MUZEUL DUNARII DE JOS

MUZEUL DUNARII DE JOS 3 3
3 stele

2873 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

MUZEUL DUNARII DE JOS

Muzeul din Calarasi a luat fiinta in 1950 si functionat din anul 1951 intr-o casa nationalizata cu 6 incaperi, situata langa primarie, pe strada Sf. Nicolae, in spatele bisericii cu acelasi nume. A inceput sa functioneze propriu-zis in anul 1954, avand profilul arheologie, ca urmare  cresterii rapide a patrimoniului.
Aceasta dezvoltare a patrimoniului se datora unui grup de intelectuali entuziasti printre care Nita Angelescu - primul director al muzeului, Vasile Culica, Iatan Constantin, Gheorghe Florea s.a. Datorita activitatii lor au fost  descoperite numeroase rezervatii arheologice si monumente istorice, iar cresterea patrimoniului a determinat autoritatile vremii sa schimbe in mai multe randuri localul in care functiona muzeul.
Prin Legea de organizare administrativ - teritoriala din 1968 era reinfiintat judetul Ialomita cu resedinta la Slobozia. Intre 1968 - 1981 a fost sectie de istorie si arheologie a Muzeului Judetean Ialomita.
In anul 1981, Sectia Arheologie se transforma in Muzeul Judetean Calarasi, pentru ca in anul 1990 sa devina Muzeul Dunarii de Jos.
Printre cei care si-au desfasurat activitatea in cadrul sectiei se numara Apostol Atanasiu, Niculae Conovici, Crisan Museteanu, Radu Lungu, Tudor Papasima, Pavel Susara, Paul Damian, Traian Popa s.a.
Cladirea este monument de arhitectura de la sfarsitul secolului al XIX-lea si prezinta publicului expozitii tematice: piese de arheologie (ceramica, figurine antropomorfe si zoomorfe, vetre, unelte, fragmente de edificii din neo-eneolitic din situl arheologic Sultana - Malu Rosu, plastica antropomorfa de epoca romana, colectie de opaite romane, ceramica smaltuita si podoabe bizantine de la Pacuiul lui Soare), numismatica antica si medievala, exponate care ilustreaza istoria locala.
De asemenea, muzeul detine colectii de etnografie si de arta romaneasca moderna si contemporana.
Muzeul Dunarii de Jos este organizat pe doua sectii:
Serviciul Arheologie
In anul 2003, determinati de schimbarile economice care aveau loc in judetul Calarasi, Muzeul Dunarii de Jos infiinteaza Serviciul Arheologie.
Activitatea Serviciului Arheologie se axeaza in principal pe cercetarea arheologica sistematica, de salvare si de teren, supravegherea arheologica, organizarea de manifestari cu specific arheologic (expozitii, simpozioane, comunicari stiintifice etc).
In cadrul acesteia isi desfasoara activitatea 4 arheologi, doi muzeografi, 2 conservatori si un restaurator si personal auxiliar.
Sectia arta, etnografie, restaurare - conservare
Colectia de arta a Muzeului Dunarii de Jos a fost initiata de primul director al institutiei Nita Anghelescu, fiind dezvoltata ulterior de criticul de arta Pavel Susara si de Bogdan Pantu. Acest patrimoniu cuprinde un numar de 518 de creatii interbelice si contemporane, insemnand pictura, sculptura, grafica si arta decorativa si provin din achizitii, donatii, din tabara studenteasca de creatie din anul 1984. O parte dintre acestea au fost transferate in proprietatea muzeului de la fostul Comitet de Cultura si Educatie Socialista, iar altele provin din depozitele Muzeului Judetean Ialomita, in urma divizarii Ialomitei istorice petrecuta in anul 1981.
Inca de la infiintarea sa in anul 1951, muzeul calarasean a manifestat un interes deosebit pentru traditiile si obiceiurile acestor locuri, prin cercetari de teren care au dus la cresterea considerabila a patrimoniului etnografic. In 1971 a fost infiintata la Slobozia, sectia de etnografie a Muzeului Judetean Ialomita, care a gazduit in primii ani de existenta expozitii cu profil etnografic, care ilustrau diferite aspecte ale vietii rurale din Campia Munteniei. La Slobozia, a fost stabilit sediul administrativ al Muzeului Judetean Ialomita cu cele doua sectii: Sectia de etnografie la Slobozia si sectia de arheologie la Calarasi. Prin noua organizare administrativ – teritoriala din anul 1981, s-au infiintat judetele Ialomita si Calarasi. Astfel, Sectia de Arheologie de la Calarasi a devenit Muzeul Judetean Calarasi, astazi Muzeul Dunarii de Jos. Majoritatea pieselor de etnografie ajunse in colectiile muzeului pana in 1981, se afla la Muzeul Judetean Ialomita, din Slobozia. Astazi, Muzeul Dunarii de Jos are in desfasurare un important program international pe o perioada mai lunga, intitulat “Gospodaria taraneasca la Dunarea de Jos", care se doreste sa constituie o revigorare a traditiilor populare romanesti si a vietii rurale in zona Dunarii de Jos. Spatiul de expozitii temporare, din incinta sectiei de etnografie si arta populara a Muzeului Dunarii de Jos, constituie cadrul ideal pentru realizarea unei expozitii permanente, unde vor fi expuse cele mai importante piese de etnografie pentru viata rurala a acestor locuri in sec. XVIII – XX. In cei peste 50 ani de existenta a colectiei de etnografie si-au desfasurat activitatea la Muzeul Dunarii de Jos o serie de specialisti in domeniul etnografiei: Nita Anghelescu, Liviu Mihailescu, Razvan Ciuca, Elena Ciobanescu, Alexandru Vladareanu, Dorina Oarfa, Marian Burciu, Gabriel Bunghez.
In prezent activitatea de restaurare este sustinuta de catre doi experti in restaurare ceramica. Activitatea de restaurare se desfasoara atat in cadrul laboratorului cat si prin intermediul laboratorului mobil de restaurare, pe santierele arheologice de la Gradistea Coslogeni, Sultana Malu Rosu, Mariuta La Movila, Cascioarele, Durostorum etc.
Mod functionare:
Muzeul Dunarii de Jos este deschis pentru publicul vizitator zilnic intre orele 10-18

 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: MUZEUL  DUNARII  JOS 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!
 
 

Studentie.ro iti recomanda

Muzeul Relatiilor Esuate Muzeul Relatiilor Esuate