Lansare film Europolis: Din 26 noiembrie in cinematografe

Lansare film Europolis: Din 26 noiembrie in cinematografe 5 1
5 stele

1956 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

Lansare film Europolis: Din 26 noiembrie in cinematografe

Regizat de Cornel Gheorghita, lungmetrajul "Europolis" va avea premiera saptamana viitoare in cinematografele romanesti. Cu Adriana Trandafir si Áron Dimény in rolurile principale, "Europolis" este un film in genul prozei fantastice a lui Mircea Eliade. Pelicula atinge o zona a mitului si a superstitiilor. Cu un subiect rareori abordat in filmele romanesti, "Europolis" va intra in circuitul cinematografelor din tara in 26 noiembrie 2010 si va rula in prima saptamana in Bucuresti (Hollywood Multiplex, Cinema Studio, Cinema City - Cotroceni), Cluj (Victoria), Constanta (Cityplex) si Bacau (Cinema City).

In micul port al Sulinei soseste o telegrama din Franta: Luca, pe care toata lumea il stia ingropat de mai bine de 50 de ani in cimitirul de la marginea orasului, tocmai a murit. Sora lui, Magdalena (interpretata de Adriana Trandafir), insotita de fiul ei, Nae (jucat de Áron Dimény), trebuie sa plece in Franta pentru a lua in primire "mostenirea ". Ajunsi la celalalt capat al continentului, pe malul Atlanticului, cei doi il intalnesc pe samanul Ata (Joseph Otteno), prietenul cel mai bun al lui Luca. El le dezvaluie ultima dorinta a acestuia inainte sa moara. Moartea lui Luca le marcheaza drumul de intoarcere mai mult decat Magdalena si Nae si-ar fi putut inchipui. " in aceasta tranzitie instabila, sufletul intalneste ingerii, vamile vazduhului, diavolii, ingerii pazitori", spune regizorul.

Sicriul in forma de magar in care personajul Luca este adus din Franta a generat, la un moment dat, controversa in randul spectatorilor care l-au vazut, in septembrie, in cadrul festivalului de la Montreal. "In nordul Romaniei, la Sapanta, exista un cimitir inscris in patrimoniul Unesco, unde un artist popular, Stan Ioan Patras, a inscriptionat pe crucile din cimitir, cu umor si ironie, imagini si cateva cuvinte despre defunctul care zace in groapa. Sicriul din film este inspirat dintr-un obicei din Ghana ce a aparut prin anii 1950, unde un oarecare Ata Owoo a avut ideea sa faca altfel de sicrie decat cele cu care suntem obisnuiti. Asa cum si artistul popular din Sapanta a realizat la noi pe cruci", povesteste Cornel Gheorghita.

Totodata, sicriul in forma de magar a fost ales dintr-un motiv practic. “Narco-traficantii din America de Sud folosesc deseori termenul de "magar" sau "asin" pentru a-i desemna pe cei care trec drogurile cu avionul ascunzand marfa in stomac, fie ei oameni, serpi sau alte animale. In film este vorba de transportul unei "comori". Pe de alta parte, magarul este un animal curat si eu aveam nevoie de un suflet in film, de un suflet curat. Desigur ne putem duce si cu gandul la magarita lui Balaam, cea care "vede" ingerul inaintea stapanului ei, inaintea omului. Este, cred, curatenia sufletului ce-i permite sa vada mesagerul Domnului, puritate sufleteasca ce accentueaza simturile cunoasterii", spune regizorul.

Filmul lui Cornel Gheorghita a primit Mentiunea speciala a Juriului la "Festival des Films du Monde" – Montréal, 2010, festival international de categorie A. "Filmul atinge o profunda umanitate conducand spectatorul cu subtilitate intr-o lume magica, unica, proprie filmului", spune Marie-Catherine Marchetti, membra a juriului de la Montréal, adaugand ca Mentiunea speciala a fost “creata" de juriu pentru a recompensa originalitatea acestui film umanist.

Regizor, producator, scenarist, Cornel Gheorghita este, de 20 de ani, profesor la ESAV (Ecole Supérieure d’Audiovisuel - Universitatea Toulouse II), iar din 2001, la ESMA (Ecole Supérieure des Métiers Artistiques), in Toulouse. Printre filmele semnate de el pana acum se numara documentarele "Fanfaron Fanfaron", "Mascarade" si scurtmetrajele "Epava", "Ziua incepe noaptea", "Luna Pork", "Say Joe" etc.

"Europolis" a primit premiul HBO/TIFF 2005 pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, fiind si printre scenariile premiate in 2008, la Paris, la Festivalul European de Film Independent (ECU). Din distributie mai fac parte Elena Popa, Dorin Andone, Joseph Otteno, Petrica Nicolae, Adina Cartianu, Ionela Nedelea.

O co-productie Gheorghita srl (Romania), Cinepay & TaraFilms (Franta) si sustinut de Centrul National al Cinematografiei, Eurimages, Societatea Romana de Radiodifuziune, Région Midi-Pyrénées, Région Poitou-Charentes, Dépt. de la Charente Maritime, ESAV Toulouse (Franta), "Europolis" porneste de la scenariul scris de Cornel Gheorghita, Adina Dulcu si Loïc Balarac, imaginea fiind semnata de Ovidiu Marginean.

 

 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: FILM  Lansare  CINEMA 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!