Helicobacter Pylori

Helicobacter Pylori 4 148
4 stele

97034 vizualizari  |  34 comentarii

Helicobacter Pylori

Helicobacter pylori este un germen din ce in ce mai frecvent implicat in mecanismul ulcerului gastro-duodenal. Helicobacter pylori s-a dovedit raspunzator de transformarea maligna a acestuia. Este important deci diagnosticul precoce, tratamentul tintit. De la prima cultura a Helicobacter pylori in urma cu 20 de ani, diagnosticul si tratamentul bolilor gastroduodenale s-au modificat semnificativ.

 

Ulcerul peptic este acum considerat o boala infectioasa, in care eliminarea agentului cauzal vindeca boala. Rolul infectiei cu Helicobacter pylori in aparitia cancerului este recunoscut, iar rolul lui in aparitia altor boli ale tractului digestiv superior este in curs de evaluare.

 

In ultimii ani, s-au facut progrese enorme in studierea patogeniei acestei infectii. Exista disponibila o terapie antimicrobiana eficace, desi nu inca ideala. De la prima cultura a Helicobacter pylori in urma cu 20 de ani, diagnosticul si tratamentul bolilor gastroduodenale s-au modificat semnificativ. Ulcerul peptic este acum considerat o boala infectioasa, in care eliminarea agentului cauzal vindeca boala. Rolul infectiei cu Helicobacter pylori in aparitia cancerului este recunoscut, iar rolul lui in aparitia altor boli ale tractului digestiv superior este in curs de evaluare. In ultimii ani, s-au facut progrese enorme in studierea patogeniei acestei infectii. Exista disponibila o terapie antimicrobiana eficace, desi nu inca ideala.

 

Infectia cu Helicobacter pylori (Helicobacter pylori) apare oriunde in lume, dar prevalenta variaza mult de la o tara la alta si in cadrul grupurilor populationale ale aceleiasi tari. Prevalenta globala a infectiei cu Helicobacter pylori este strans corelata cu conditiile socio-economice. Prevalenta printre adultii de varsta mijlocie este de peste 80% in multe tari in curs de dezvoltare, in comparatie cu 20-50% in tarile dezvoltate. Infectia se dobandeste prin ingestia orala a bacteriei si se transmite intrafamilial in principal in prima copilarie. Se pare ca, in tarile industrializate, transmiterea directa de la om la om prin varsatura, saliva, fecale, este dominanta; in tarile in curs de dezvoltare pot fi importante caile de transmitere suplimentare, cum ar fi apa. Nu exista dovezi despre transmiterea de la animale, desi Helicobacter pylori a fost identificat la unele primate non-umane si ocazional la alte animale.

 

Infectia cu Helicobacter pylori la adulti este de obicei cronica si nu se vindeca fara o terapie specifica; pe de alta parte, eliminarea spontana a bacteriei in copilarie este probabil destul de frecventa, ajutata de administrarea antibioticelor pentru alte afectiuni. Omul se poate de asemenea infecta cu Helicobacter heilmannii, o bacterie spiralata izolata de la caini, pisici, porci si primate non-umane. Prevalenta infectiei la om este de cca 0,5%. Helicobacter heilmannii determina in cele mai multe cazuri doar o gastrita usoara, dar a fost gasit si in asociere cu limfoame MALT (mucosa-associated lymfoid-tissue).

 

PATOGENIA INFECTIEI CU HELICOBACTER PYLORI:

Mucoasa gastrica este bine protejata impotriva infectiilor bacteriene. Helicobacter pylori este bine adaptat la aceasta nisa ecologica, avand caractere unice, care ii permit intrarea in mucus, atasarea la celulele epiteliale, evitarea raspunsului imun si in consecinta colonizarea persistenta si transmiterea. Dupa ce este ingerata, bacteria trebuie sa eludeze activitatea bactericida a continutului gastric si sa patrunda in stratul mucos. Productia de ureaza si motilitatea sunt esentiale pentru acest prim pas al infectiei. Ureaza hidrolizeaza ureea in dioxid de carbon si amoniac, permitand Helicobacter pylori sa supravietuiasca in mediul acid. Activitatea enzimatica este reglata de un canal unic pH dependent, care se deschide la pH scazut si blocheaza influxul de uree la pH neutru. Motilitatea este esentiala pentru colonizare. Tulpinile de Helicobacter pylori au virulenta variata si o ampla diversitate genomica, dar majoritatea pot fi subclasificate in raport cu expresia toxinei vacuolizante VacA si citotoxinei asociate CagA in 2 fenotipuri: I (VacA+, CagA+) si II (VacA-, CagA-). Tulpinile tip I induc un raspuns inflamator gastric mai intens si se asociaza mai frecvent cu ulcerul, cancerul gastric si limfomul MALT.

