MUZEUL - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE VASILE PARVAN

MUZEUL - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE VASILE PARVAN 5 2
5 stele

4768 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

MUZEUL - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE VASILE PARVAN
Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" al Academiei Romane pastreaza marca unei bogate traditii, dezvoltata pe parcursul unei istorii ale carei inceputuri se situeaza catre mijlocul primei jumatati a secolului al XIX-lea, odata cu donarea catre stat a primei colectii de antichitati de catre banul Mihalache Ghica.
Muzeul de istorie naturala si antichitati este recunoscut ca atare printr-un document oficial, semnat la 3 noiembrie 1834, de catre domnitorul Alexandru Ghica si functiona  pe langa Eforia Scoalelor Nationale, cu sediul in cadrul Colegiului Sf. Sava, situat pe locul ocupat astazi de universitatea bucuresteana.

In aceasta etapa a acumularilor, de la seria de curiozitati naturale, piese arheologice, sculpturi si monede greco-romane si bizantine, aflate in grija conservatorului Carol (Scarlat) Wallenstein, curand dupa constituire, Muzeul National avea sa devina destinatarul de drept al tuturor descoperirilor arheologice intamplatoare efectuate intre hotarele Tarii Romanesti, fiind autorizat si cu supravegherea oricaror sapaturi facute "pentru a scoate obiecte de antichitate..."
Imbogatindu-si neincetat colectiile, fie prin descoperiri arheologice curente, fie prin primirea altor donatii din partea colectionarilor de antichitati (cea mai bogata a fost cea a generalului Nicolae Mavros, inregistrata la 22 ianuarie 1862), institutia a intrat intr-o noua etapa de activitate in urma Decretului lui Alexandru Ioan Cuza din 25 noiembrie 1864 privind aprobarea "Regulamentului pentru administrarea si organizarea Muzeului de Antichitati din Bucuresti"
Muzeul National de Antichitati (MNA) va acumula, prin donatii sau achizitii, o serie de colectii particulare prestigioase (Pappazoglu, Bolliac, Sturza, Rosetti, Kretzulescu, Cantilli,  Casotti, Kogalniceanu, Enciulescu, Beldiceanu, Butculescu, Zamfirescu, Lens, Solacolu, Vendelin, Ardos, Mititelu, Slobozianu, Lucaciu, Tzigara-Samurcas), colectia de vase grecesti de la muzeul Kalinderu, unele piese din colectia M. Sutzu preluate de la Academia Romana, obiecte din vechile colectii ale Universitatii, din colectia muzeului Saint Georges etc.
Obtinerea, din 1932, a unui nou sediu pentru MNA, Casa Macca (imobilul din str. Henri Coanda nr. 11, ramas sediul Institutului de Arheologie), permite reorganizarea muzeului, datorata in principal lui Vladimir Dumitrescu, expozitia propriu-zisa, in cadrul careia se regasesc sectiunile de preistorie, greco-romana si medievala, fiind completata cu un cabinet numismatic si un important depozit de inscriptii amplasat in curtea cladirii, in vederea amenajarii unui lapidariu, deziderat, din pacate,  inca actual.
In 1949, alaturi de alte institute de cercetare stiintifica din tara, MNA intra in structura Academiei RPR, initial in subordinea Institutului de Istorie, mai tarziu ca unitate de sine statatoare
In prezent, Institutul de Arheologie, revenit printre institutele Academiei a devenit, din 1992, Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" al Academiei Romane

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: INSTITUTUL  MUZEUL  VASILE  PARVAN  ARHEOLOGIE 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!
 
 

Studentie.ro iti recomanda

Muzeul Relatiilor Esuate Muzeul Relatiilor Esuate