NU DISPARE CREDITUL PE STIL VECHI

0 stele

2945 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

NU DISPARE CREDITUL PE STIL VECHI
Trei banci din Romania acorda credite dupa noile norme. Nimic nu le obliga insa sa foloseasca in continuare si vechile conditii de creditare. BRD subliniaza ca selectivitatea clientilor va creste dupa aplicarea noilor norme. Tot BRD vorbeste despre dobinzi diferite pentru fiecare client in parte. Alpha Bank nu discuta de avans zero si grad de indatorare de 65% pentru clientii cu venituri sub 1.500 de euro, in timp ce Volksbank elimina avansul doar la creditul de locuinta si doar pentru persoanele care cistiga, lunar, peste 2.350 de euro.
Fiecare banca a ales sa interpreteze in felul ei „libertatea“ oferita de Banca Nationala. Numai ca, in toate cele trei cazuri, vorbim despre o relaxare veritabila doar pentru clientii cu venituri substantiale. Exista insa solutii si pentru ceilalti. „Bancile sint oricind libere sa foloseasca in continuare vechile norme pentru a facilita si creditarea clientilor cu venituri medii si mici“, ne-a spus consultantul financiar Bogdan Baltazar, membru si in Consiliul de Administratie al BRD Société Générale.
Banca pe care o reprezinta utilizeaza cel mai mare grad de indatorare existent in sistemul bancar din Romania, 70% din venitul lunar net. ,,Vorbim despre grad de indatorare de 70% doar pentru clientii cu venituri foarte mari. Acesta cred ca este, de altfel, si pragul maxim pentru gradul de indatorare. Nu cred ca alte banci vor veni cu valori mai mari“, ne-a explicat Baltazar.
Batalia pentru clienti mai saraci nu se va opri insa. „Tentatia de a credita si clientii cu venituri mici in conditii mai relaxate exista. Ramine de vazut daca Banca Nationala va permite acest lucru“, a spus Baltazar, care a adaugat ca aceia cu venituri reduse sint o tentatie pentru toate bancile, insa probabil vor gasi oferte interesante mai ales la bancile de dimensiuni reduse.
Alpha Bank a fost prima banca din Romania care a demarat creditarea conform noilor norme. Banca accepta un grad de indatorare maxim de 65% pentru persoanele cu venituri de peste 1.500 de euro si de 55% pentru persoanele cu venituri mai mici. Cheltuielile de subzistenta luate in calcul de banca (suma care se scade din venitul lunar pentru a obtine venitul net eligibil) sint de 735 de lei pentru o familie compusa din trei persoane. Avansul zero este doar pentru cei cu venituri de peste 1.500 de euro, iar ceilalti pot opta pentru avans de 15%. Dobinda la creditul imobiliar in euro al Alpha Bank este de 5,9%, fixa in primul an si apoi variabila.
BRD a secundat Alpha Bank. Gradul maxim de indatorare acceptat este de 70%, insa doar pentru persoane cu „venituri foarte mari“, potrivit reprezentantilor bancii. Putem discuta si aici de avans zero, insa acest lucru aduce o crestere de pina la 1% a dobinzii la credit. BRD ia in considerare si aplicarea unei dobinzi diferite de la client la client, in functie de gradul de risc. La creditul de consum, BRD practica o dobinda de 5,75% pentru euro.
 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: VECHI  CREDITUL  DISPARE  figuri de stil 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!