 

RASPUNSUL GAZDEI LA HELICOBACTER PYLORI:

Helicobacter pylori determina o inflamatie continua a mucoasei gastrice la toate persoanele infectate. Acest raspuns inflamator consta initial in recrutarea neutrofilelor, urmate de limfocitele T si B, plasmocite si macrofage, cu alterarea stratului epitelial. Cum Helicobacter pylori rareori invadeaza mucoasa gastrica, raspunsul gazdei este initiat de atasarea bacteriei la celulele epiteliale. Agentul patogen se poate lega la moleculele complexului major de histocompatibilitate MHC de clasa a II a la suprafata celulelor epiteliale gastrice, inducandu-le apoptoza. Ureaza produsa de Helicobacter pylori poate contribui la extravazarea si chemotactismul neutrofilelor. Infectia cu Helicobacter pylori induce un raspuns imun umoral sistemic si al mucoasei gastrice destul de sustinut. Aceasta productie de anticorpi nu duce la eradicarea infectiei, dar poate contribui la alterarea tisulara. Unii pacienti infectati cu Helicobacter pylori au un raspuns autoimun impotriva ATP-azei H/K din celulele parietale gastrice, care se coreleaza cu atrofia corpului gastric. Expunerea persistenta a mucoasei gastrice la H. pylori determina deci aparitia unui raspuns imunologic specific, mediat printr-o bogata mixtura de citokine. IL-12 este o citokina produsa indeosebi de fagocite (neutrofile, monocite, macrofage) ca raspuns la bacterii. Ea stimuleaza producerea de g-interferon, favorizeaza activitatea citotoxica a celulelor NK (natural killer) si diferentierea limfocitelor T helper din subsetul Thl. Acestea elibereaza IL-2 si g-interferon determinand un raspuns proinflamator, iar Th2 activeaza raspunsul imun umoral (imunoglobulina G, imunoglobulina A mucosala) prin IL-4, IL-5 si IL-6. In infectia cronica cu Helicobacter pylori domina raspunsul imun de tip Thl.

 

TRASATURI CLINICE ALE INFECTIEI:

Evolutia clinica a infectiei cu Helicobacter pylori este foarte variabila si este influentata atat de factori microbieni cat si de factori care tin de gazda. Pattern-ul si distributia gastritei se coreleaza strans cu riscul sechelelor clinice, in special ulcere duodenale sau gastrice, atrofie mucoasa, carcinom gastric sau limfom gastric. Pacientii cu gastrita predominent antrala, cea mai comuna forma de gastrita cu Helicobacter pylori, sunt predispusi la ulcere duodenale, in timp ce pacientii cu gastrita a corpului gastric si atrofie multifocala sunt mai predispusi la ulcere gastrice, atrofie gastrica, metaplazie intestinala si in final carcinom gastric. Helicobacter pylori este raspunzator pentru majoritatea ulcerelor duodenale si gastrice. Pe parcursul vietii, riscul de ulcer peptic la o persoana infectata cu Helicobacter pylori variaza de la 3% in SUA la 25% in Japonia. Eradicarea Helicobacter pylori reduce drastic rata recurentei ulcerelor peptice. Cancerul gastric este a doua cauza de deces prin cancer in lume. Exista dovezi puternice ca Helicobacter pylori creste riscul aparitiei cancerului gastric, fiind clasificat ca un carcinogen de tip I in 1994, in principal pe baza unor mari studii epidemiologice caz-control. In timp, s-au acumulat dovezi suplimentare, incluzand si rezultate ale unor teste pe animale. Intr-un studiu prospectiv recent pe 1 526 subiecti din Japonia, cancerul gastric s-a dezvoltat in 2,9% cazuri din 1 246 pacienti cu Helicobacter pylori pe o perioada de 7,8 ani, in timp ce la ceilalti 280 subiecti de control neinfectati nu a aparut nici un caz de cancer. Mai important, nici un caz de cancer nu a fost detectat in subgrupul de 253 pacienti infectati, care au primit terapie de eradicare precoce. Aceiasi investigatori au aratat ca eradicarea Helicobacter pylori previne recaderile dupa rezectia endoscopica a cancerului gastric precoce. Infectia cu Helicobacter pylori creste semnificativ riscul de limfom gastric MALT si 72-98% din pacientii cu limfom gastric MALT sunt infectati cu Helicobacter pylori. Mai mult, eradicarea Helicobacter pylori singura induce regresia limfoamelor gastrice MALT in 70-80% din cazuri. Rolul infectiei cu Helicobacter pylori in dispepsia neasociata cu ulcer ramane controversat. Eradicarea a devenit un obiectiv la pacientii cu boala de reflux gastroesofagian, deoarece terapia antiacida pe termen lung poate agrava gastrita corpului gastric Helicobacter pylori -mediata si poate creste riscul de carcinom gastric. Exista si anumite studii caz-control si de cohorta, care sugereaza ca infectia cu Helicobacter pylori poate proteja impotriva bolii de reflux gastroesofagian. Helicobacter pylori a fost, de asemenea, implicat in patogeneza multor boli extragastrice, de la ateroscleroza pana la boli ale pielii, dar documentarea este saraca si asocierile controversate.

