GRADINA BOTANICA DIN BUCURESTI

GRADINA BOTANICA DIN BUCURESTI 4 10
4 stele

10390 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

GRADINA BOTANICA DIN BUCURESTI

Gradina botanica din Bucuresti a fost infiintata in 1860, din initiativa doctorului Carol Davila. Situata in partea de vest a orasului, pe malul drept al Dambovitei, gradina intinsa pe 7 ha a fost amenajata de botanistul Ulrich Hoffmann, cel care a fost si primul director al institutiei. Sase ani mai tarziu conducerea gradinii botanice era preluata de cunoscutul botanist Dimitrie Grecescu care a dezvoltat colectiile de plante si schimburile cu alte gradini botanice din Europa. Sub conducerea sa a fost publicat si primul catalog, care numara 3700 de plante din sectoarele in aer liber si din sere.
In 1870 dezvoltarea gradinii a fost intrerupta, amplasamentul fiind destinat amenajarii unui parc pentru familia regala. In 1874 gradina botanica a fost mutata in centrul orasului pe terenul Palatului Sutu de langa Universitate. Acesta este momentul in care Dimitrie Brandza intra in "viata" gradinii botanice, incercand sa obtina terenuri corespunzatoare misiunii pe care o avea de indeplinit.
 Zece ani mai tarziu eforturile sale aveau sa fie incununate de succes: pe 28 februarie 1884 gradina botanica va primi terenul pe care se gaseste in prezent si fondurile necesare amenajarilor, construirii (dupa modelul serelor de la Gradina Botanica din Liege) primelor sere si popularii acestora, precum si infiintarii Institutului si Muzeului Botanic.
In 1932 gradina a trecut sub administrarea primariei departandu-se de la menirea ei si se reface de pe urma bombardamentelor celui de-al doilea razboi mondial care produsese pagube majore.
In 1954 gradina botanica a trecut din nou in grija Universitatii, situatie care se mentine si in prezent.
In 1960 s-au construit serele noi si noul Institut Botanic in care functioneaza si Herbarul. In 1978 a fost inaugurat noul Muzeu Botanic, organizat pe baze ecologice. Abia in 1994 gradina a primit numele binefacatorului sau.
Organizata in sectoare, gradina are spatii amenajate in aer liber si in sere. In spatiul liber au fost plantate acele specii rezistente la iernile din zona de campie de clima temperata iar in sere se pastreaza specii si varietati tropicale, cactusi si palmieri.
 Sectorul decorativ ocupa 5000 mp. El a fost infiintat in 1956 si ocupa spatiul de la intrarea in gradina. Acesta este sectorul care uimeste prin bogatia de culori indiferent de anotimp. Cele 500 de plante erbacee si lemnoase au fost grupate in asa fel incat sa atraga atat atentia amatorului de plante si flori cat si a specialistului. Sectorul plantelor rare, infiintat in 1962, cuprinde specii declarate  monumente ale naturii in plan national si regional. Acesta este unul dintre sectoarele care vor avea o dezvoltare evidenta in anii urmatori datorita misiunii gradinii botanice de a conserva speciile de plante pe cale de disparitie. Sectorul de flora mediteraneana numara 200 de specii care se intalnesc si pe teritoriu romanesc in zona Banatului si sudul Olteniei si Dobrogei.
Sectorul numit Gradina Italiana este amenajat langa Institutul Botanic si se desfasoara intre doua alei cu castani. Spatiul este elegant, dreptunghiular cu extremitati rotunjite si cuprinde plante perene precum si un bazin cu specii acvatice. Flora Dobrogei ocupa o colina unde se afla specii lemnoase si erbacee specifice.
In sectorul Muntii Carpati speciile sunt grupate pe zone de vegetatie: paduri de foioase si paduri de conifere. Pe Colina Coniferelor, cascada si monumentalul chiparos din America de Nord constituie atractiile principale. Lacul de la baza colinei este acoperit cu nuferi.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: Bucuresti  BOTANICA  GRADINA 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!
 
 

Studentie.ro iti recomanda

Muzeul Relatiilor Esuate Muzeul Relatiilor Esuate