MANASTIREA CIUCEA

MANASTIREA CIUCEA 2 3
2 stele

6664 vizualizari  |  2 comentarii

MANASTIREA CIUCEA

Manastire de calugarite
Hram: "Nasterea Maicii Domnului"
Zi pelerinaj: 8 septembrie

Locatie: com. Ciucea, jud. Cluj, 20 km V de Huedin 70 km V de Cluj Napoca, 83 km E de Oradea
Biserica este construita in 1775(?) din lemn, in localitatea Galpaia, jud. Salaj, stramutata la Ciucea de poetul Octavian Goga in 1939 si donata Arhiepiscopiei Clujului
Pictura pe panza de este executata de mesteri necunoscuti.
Manastirea de calugarite a functionat pana in 1945 an dupa care a fost inchisa sub comunisti. Primul grup de calugarite a fost trimis la Ciucea sub conducerea maicii starete, monahia Georgiana Palcau, de la manastirea Floresti, jud. Vaslui, care avea in acelasi timp in grija si manastirea era in curs de infiintare la Floresti, judetulCluj.
S-au facut primele lucrari de reparatii la acoperisul cladirii si zugraveli, amenajarea chiliilor si a unui paraclis in fosta trapeza. A fost adus iconostasul si stranile de la vechea capela a Seminarului Teologic din Cluj-Napoca.
La 24 noiembrie 1997 maica Georgiana este inlocuita la conducerea manastirii cu rasofora Inocentia Filip, venita de la manastirea Agapia din judetul Neamt. S-au continuat lucrarile de amenajarea paraclisului care se foloseste in prezent pentru slujbele de peste saptamana, s-au facut mese si scaune pentru sufragerii, s-a amenajat un birou, s-a defrisat terenul din fata casei, deschizandu-se accesul pentru pelerini, s-au turnat trotuare.
La acestea se adauga construirea unui garaj si aunui garaj si aunei magazii de lemne si alte lucrari de renovare a interiorului si exteriorului cladirii, printre care amenajarea unei bucatarii si a unei bai, canalizarea pentru apa si inlocuirea conductelor.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: MANASTIREA  CIUCEA 
Comentarii

Raspunde-i

naspa rau de tot:-/

Raspunde-i

ba e naspa

Adauga comentariul tau

Studentie.ro iti recomanda

MANASTIREA DEJANI MANASTIREA DEJANI