MANASTIREA BOGDANESTI

MANASTIREA BOGDANESTI 4 7
4 stele

6407 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

MANASTIREA BOGDANESTI

Inceputurile Manastirii Bogdanesti provin din jurul anului 1363 cand Voievodul Bogdan I Intemeietorul impreuna cu Maria, doamna sa, zideste aici o manastire - Bogdana, schitul Bogdanesti sau Bogoslovul pentru a servi drept biserica domneasca. Arhimandritul Narcis Cretulescu in "Istoria Sfintei Manastiri Rasca" (1901) spune in legatura cu intemeierea ei ca: "Pe la anii 1343 - 1365, un Bogdan-Voda, poate cel dintai cu acest nume, se intoarce din bejenie de la Maramures, inconjurat de moldoveni si cler, se stabileste in targul Baia, se face proprietar pe mosia cu satul Bogdanesti si in memoria descalecarii lui cladeste biserica Manastirii Bogdanesti, pe numele lui, biserica cu hramul Sfantul Neculai".
Timp de 150 de ani, firava constructie din lemn a rezistat curgerii timpului si atacatorilor, pentru ca, in 1510, sa fie distrusa din temelii de tatari. In 1511 – 1512 o mana de calugari vor ca sa o refaca tot pe vechiul loc cu sprijinul lui Bogdan al III-lea, fiul lui Stefan cel Mare. "Bogdan o inzestreaza cu obiecte de gospodarie, cu mosia Bogdanesti, inconjuratoare manastirii... ii da zestre alte pamanturi domnesti, luate din trupul pamanturilor manastirii Neamt". Stradania lor nu izbandeste iar in anul 1542 Petru Rares va stramuta vechiul asezamant intemeind Manastirea Rasca.
Documentele istorice mai amintesc in sec. al XVII-lea cateva incercari de revigorare a vietii monahale pe locul ctitoriei voievodului Bogdan, dar si acestea sunt de scurta durata.
Anul 1994 va aduce o noua etapa in viata vechii manastiri. Credinciosiii locului incep rezidirea Manastirii Bogdanesti pe un nou amplasament, dupa ce in 1993 au marcat locul vechiului locas de rugaciune prin inaltarea unei troite.
De aceasta data, piatra si cimentul prind viata in formele noii bisericii, care se vrea un altar inchinat Voievodului descalecat din Maramures.
Hramul Manastirii este Sf. Prooroc Ilie, praznuit aici in prima duminica dupa 20 iulie. Deasemenea, o importanta zi de pelerinaj este si sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului (8 septembrie), al doilea hram al bisericii.
Localizare: Comuna Bogdanesti, Jud. Suceava

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: MANASTIREA  BOGDANESTI 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!
 
 

Studentie.ro iti recomanda

MANASTIREA BUJORENI MANASTIREA BUJORENI