Invatamantul de stat din tara noastra e o ruina

Invatamantul de stat din tara noastra e o ruina 4 6
4 stele

8331 vizualizari  |  3 comentarii

Invatamantul de stat din tara noastra e o ruina

Studentie.ro iti propune un interviu cu un  profesor care s-a remarcat  in mai multe domenii de activitate, precum traducerile si munca de redactor si care nu s-a limitat numai la meseria de cadru didactic. Acesta se numeste Dan Mateescu, conferentiar doctor la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, Universitatea Bucuresti.

Studentie.ro: Ce anume v-a impulsionat sa alegeti meseria de profesor? Acesta a fost primul dumneavoastra vis legat de viitoarea cariera?

Conferentiar dr. Dan Mateescu: Nu pot spune ca am avut vise legate de viitoarea mea profesie. In orice caz nu la varste pe care sa mi le mai amintesc acum. Cand eram in liceu mi-am dorit sa ajung arheolog. Nu era un vis propriu-zis decat in masura in care Facultatea de istorie era impracticabila atunci din motive ideologice. Istoria a ramas, pana astazi, una din marile mele pasiuni.

Cariera didactica a urmat oarecum natural specializarii din facultate. Pe vremea cand am absolvit eu nu aveai, ca filolog, prea multe optiuni. Oricum pot spune ca am debutat cu stangul in meserie. Stagiul obligatoriu la tara, la sute de kilometri de casa, a fost mai degraba materializarea unui cosmar, nu a unui vis frumos. De indata ce am terminat perioada de “iobagie” am si parasit, de altfel, domeniul, dupa ce cu cateva zile inainte obtinusem definitivarea in invatamant.

Pare paradoxal sa inveti pentru o hartie care nu-ti foloseste la nimic (atestatul de definitivare in cazul meu), dar daca va ganditi ca foarte multi tineri din ziua de azi populeaza facultatile patriei doar pentru o patalama veti constata ca mentalitatile si apucaturile romanilor nu s-au schimbat prea mult si ca traim inca sub semnul unor vremuri cand cei mai multi studenti de azi nici nu erau nascuti. Fara rasturnarea din 1989 nu as mai fi predat probabil niciodata. Cariera in invatamant s-a datorat asadar in cazul meu unui accident istoric. Pe de alta parte sunt a patra generatie din familia mea care lucreaza in invatamant, asa ca am reinnodat accidental o traditie.

Studentie: Cu ce succes profesional va mandriti cel mai mult? Va sunt mai dragi realizarile din activitatea dumneavoastra de profesorat sau cele legate de traducerile literare facute ori de munca de redactor la Curierul Romanesc?

D.M.:
As evita cuvinte ca mandrie sau a se mandri. Nu sunt nici pe departe un om care exceleaza prin modestie, dar  imi displac pur si simplu. V-as raspunde in primul rand prin concluzia la care ajunge Candide, celebrul personaj al lui Voltaire. Oricare ar fi domeniul nostru, daca ne-am cultiva cu totii propria noastra gradina am fi cu siguranta daca nu mandri macar multumiti, nu in cea mai buna din lumile posibile, dar intr-una cu siguranta mai buna decat cea in care traim.

Intrebarea dumneavoastra implica domenii ce difera in ce priveste modul cum ne raportam la rezultate. Ca profesor m-am simtit intotdeuna multumit daca la sfarsitul unei ore de curs sau seminar am reusit sau am avut senzatia ca am reusit sa fac in asa fel ca studentii sa ramana cu cateva cunostinte sau idei pe care nu le aveau inainte de ora. In bransa noastra conteaza enorm prestatia personala dar la fel de importanta e si receptivitatea celorlalti, a studentilor adica. Pastrez amintiri frumoase din studentie legate de unii din profesorii mei si de orele petrecute impreuna si as fi incantat daca as reusi sa transmit la randu-mi, studentilor mei, macar o parte din ceea ce am primit eu.

Pagini:  1  2  3

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Comentarii

Raspunde-i

Nu-i contesta nimeni cunostintele lui Mateescu. Dar daca e senil, de ce nu lasa postul unui profesor care chiar poate face ceva pentru studenti? Mateescu e cel mai oribil profesor din Universitate, iar ceea ce scrie aici sunt minciuni. Stundetii lui stiu asta foarte bine... Din partea noastra, a studentilor, cele mai sincere urari de bine! Daca ne-ntelegi incotro batem...

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!