Frederic Chopin ar fi putut suferi de epilepsie

0 stele

1193 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

Frederic Chopin ar fi putut suferi de epilepsie

Compozitorul de muzica clasica, Frederic Chopin, a suferit de o paleta larga de boli, insa una dintre acestea nu a fost luata in considerare pana recent. Un studiu intreprins de o echipa de cercetatori din Spania indica faptul ca halucinatiile de care suferea artistul erau declansate de epilepsie.

 

Chopin, nascut in Polonia in 1810, suferea de accese de melancolie care sugereaza prezenta unei depresii sau a tulburarii bipolare, iar problemele respiratorii care l-au urmarit toata viata au fost diagnosticate ca fiind fibroza chistica. Compozitorul a murit la varsta de doar 39 de ani.

 

Dezbaterile referitoare la problemele de sanatate ale lui Frederic Chopin nu au luat in considerare halucinatiile de care suferea fragilul artist. Bazandu-se pe marturisiri ale amantei, ale unui discipol si chiar ale lui Chopin insusi, cercetatorii au dedus ca acestea ar fi fost provocate de epilepsie.

 

Intr-o scrisoare adresata fetei amantei sale, spre exemplu, Chopin descrie halucinatiile aparute in timp ce canta la pian si faptul ca a fost nevoit sa se opreasca si sa paraseasca incaperea pentru a-si putea reveni.

 

In cazul epilepsiei partiale, descarcarile electrice la nivelul neuronilor se concentreaza doar intr-o anumita zona a creierului si poate determina aparitia halucinatiilor vizuale. Daca este afectat lobul temporal al creierului, halucinatiile au tendinta sa fie complexe, dar fragmentate si de scurta durata, sustin cercetatorii spanioli, care exclud alte cauze, cum ar fi migrenele.

 

Chiar daca acest nou diagnostic nu poate ajuta la intelegerea lumii artistice a lui Frederic Chopin, cel putin poate ajuta la separarea legendei de realitate si la intelegerea vietii acestuia, au afirmat radiologul Manuel Varquez Caruncho si neurologul Francisco Branas Fernandez de la Spitalul Xeral-Calde din Lugo, Spania.

 

Dana Saporan - editor Studentie.ro

 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: BOLI  EPILEPSIE  CHOPIN 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!