 

TESTE DE DIAGNOSTIC:

Diagnosticul infectiei cu Helicobacter pylori se poate face prin metode invazive si noninvazive. Metodele noninvazive includ testul respirator cu uree, testele serologice si detectarea antigenului in materiile fecale. Testul respirator cu uree se bazeaza pe activitatea ureazei bacteriene; se administreaza per os uree, marcata radioactiv cu 13/14C si se masoara dioxidul de carbon radioactiv eliminat in aerul expirat. Testul este indicat pentru diagnosticul initial al infectiei si pentru urmarirea terapiei de eradicare. Testele serologice sunt ieftine si larg folosite pentru diagnosticul infectiei cu Helicobacter pylori la pacientii cu manifestari dispeptice. Detectia IgG anti-Helicobacter pylori prin ELISA constituie tehnica serologica preferata de diagnostic. Detectia antigenului Helicobacter pylori in materiile fecale reprezinta alternativa la testul respirator cu uree, cu o sensibilitate de 89-88% si specificitate de peste 90%. Acest test este usor de efectuat la copii de orice varsta si poate deveni metoda noninvaziva de electie pentru acest grup de pacienti. Pacientii cu simptome alarmante, ca anemie, hemoragie gastrointestinala, pierdere in greutate, ca si pacientii in varsta de peste 50 ani, trebuie supusi endoscopiei pentru diagnosticul infectiei cu Helicobacter pylori. In aceste cazuri, testul de prima alegere este un test la ureaza pe un specimen de biopsie antrala, cu sensibilitate de 79-100% si specificitate de 92-100%. Cultura Helicobacter pylori cu efectuarea antibiogramei nu se face de rutina pentru diagnosticul initial al infectiei cu Helicobacter pylori , dar se recomanda dupa esecul terapiei. Alte metode de diagnostic ar fi testele moleculare pentru detectia ADN-ului Helicobacter pylori in diverse materiale biologice. Aceste teste sunt utile pentru confirmarea cazurilor echivoce prin alte metode si evaluarea post-tratament. PCR (reactia de polimerizare in lant) se poate face din fragmentele bioptice, saliva, suc gastric, fecale.

 

TRATAMENTUL INFECTIEI CU HELICOBACTER PYLORI:

Scopul tratamentului este completa eliminare a bacteriei din organism. Odata ce acest obiectiv este atins, rata reinfectiei este mica; astfel, beneficiul tratamentului este durabil. Schemele terapeutice trebuie sa aiba o rata de eradicare de cel putin 80%, fara efecte adverse majore si cu o inductie minima a rezistentei bacteriene. Aceste scopuri nu pot fi obtinute numai prin terapia cu antibiotice. Deoarece aciditatea luminala influenteaza eficienta anumitor agenti antimicrobieni activi pe Helicobacter pylori, antibioticele se asociaza cu inhibitori ai pompei de protoni sau cu ranitidina bismut citrat (RBC). Asocierea a 2 sau mai multi agenti antimicrobieni creste rata eradicarii si reduce riscul selectionarii de tulpini rezistente. Cei mai importanti agenti antimicrobieni utilizati sunt: amoxicilina, claritromicina, metronidazolul, tetraciclina si bismutul. Alte medicamente folosite in tratamentul infectiei cu Helicobacter pylori sunt: inhibitorii pompei de protoni, blocantii H2-receptorilor, ranitidina bismut citrat. Regimurile terapeutice se pot clasifica in raport cu numarul antibioticelor si preparatelor asociate folosite. Dubla terapie consta in asocierea claritromicina (500 mg x 3/zi) + omeprazol (40 mg/zi) sau claritromicina (500 mg x3/zi) + ranitidina bismut citrat (400 mg x2/zi), timp de 14 zile. Tripla terapie asociaza un inhibitor de pompa de protoni in 2 prize (sau ranitidina bismut citrat) + claritromicina (500 mg x2/zi) + metronidazol (500 mg x2/zi). Cvadrupla terapie se face cu un inhibitor de pompa de protoni in 2 prize zilnice + bismut subtitrat coloidal (120 mg x 4/zi) + metronidazol (500 mg x3/zi) + tetraciclina (500 mgx4/zi).

