LEGEA CHIRIASULUI

LEGEA CHIRIASULUI 4 25
4 stele

53586 vizualizari  |  22 comentarii

LEGEA CHIRIASULUI
Art. 21. - Inchirierea locuintelor se face pe baza acordului dintre proprietar si chirias, consemnat prin contract scris, care se va inregistra la organele fiscale teritoriale si va cuprinde:
a) adresa locuintei care face obiectul inchirierii;
b) suprafata locativa si dotarile folosite in exclusivitate si in comun;
c) suprafata curtilor si a gradinilor folosite in exclusivitate sau in comun;
d) valoarea chiriei lunare, regulile de modificare a acesteia si modul de plata;
e) suma platita in avans in contul chiriei;
f) locul si conditiile in care se realizeaza primirea si restituirea cheilor;
g) obligatiile partilor privind folosirea si intretinerea spatiilor care fac obiectul contractului;
h) inventarul obiectelor si al dotarilor aferente;
i) data intrarii in vigoare si durata;
j) conditiile privind folosinta exclusiva si in comun a partilor aflate in coproprietate;
k) persoanele care vor locui impreuna cu titularul contractului;
l) alte clauze convenite intre parti.
Art. 22. - Sunt nule de drept orice clauze cuprinse in contractul de inchiriere, care:
a) obliga chiriasul sa recunoasca sau sa plateasca in avans proprietarului orice suma cu titlu de reparatie in sarcina proprietarului;
b) prevad responsabilitatea colectiva a chiriasilor in caz de degradare a elementelor de constructii si a instalatiilor, a obiectelor si dotarilor aferente spatiilor comune;
c) impun chiriasilor sa faca asigurari de daune;
d) exonereaza proprietarul de obligatiile ce ii revin potrivit prevederilor legale;
e) autorizeaza pe proprietar sa obtina venituri din nerespectarea clauzelor contractului de inchiriere.
Art. 23. - In cazul in care partile nu convin asupra reinnoirii contractului de inchiriere, chiriasul este obligat sa paraseasca locuinta la expirarea termenului contractual.
Art. 24. - Rezilierea contractului de inchiriere inainte de termenul stabilit se face in urmatoarele conditii:
a) la cererea chiriasului, cu conditia notificarii prealabile intr-un termen de minimum 60 de zile;
b) la cererea proprietarului, atunci cand:
- chiriasul nu a achitat chiria cel putin 3 luni consecutiv;
- chiriasul a pricinuit insemnate stricaciuni locuintei, cladirii in care este situata aceasta, instalatiilor, precum si oricaror alte bunuri aferente lor, sau daca instraineaza fara drept parti ale acestora;
- chiriasul are un comportament care face imposibila convietuirea sau impiedica folosirea normala a locuintei;
- chiriasul nu a respectat clauzele contractuale;
c) la cererea asociatiei de proprietari, atunci cand chiriasul nu si-a achitat obligatiile ce-i revin din cheltuielile comune pe o perioada de 3 luni, daca au fost stabilite, prin contractul de inchiriere, in sarcina chiriasului.
Art. 25. - Evacuarea chiriasului se face numai pe baza unei hotarari judecatoresti irevocabile.
Chiriasul este obligat la plata chiriei prevazute in contractul de inchiriere, pana la data executarii efective a hotararii de evacuare.
Art. 26. - Chiriasul poate subinchiria, modifica sau imbunatati locuinta detinuta, numai cu acordul prealabil scris si in conditiile stabilite de proprietar, daca acestea nu sunt interzise prin contractul de inchiriere principal.
Beneficiarul contractului de subinchiriere nu se poate prevala de nici un drept impotriva proprietarului si nici asupra oricarui titlu de ocupare.
Contractul de subinchiriere, incheiat cu respectarea prevederilor legale, se inregistreaza la organele fiscale teritoriale.
Art. 27. - In cazul parasirii definitive a domiciliului de catre titularul contractului de inchiriere sau al decesului acestuia, inchirierea continua, dupa caz:
a) in beneficiul sotului sau al sotiei, daca a locuit impreuna cu titularul;
b) in beneficiul descendentilor sau al ascendentilor, daca au locuit impreuna cu acesta;
