MUZEUL DE ISTORIE DIN AIUD

MUZEUL DE ISTORIE DIN AIUD 1 1
1 stele

3303 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

MUZEUL DE ISTORIE DIN AIUD
Muzeul de istorie aiudean se constituie ca institutie culturala de sine statatoare in anul 1950.
Patrimoniul s-a imbogatit cu vestigii descoperite in Aiud si regiunea din preajma.
In prezent intregul patrimoniu al muzeului se ridica la aproximativ 30.000 obiecte muzeale, din care aproximativ 2/3 apartin domeniului arheologic. Muzeul de Istorie este amplasat inca din 1950 in Palatul Princiar, parte componenta a complexului de arhitectura medievala biserica fortificata, numita si Cetatea Aiudului. Edificiul pastreaza in memoria zidurilor sale de piatra si caramida amintirile unor insemnate evenimente din istoria medievala si moderna a Aiudului si imprejurimilor sale.
In muzeu mai sunt expuse vestigii arheologice, insotite de material auxiliar-texte, etichete, material ilustrativ, prin care se reconstituie istoria Aiudului si a imprejurimilor sale dela sfarsitul paleoliticului si pana in pragul constituirii primului stat dac centralizat si independent condus de Burebista.
Intr-o alta sala se continua prezentarea evolutiei cronologice a epocii fierului. Sunt expuse aici materiale tridimensionale din perioada mijlocie a Hallstatt-ului, precum si materiale auxiliare, un mormant de inhumatie de la Gimbas, prezentat in "situ",obiecte de fier, bronz si pasta sticloasa provenite din morminte de incineratie apartinand unor razboinici celti (cca. 400 i.e.n.), descoperite la Aiud.
Ajungand intr-o alta sala, vizitatorul poate vedea marturii din epoca antica si perioada prefeudala: vestigii arheologice, cu deosebire ceramice, din asezari datand din faza clasica a culturii geto-dacice (sec. I i.e.n. - sec. I e.n.). Multe din materialele descoperite au ajuns la alte muzee.
Muzeul de Istorie din Aiud va ramane edificat asupra istoriei meleagurilor aiudene incepand cu timpurile indepartate ale preistoriei si pana la sfarsitul perioadei prefeudale.
Incepand cu anul 1999 colectia etnografica a fost imbogatita cu un numar de 50 depiese de etnografie si artizanat. In cadrul colectiei arheologice au intrat piesele de interes stiintific rezultate in urma sapaturilor arheologice efectuate la complexul “Cetatea Aiudului". Dupa prelucrarea stiintifica aceste piese urmeaza a fi inventariate si trecute definitiv in colectia arheologica a muzeului.
Totalul suprafetei ocupate de muzeu este de 595 m2 din care: 5 sali de expozitie, 4 depozite stiintifice, 1 biblioteca, 2 birouri, 1 spatiu expozitional deschis – lapidar.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: ISTORIE  MUZEUL  AIUD 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!
 
 

Studentie.ro iti recomanda

Muzeul Relatiilor Esuate Muzeul Relatiilor Esuate