Medicul stomatolog ti-ar putea spune daca ai diabet

0 stele

1731 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

Medicul stomatolog ti-ar putea spune daca ai diabet

Medicii stomatologi ar putea identifica pacientii care au diabet sau care se afla in stadiul prediabetic, sugereaza un nou studiu. Evaluarile facute de medici dentisti din cadrul Colegiului de Medicina Dentara, Universitatea Columbia, au fost corecte in 73% dintre cazuri, identificand starile diabetice si prediabetice la pacientii implicati in studiu.

In momentul in care specialistii au luat in considerare si rezultatele analizelor nivelului de glicemie, acuratetea rezultatelor a crescut la 92%. Boala parodontala, sau inflamarea si infectia cronica a gingiilor, reprezinta o complicatie timpurie a diabetului. Studiul a inclus 600 de oameni de 30 de ani si de peste 30 de ani care nu fusesera diagnosticati cu diabet sau prediabet.

Circa 530 dintre pacienti au afirmat ca prezentau cel putin un factor care marea riscul de aparitie a diabetului, inclusiv rude cu diabet, colesterol ridicat, tensiune arteriala marita, supraponderabilitate sau obezitate. Participantii la studiu au avut parte de o examinare paradontala si un test specific, ce masoara nivelul de glucoza din sange, folosit adesea in diagnosticarea diabetului.

Bazandu-se pe aceste masuratori, specialistii au conceput un protocol pentru a identifica pacientii cu diabet sau prediabet. Pentru a testa acuratetea protocolului folosit, pacientilor li s-a mai facut un test de sange, menit sa confirme daca aveau sau nu diabet ori prediabet. Intrucat rezultatele se bazeaza pe un studiu realizat asupra unor pacienti doar dintr-o anumita zona geografica, specialistii afirma ca sunt necesare studii suplimentare pentru a valida descoperirile.

Rezultatele sugereaza faptul ca medicii stomatologi si-ar putea asuma un rol activ in identificarea pacientilor cu diabet sau cu prediabet, bazandu-se pe problemele pe care acestia le au la nivelul danturii. Astfel, medicii dentisti ar putea indruma asemenea pacienti sa realizeze analize suplimentare pentru a descoperi eventuala prezenta a diabetului.

Dana Saporan - editor Studentie.ro
 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: PREDIABETUL  DIABET  MEDIC  DENTIST  stomatolog 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!