c) in beneficiul altor persoane care au avut acelasi domiciliu cu titularul cel putin un an si care au fost inscrise in contractul de inchiriere.
In cazul mai multor cereri, contractul de inchiriere se transfera prin hotarare judecatoreasca.
In lipsa persoanelor care pot solicita locuinta, potrivit celor de mai sus, contractul de inchiriere inceteaza in termen de 30 de zile de la data parasirii domiciliului de catre titularul contractului sau de la data inregistrarii decesului.
Art. 28. - Proprietarul are urmatoarele obligatii:
a) sa predea chiriasului locuinta in stare normala de folosinta;
b) sa ia masuri pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta in exploatare si de functionalitate a cladirii pe toata durata inchirierii locuintei;
c) sa intretina in bune conditii elementele structurii de rezistenta a cladirii, elementele de constructie exterioare ale cladirii (acoperis, fatada, imprejmuiri, pavimente), curtile si gradinile, precum si spatiile comune din interiorul cladirii (casa scarii, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri, scari exterioare);
d) sa intretina in bune conditii instalatiile comune proprii cladirii (ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, instalatii de incalzire centrala si de preparare a apei calde, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, crematorii, instalatii de colectare a deseurilor, instalatii de antena colectiva, telefonice etc.).
Art. 29. - Chiriasul are urmatoarele obligatii:
a) sa efectueze lucrari de intretinere, reparatii sau inlocuire a elementelor de constructii si instalatii din folosinta exclusiva;
b) sa repare sau sa inlocuiasca elementele de constructii si de instalatii deteriorate din folosinta comuna, ca urmare a folosirii lor necorespunzatoare, indiferent daca acestea sunt in interiorul sau in exteriorul cladirii; daca persoanele care au produs degradarea nu sunt identificate, cheltuielile de reparatii vor fi suportate de cei care au acces sau folosesc in comun elementele de constructii, de instalatii, obiectele si dotarile aferente;
c) sa asigure curatenia si igienizarea in interiorul locuintei si la partile de folosinta comuna pe toata durata contractului de inchiriere;
d) sa predea proprietarului locuinta in stare normala de folosinta, la eliberarea acesteia.
Obligatiile chiriasului cu privire la intretinerea si repararea spatiului inchiriat se pastreaza si in cazul subinchirierii locuintei.
Art. 30. - In cazul neindeplinirii de catre proprietar a obligatiilor care ii revin cu privire la intretinerea si repararea locuintei inchiriate, lucrarile pot fi executate de catre chiriasi in contul proprietarului, retinand contravaloarea acestora din chirie.
Chiriasul va putea executa aceste lucrari, daca degradarea produsa este de natura sa afecteze folosinta normala a cladirii sau a locuintei si numai atunci cand proprietarul, la sesizarea scrisa a chiriasului, nu a luat masuri de executare a lucrarii, in termen de 30 de zile de la data sesizarii.
Art. 31. - Chiria practicata pentru locuinte va acoperi cheltuielile de administrare, intretinere si reparatii, impozitele pe cladiri si pe teren, precum si recuperarea investitiei, in functie de durata normata stabilita potrivit prevederilor legale, precum si un profit supus negocierii intre parti.
Art. 32. - Nivelul maxim al chiriei pentru locuintele aflate in proprietatea statului se stabileste prin lege speciala. Chiria maxima pentru aceste locuinte se diferentiaza pe categorii de localitati si pe zone de catre consiliile locale, dupa criteriile avute in vedere la stabilirea impozitelor si a taxelor locale pentru terenuri.
Art. 33. - Titularii de contracte de inchiriere pot face intre ei schimb de locuinte, cu avizul autoritatii care a aprobat inchirierea sau, dupa caz, al proprietarului locuintei.
 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: LEGEA 
Comentarii

