Mancarurile grase alina tristetea

0 stele

1739 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

Mancarurile grase alina tristetea

Multi dintre noi apelam la tot soiul de mancaruri atunci cand ne simtim tristi si vrem sa uitam de probleme. De la ciocolata la alimente fast food, acestea par sa ne faca sa ne simtim mai bine. Iar efectul nu este doar unul psihologic: un studiu recent a demonstrat ca mancarurile grase alina, intr-adevar, tristetea.

Pentru a inregistra felul in care grasimile influenteaza starea de spirit, o echipa de cercetatori din Belgia a recrutat 12 voluntari sanatosi, cu o greutate normala, care au fost de acord sa nu manance nimic timp de 12 ore, sa le fie conectate tuburi pentru hranire direct la stomac si sa le fie realizate tomografii. Pe durata celor 40 de minute de scanare a creierului, specialistii de la Universitatea Leuven au pus bucati de muzica clasica, triste sau neutre, si le-au aratat participantilor imagini cu expresii faciale care indicau fie emotii triste, fie neutre.


La 3 minute de la inceperea scanarii, cercetatorii le-au administrat voluntarilor o solutie prin tuburile pentru hranire. Jumatate dintre participanti a primit 250 ml de acid dodecanoic, un acid gras care se regaseste in laptele de mama, dar si in multe uleiuri vegetale. Celeilalte jumatati i-a fost administrata o solutie salina. Apoi, participantii au fost rugati sa precizeze care este nivelul de foame, satietate sau greata pe care il resimt, cat si dispozitia pe care o au.

Voluntarii carora le-a fost administrat acidul gras au mentionat intr-o proportie mai scazuta un raspuns negativ la emotiile triste, in comparatie cu cei carora le-a fost administrata solutia salina. In ceea ce priveste senzatiile de foame, satietate si greata, nu au existat niciun fel de diferente intre participanti.

Specialistii au afirmat ca emotiile influenteaza semnalele de foame si satietate pe care intestinul le trimite catre creier, iar acestea joaca un rol esential in alegerea alimentelor pe care le consumam, cat si a cantitatii acestora.

Cercetatorii au remarcat ca participantii au mentionat o senzatie mai ridicata de foame atunci cand erau evocate emotii triste. In plus, in momentele de tristete, voluntarii erau mai predispusi sa se declare mai putin satuli decat atunci cand se aflau intr-o dispozitie neutra. Rezultatele ar putea oferi informatii pretioase cu privire la probleme de sanatate si dispozitie, cum ar fi obezitatea, depresia si bolile de alimentatie, printre altele.

 

Dana Saporan - editor Studentie.ro

 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: EMOTII  triste  tristete  ALIMENTE  GRAS 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!