 

INDICATII DE TRATAMENT:

Aceste indicatii de tratament si regimurile terapeutice in infectia cu Helicobacter pylori au fost stabilite de catre Grupul European pentru Studiul Helicobacter Pylori reunit la Maastricht in septembrie 2000. Eradicarea H. pylori se recomanda la: - toti pacientii cu ulcer gastric sau duodenal, inclusiv cei cu ulcer complicat; - pacientii cu limfom MALT; - dupa rezectia cancerului gastric; - pacientii cu gastrita atrofica; - bolnavii cu rude de gradul I cu cancer gastric; - la cererea pacientului. Eradicarea este avizata (dar nu obligatorie) la: - bolnavii cu dispepsie functionala; - bolnavii cu boala de reflux gastroesofagian; - pacientii care necesita tratament de lunga durata cu antiinflamatorii nesteroidiene. Helicobacter pylori continua sa fie una din cele mai comune infectii bacteriene la om. Desi s-au facut progrese enorme in studierea factorilor de virulenta ai H. pylori si variatia lor, aceste informatii nu au fost inca folosite in practica clinica. Vaccinarea profilactica si terapeutica s-a dovedit eficienta la animale, dar imunizarea la om ramane dificila, in parte deoarece imunologia stomacului este inca putin cunoscuta.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: PYLORI  HELICOBACTER 
Comentarii

Raspunde-i

pana la urma am hotarat sa incerc si eu tratamentul natural pt helicobacter(colostrum,mastic gum,broccoli). Am tot luat antibiotic dar imi era rau de la el si asa m-am hotarat sa fac tratament naturist. Dupa primele zile de tratament naturist ma simteam mult mult mai bine, am luat 3 luni, asa cum trebuie. Mi-am facut analizele din nou dupa 6 luni si sunt foarte bine. Tratamentul se gaseste la Cluj si pe net la naturanoastra.ro , sunt pachete pentru o luna si doua luni, dar tratamentul se face 3-4 luni in functie de cum ies analizele.

Raspunde-i

cine a folosit tratamentul natural pt helicobacter(colostrum,mastic gum,broccoli)? Cum va simtiti dupa el?

Raspunde-i

fratiilor murim cu totii -nu mai cautati rezolvari

Raspunde-i

Pentru Ender Edy: ce fel de ceaiuri ai luat? Si eu am aceasta problema. Multumesc.

Raspunde-i

Imi poate zice cineva de unde din cluj pot sa i-au acest tratament natural de care vorbeste Ovidiu Bado...sau doar de pe net se poate comanda?

Raspunde-i

Sunt unul din cei care au avut gastrita.Pe la inceputul lui noiembrie 2010 incepusem sa am niste dureri groaznice la stomac.La inceput a fost groaznic,aveam dureri acute si ma simteam ca si cum as avea o baioneta in stomac.Am luat Ranitidina si ceaiuri speciale pt. aceasta afectiune si m-am vindecat intr-o luna si jumatate.Bazati-va pe medicina naturista.Credeti-ma ca da roade.

Raspunde-i

Raspunde-i

Eu am incercat tot felul de antibiotice de vre-o 2 ani dar degeaba. De 3 saptamani iau tratamentul naturist cu Broccoli sprouts, colostrul si mastic gum facut de Source naturals. L-am luat de la Cluj. Este singurul de la care ma simt bine, o sa fac si eu tratamentul 3 luni si apoi o sa revin. Am vazut pe internet ca multa lume sa insanatosit cu tratamentul asta naturist. Se gaseste pe olx.ro si pe netten.ro

Raspunde-i

buna,am facut tratament pentru HP si sper ca am scapat de el.Am terminat tratamentul in decembrie, acum mananc orice.Trebuie sa astept 7 luni sa repet analizele.Dar problema mea este ca nu stiu sigur daca se transmite pentru ca parerile sunt impartite si am copil de 2,6 ani.Cine stie sigur un raspuns va rog lasati un mail sau lasati mesaj pe mess pe adresa mirela77mari daca se poate cat mai repede nu stiu daca mai rezist nervos cu gandul ca asi fi putut sa ii dau ficei mele bacteria