Raspunde-i

@vlad: mai tzaranushule ! mergi inapoi in satul , sub piatra ta care te-a acoperit pana tzi-a crestut parul sub muci si invatza sa fii un om normal. Nesimtzitzii nenorocitzi ca tine vor fi legatzi de copaci si nu o sa mai avetzi culcush nici sub poduri ! Rezultatul va fi unul dezastruos pentru cei ca voi, tzaranilor !

Raspunde-i

@ioana: da, e normal si daca vrea el poate sa iti traga si unn oral ! o.k ? ai inteles ?

Raspunde-i

Este normal sa-mi ceara proprietarul sa-i platesc impozitul pe garsoniera?

Raspunde-i

Gabita! intalneste-te cu el si calca-l in picioare! traim intr-un rahat de tara unde toti proprietarii de apartamente sunt niste ratati nesimtiti! Am si eu un prieten care se muta din actuala locuinta unde statea cu chirie si proprietarul i-a spus ca nu ii mai inapoiaza garantia...Rezultatul va fi unul dezastruos pt. el deoarece il vom lega de un copac... Nu se poate vb civilizat atunci recurgeti oameni buni la alte alternative ca in tara asta de hoti nenorociti nu se face niciodata dreptate pe cale amiabila!

Raspunde-i

Buna seara, stau in chirie de aprox 1 an de zile, la inceput totul era ok, an facut contract pe 300Euro (cu plata pe 3 luni in avans + o luna garantie), dar proprietari nu au vrut ca acesta sa fie inregistrat la Administratia finaciara ci unul in valoare de 200Lei. La 2 zile dupa ce ne-am mutat am testa masina de spalat care surpriza curgea din toate incheieturile, am vb cu proprietari care au zis ca ne-am mutat deja nu este vina lor, etc...etc, in fine am reusit sa ii convingem sa o repare. Apoi proprietarul cerea lunar sa ii dam chiria mai devreme de data convenita (si cand venea statea cate o ora si vorbea numai despre problemele lui personale, nu te asculta deloc, iar daca te grabeai mai rau). Acum cateva luni am avut un deces in familie si ma sunat tot asa sa ii dau bani pe chirie mai devreme, am zis ca nu pot ca sunt la tara cu probleme, a continuat ca sa marim chiria ca nu mai are banul aceiasi valoare, am zis ca nu si aa ramene iar ca nu ii dau bani mai devreme de data convenita ca atunci ma intorc si punct. Acum o luna ma trezesc ca nu mai mergea cablul la tv si net, facturile pltite in avans de mine (eu si sotul lucram in IT si net-ul este esential. Sun si intreb la UPC ce sa intamplat, raspunde o doamna ca proprietarul a facut cerere sa fie oprit. Suparat sun la proprietari si acesta spune ca este norma ca daca noi mai stam doar o luna, acestea trebuiesc oprite, in fine dupa multe multe discutii ii zic ca ma duc cu contractul de 300 Euro la Administratie si sa plateasca amenzi si taxe conforme cu acesta, a urmat apoi un lung sir de injuraturi din partea acestuia la care am ales sa nu raspund. Ideea este ca eu am contractul de 300Euro pe care el a semnat de fiecare data cand a luat bani. Exista o modalitate ca acesti gen de proprietari sa fie sanctionati?

Raspunde-i

sunt proprietar de imobil ,am avut o chiriasa pe care am inregistrat-o la finante .am avut probleme cu ea cu restantele la facturi la nu momendat avandu-le de 700lei la care se mai adauga si chiria de 1oo euro nu am putut recupera banii si i-am inchis usa de la ap cu cheia de sus pe care ea nu o avea ,ea s-a dus la tara la maica-sa deoarece nu mai lucra .,nu am dat de ea aproape 2 luni eu ramanand in apartament cu lucrurile ei haine ,tv ..am tot sunat-o sa vina sa-si ia lucrurile . dupa 2 luni ne-am intalnit am reziliat contractul de comun acord eu platind la finante inclusiv acum pe septembrie m-a sunat intr-o zi sa-i dau hainele i-am spus ca nu ile dau pana nu-mi da 1000lei (datoria la facturi +chiria pierduta eu fiind nevoita stau cu lucrurile ei in imobil ea mintindu-ma ca face rost de bani si vine sa stea inapoi )cum pot sa-mi recuperez banii de la ea ? am amenintat-o ca o dau in judecata a zis sa o dau ca nu o intereseaza ea neavand carte de munca am uitat sa va spun ca am avut de la ea garantie 150 euro dar mi-a stricat roleta de la geam si hota de la aragaz

Raspunde-i

Locuiesc cu chirie in bloc a.n.l. iar dupa 2 ani mi se impune sa platesc racordarea la reteaua de canalizare este normal su nu . rog un raspuns ;

Raspunde-i

este o mizerie legea asta. spun asta pt ca, recent, am patit o chestie care nu mi s-a mai intamplat niciodata. stau in apartamentul asta de 9 luni si tocmai s-a defectat masina de spalat. o masina cu vechime de 3 ani, pe care am utilizat-o normal, zic eu, dar pt care proprietarul are pretentia sa o repar/inlocuiesc eu. lucru care mie nu mi se pare normal deoarece, masina a mai fost utilizata si de alti chiriasi, inaintea mea, despre care nu stiu in ce conditii au utilizat-o, plus ca din punctul meu de vedere o masina de spalat face parte din utilitatile unui apartament, fara de care nu inchiriezi la pietul pietei. mai mult, mi se pare o investitie pe care e normal sa o faca proprietarul pt ca fara ea nu are cum sa dea in buna folosinta apartamentul, cu toate utilitatile la care se asteapta un potential chirias. legea asta, in variantele ei anterioare, nu specifica ca eu ca si chirias am "obligatia" sa "efectueze lucrari de intretinere, reparatii sau inlocuire a elementelor de constructii si instalatii din folosinta exclusiva" conform art.29. oricum, ideea e ca daca faci contract si nu specifici CLAR cine/ce obligatii are, esti al nimanui si isi bat joc altii de tine.

