LARINGITA

LARINGITA 5 1
5 stele

7580 vizualizari  |  1 comentariu

Laringita este o inflamate a mucoasei laringiene, superficiala la adult si mai grava la copil, avand in vedere particularitatile anatomice ale laringelui copilului, ca si aptitudinea mai redusa a acestuia de a expulza secretiile prin tuse.
Cauze: -poate fi o consecinta a variatiilor bruste de temperatura, a prezentei focarelor infectioase de vecinatate (amigdalite, rinosinuzite). Consumul si abuzul de alcool si tutun favorizeaza aparitia laringitelor acute. Mai rar apare prin inhalarea unei atmosfere poluate cu gaze iritante, fum etc. La copii, laringita apare ca urmare a infectiilor acute respiratorii virale sau bacteriene.

Evolutia, de obicei scurta, merge spre vindecare in cateva zile. Raguseala dispare lent.Fenomenul de afonie - lipsa vocii - dispare mai greu la femei. Rareori infectia coboara in arborele traheo-bronsic, in special la varstnici.
Forme de larinfita:
Laringita acuta imbraca doua forme, cu tratament diferit, in functie de varsta: laringita acuta nespecifica si laringita acuta simpla la copil.
Simptome:
Semnele bolii sunt:
- raguseala
-disconfort in gat
-dureri locale usoare.
 Se asociaza tusea, oboseala, semne generale de tipul febrei moderate.
 Leziunile sunt simetrice, afectand ambele corzi vocale, cu prezenta secretiilor. La copii, debutul este precedat de o simpla jena in gat cu usoara febra si tuse iritativa, care poate imbraca insa si forme mai grave. De asemenea se constata prezenta fenomenului de raguseala, pana la disparitia bolii.

Diagnosticul trebuie stabilit de medicul de familie si medicul specialist ORL, care recomanda tratamentul.

Tratamentul local consta in repaus vocal care este esential, inhalatii cu substante balsamice, aplicare de caldura locala, aerosoli cu antibiotice, administrare de antiinflamatorii.
Tratamentul general consta in repaus la pat sau in camera, la temperatura adecvata (20 - 22 grade), cu evitarea fumatului si a consumului de bauturi alcoolice, administrarea de antibiotice, la nevoie.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: LARINGITA 
Comentarii

Raspunde-i

e un referat bun

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!
 
 

Studentie.ro iti recomanda

EXUDATUL FARINGIAN EXUDATUL FARINGIAN