Raspunde-i

am si eu aceasta bacterie de vreo 3 ani si pe langa un inceput de ulcer.am tinut un tratament cu antibiotice vreo 10 zile,dar acum mi.am dat seama k a recidivat,iar durerile sunt groaznice.e destul de dificil sa ai aceasta bacterie

Raspunde-i

Sigur ca am mai multe informatii dupa citirea articolului, chiar daca multitudinea termenilor de stricta specialitate ma conduce la ideea ca este adresata unui grup initiat, ceea ce nu este rau .Multumesc frumos autorului.

Raspunde-i

Raspunde-i

Eu am dureri de stomac de ~ 2 ani, si de mult vroiam sa fac o analiza... . Ziua cea mare a venit cand m-am dus la medicul dermatolog pt ca-mi iesise pe piele niste exeme. Dermatologul m-a trimis sa fac o serie de analie la sange, saliva, etc, si erau toate in regula. Deci pe baza infectioasa nu am nimic. Apoi m-a trimis sa fac un test pt Helicobacter Pylori, si ... surpriza. Se pare ca eruptiile mele de pe piele sunt o reactie alergica a acestui microb. Intrebarea este, ati avut si voi eruptii pe piele datorita acestui germen?

Raspunde-i

eu am avut si am facut tratament timp de 10 zile cu amoxicilina, claritromicina, controloc.dupa 7 zile de tratament aveam niste dureri draconice in partea dreapta dar doctorul a zis ca trebuie sa fac tot tratamentul adica de 10 zile si ulterior vom trata durerile din partea dreapta. In urma acestui tratament m-am ales cu o colecista cronica cu care ma chinui si acum.dar helico a disparut. eu va recomand sincer sa faceti tratamentul pentru helico intravenos, astfel va veti menaja colecistu, lucru pe care eu nu l-am facut pentru ca vezi doamne nu am vrut sa lipsesc de la serviciu. in speranta ca v-am ajutat va doresc SARBATORII FERICITE.

Raspunde-i

Eu am luat un tratament bun de pe suplimente-naturiste.com care este compus din: paraprotex, green care, Acidophilus, nopalin, pure yucca. Eradicarea bacteriei m-a determinat sa cred ca tratamentele neturiste chiar sunt eficiente.

Raspunde-i

o sa urmez si eu tratamentul cu antibiotic pentru eradicarea acestei bacterii sper sa fie un succes

Raspunde-i

eu de 5 luni am aceasta bacterie si ulcer cronic,inca nu am reusit sa scap de iar iar acum am inceout sa am varsaturi cu sange,dureri de cap si chiar dureri de spate din cate mam informat si am citit am inteles ca sunt sintomele unui inceput de cancer stomacal,am doar 24 de ani si o familie frumoasa iar acum imi este foarte frica...cine vrea sa vb mai multe ma gaseste pe angela_se86@yahoo.com

Raspunde-i

Buna, am fost si eu diagnosticata cu aceasta bacterie si urmez tratamentul cu antibiotice.Aveti idee la cat timp pot incepe tratamentul pe cale naturista cu broccoli sprouts 2000 mcg, colostrum si mastic gum?

Raspunde-i

Revin cu noutati despre starea mea de sanatate. Desi m-am simtit bine dupa primele saptamani de tratament cu produsele naturiste, am continuat tratamentul timp de 3 luni doar pentru siguranta mea, si am scapat si de candida, nici nu speram. Sper sa fi avut efect bun si pentru sistemul imunitar, ca in fiecare an capatam raceala zdravana cu stat la pat cate o saptamana si antibiotice si ceai. Apropo: am inceput sa mananc din nou tot ce vreau....nu o sa mai fac abuz totusi.

Raspunde-i

Am gasit si eu tratamentul asta pe olx.ro in urma cu o luna si ceva "Tratament Natural Eficient pentru infectia Helicobacter Pylori" e foarte bun, deja am facut mai bine de o luna tratamentul si nu mai am simptomatologia. Pretul e 189 lei

Adauga comentariul tau

Studentie.ro iti recomanda

SINDROMUL DE INTESTIN IRITABIL (SII) SINDROMUL DE INTESTIN IRITABIL (SII)
 
 
Inchide
Am uitat parola Cont nou
Conecteaza-te prin Facebook

Acum te poti conecta si prin contul tau de Facebook! Da click pe butonul de mai jos si introdu datele tale:

Login with Facebook