Raspunde-i

daca se strica ceva din locuinta in care stai cu contract de inchiriere,e normal sa le repari tu ca chirias? ROG UN RASPUNS DE LA CEI CARE CUNOSC LEGEA

Raspunde-i

Am deasupra ap meu o familie de rommi. Nu au absolut nici un contract ,nu ma intereseaza cu cine are intelegere dar presupun ca,cu proprietarul care e plecat in Spania.Ne face viata un iad .Nu vede nimeni nu aude nimeni probabil de frica lor.La cine as putea sa apelez,ca la asociatie nu se aude,

Raspunde-i

Ce facem cand proprietarul e primaria??Ce putem face cand chiriile sunt prea mari pt locuinta pe care o avem...doar pt simplu fapt ca stam intr-o zona centrala..dar fara sa se tina cont ca acele case sunt vechi de 200 de ani si sunt propuse pt demolare..Ce putem face in astfel de situatie?

Raspunde-i

pa crmen dupa cum ai zis ca dreptul la proprietate e garantat de costitutie mai trebuie sa sti ca si chiriasu trebuie sa aibe drepturi ca tu beneficiezi de chirie cat timp foloseste locuinta e foarte bine legeaca propretaru nu mai face ce vrea el un bravo la guvern

Raspunde-i

CARMEN , PROPIETARII CER PRETURI EXORBITANTE , AVAND IN VEDERE SALARIUL MINIM PE ECONOMIE. IN PLUS NU RESPECTA NICI O LEGE SCRISA SAU A BUNULUI SIMT. TOATE ASTEA SUNT POSIBILE PT CA SUNT MAMA IN MANA CU AUTORITATILE. DA DE ACORD DACA NU PLATESTE O LUNA , DAR VOI DATI CHITANTE? FACETI CONTRACTE? RESPECTATI PERSOANA SI DREPTURILE CELUI CARE INCHIRIAZA? NUUUNUU NU. O LEGE FACUTA PT CINE? MACAR DE S-AR APLICA!

Raspunde-i

Nu mi se pare normal in primul sa nu-l poti scoate de acolo decat cu hotarare judecatoareasca definitiva. Pai va dati seama ce perioada inseamna? cel putin 1 an.... Oare sunt tampiti cei care au facut aceasta lege?

Raspunde-i

Este prea mult 3 luni! Am fost in ambele situatii (propr. si chir.)Ca si proprietar nu sti ce iti bagi in casa. Cel mai bine este sa inregistrezi contractul la finante, ca in caz de nerespectare a obligatiilor, sa va puteti judeca. Neinregistrat acest contract, este o pura conventie intre doua persoane, iar proprietarul un simplu evazionist fiscal... si de aici incep problemele! Bafta si nu va lasati fraieriti! Banii jos si ochii la usa!

Raspunde-i

adriana nu ai stat nicaieri in chirie( se subintelege) in conditii de criza- tine-ti parerile rigide pt agentia imobiliara la care lucrezi ! SIC TRANZIT GLORIA MUNDI

Raspunde-i

Nu sunt de acord cu privire la cele 3 luni de neplata a chirie. Normal este ca in cazul in care chiriasul nu plateste o luna de chirie..contractul de inchiriere se se rezilieze automat. Ag. Imobiliar Cluj

Raspunde-i

De cele mai multe ori chiriasii nu-si achita plata chiriei si nici nu respecta termenele. Asa cum un chirias poate rezilia un contract fara prea mari batai de cap,acelasi drept ar trebui sa-l aiba si proprietarul.De ce trebuie sa treaca 3 luni de neplata ca tu proprietar sa poti rezilia?! Mi se pare ca in aceasta tara chirisul are drepturi mai mari decat proprietarul desi in Constitutie dreptul de proprietate privata este garantat. Nu au instantele destul de lucru ?! De ce chiriasul poate cere marirea scaderea pretului si tu nu poti sa-l modifici atunci cand piata o impune?!

Raspunde-i

prelungirea contractului de inchiriere la stat sa se faca pe o durata de 5 ani

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!