, isi va anihila orice spirit de spontaneitate, transformandu-se intr-un individ plat si plicticos. c) Fobia de a fi respins.Subiectii cu acest gen de fobie sunt foarte sensibili si atenti la reactiile celor din jurul sau. Ei interpreteaza cel mai mic semn de dezaprobare din partea altei persoane ca pe un indiciu al respingerii, ceea ce reprezinta o adevarata catastrofa pentru ei. De multe ori se intampla ca subiectul sa atribuie unei remarci "

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: FOBIA  asistenta sociala crestinism 
Comentarii

Raspunde-i

Buna ziua! Am 23 de ani si sunt din Timisoara, sufar de fobie sociala (autodiagnosticata) de mic, cine sufera de fobie sociala, anxietate, atacuri de panica sau doar vrea sa vorbim as fi bucuros sa ma contacteze pe mail sau messenger la adresa anonimdesigur2008@yahoo.com Va multumesc, o zi buna!

Raspunde-i

buna, se pare ca eu sunt acesta :D Ei interpreteaza cel mai mic semn de dezaprobare din partea altei persoane ca pe un indiciu al respingerii, ceea ce reprezinta o adevarata catastrofa pentru ei. De multe ori se intampla ca subiectul sa atribuie unei remarci " mai bine de atat nu credeam eu ca pot sa explic. si sunt curios daca exista un tratament ceva

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!
 
 

Studentie.ro iti recomanda

ARAHNOFOBIA - FRICA DE PAIANJENI ARAHNOFOBIA - FRICA DE PAIANJENI