MUZEUL JUDETEAN BRAILA

MUZEUL JUDETEAN BRAILA 5 1
5 stele

2361 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

MUZEUL JUDETEAN BRAILA

Ideea infiintarii unui "muzeu de obiecte stiintifice" la Braila este lansata in anul 1880. La cererea Comitetului de initiativa, regele Carol I autorizeaza, prin decretul regal nr. 2134 din 23 august 1881, deschiderea si functionarea muzeului stiintific.
Institutia a evoluat, imbogatindu-si constant patrimoniul cu piese din domeniile: arheologie, istorie, arta plastica si decorativa, etnografie si arta populara, stiintele naturii, memoriale.
Muzeul Brailei, reperele cronologice.
La Braila, institutia muzeala a luat fiinta odata cu biblioteca orasului printr-un decret emis de regele Carol I, la 23 august 1881. Fara a avea un sediu propriu, a functionat sub titulatura de Muzeu stiintific in localul liceului "Nicolae Balcescu", avand un caracter didactic.
Bazele actualului muzeu au fost puse in 1955 cand, la 2 iunie, a fost inaugurat Muzeul mixt de istorie "Hristo Botev". Expozitia de baza cuprindea 2 sectiuni: una de arheologie - cercetarile sistematice in domeniu abia incepusera prin straduinta a doi absolventi ai Facultatii de istorie din cadrul Universitatii Bucuresti, Nicolae Hartuche si Florian Anastasiu - si alta foto-documentara care ilustra activitatea poetului si revolutionarului bulgar Hristo Botev. Expozitia a fost deschisa intr-un local de han, cunoscut de braileni ca Hanul lui Ceapiru, unde fusese gazduit Hristo Botev intre anii 1871-1873.
Odata cu mutarea sediului in cladirea fostului Hotel Francez din Piata Traian nr. 3, in 1959, expozitia de baza a fost regindita, gasindu-si loc o sectiune istorica, dedicata Revolutiei romine de la 1848.
Cativa ani mai tirziu, in 1964, se infiinteaza Sectia de stiintele naturii, intr-un local propriu, situat in Parcul Monument, pe baza colectiei Stefan Corciova - preparate umede si pasari naturalizate.
In anul urmator, 1965, domeniul de activitate al Muzeului Brailei se diversifica datorita acceptarii donatiei Paul Balcanescu, aceasta constituindu-se in nucleul sectiei de arta la care, in 1968, s-au adaugat lucrarile provenite din Pinacoteca orasului. Tot in acest an Muzeul Brailei este reorganizat pe baze stiintifice: parterul a fost destinat sectiilor de arheologie si istorie, etajul fiind rezervat expozitiei permanente de arta. Cu prilejul inaugurarii muzeului in noua sa formula a fost organizat un Simpozion national la care au participat personalitati din cadrul institutelor de cercetare istorica (Bucuresti si Cluj) si cadre universitare de la universitatile din Bucuresti si Cluj - Radu Vulpe, Dumitru Berciu, Hadrian Daicoviciu, Radu Florescu, s.a.
Dupa 1970 Muzeul Brailei cunoaste o noua dimensionare prin infiintarea sectiilor Memoriale (1971) si Etnografie si arta populara (1976), ambele in localuri proprii.
Odata cu reorganizarea Muzeului Brailei din 1984, imobilul din Piata Traian nr. 3 a gazduit numai sectiile de arheologie si istorie, patrimoniul sectiei de arta fiind expus, din 1986, in cadrul Casei colectiilor de arta din strada Belvedere nr. 1.
Actualmente cladirea din Piata Traian nr. 3 fiind in curs de restaurare, activitatile specifice ale sectiilor de arheologie, istorie si arta sunt organizate la Casa colectiilor de arta.
Muzeul Brailei are sectiile: arheologie, istorie,arta etnografie si arta populara, memoriale, stiintele naturii.
Muzeul Brailei are: baza de cercetari arheologice si istorice,biblioteca, editura, librarie 
publicatii,laboratorul judetean de restaurare, retea de calculatoare,sala video.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: MUZEUL  Judetean  Braila 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!
 
 

Studentie.ro iti recomanda

Muzeul Relatiilor Esuate Muzeul Relatiilor Esuate