OTTO I CEL MARE (912-973)

OTTO I CEL MARE (912-973) 4 42
4 stele

17797 vizualizari  |  15 comentarii

OTTO I CEL MARE (912-973)

A fost fiul lui Henric I Pasararul, rege intre anii 919 si 936. Supranumit cel Mare, O. I a fost rege al germanilor din anul 936, iar din 962 a fost imparat romano-german. Dinastia ottoniana, de origine saxona, din care facea parte si O., a condus statul german intre anii 919 si 1024.

 

Numind membri ai familiei sau persoane de incredere ca duci si sprijinindu-se pe Biserica germana, care i-a permis sa numeasca episcopi, a reusit sa-si impuna controlul asupra functiilor importante in stat. Dintre ierarhii bisericesti si-a ales consilieri, dar a fost nevoit, in schimb, sa extinda privilegiile si imunitatile clerului. A actionat si impotriva tendintei de a fi impusa ereditatea functiilor din stat. Pe planul politicii externe, primul succes a fost cel din anul 955, cand i-a invins pe maghiari in batalia de la Lechfeld, oprind astfel incursiunile acestora spre vest. Din anii 951-952, s-a amestecat in Peninsula Italica, obligandu-l pe Berengar de Iureea, regele Italiei, sa-i recunoasca suzeranitatea.

 

Avand drept model actiunea lui Carol cel Mare in Italia, unde acesta isi impusese autoritatea, si dorind si el sa-si exercite controlul asupra Papalitatii, O. a intervenit din nou in Italia, inlaturand stapanirea lui Berengar, in anul 962. La data de 2 februarie 962, a primit coroana imperiala la Roma, din mana papei Ioan al XII-lea, punand bazele Imperiului Romano-German. El a respins titlul de imperator Romanorum pentru cel de imperator augustus, bula sa purtand titlul de restaurator al regatului francilor si a pastrat capitala statului sau la Aachen, acolo unde fusese si capitala imperiului lui Carol cel Mare.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: OTTO 
Comentarii

Raspunde-i

este scris mic

Raspunde-i

si eu sunt sunt CONDUCATOR

Raspunde-i

am de scris la test despre el :(

Raspunde-i

forte bun...ma scapa de nota la ascultat...putin de scris..foarte bne:x:x:x:-*

Raspunde-i

Raspunde-i

cuma cre ca am inteles ce ai scris............. mss pwp

Raspunde-i

da zice a fost imparat intre 919 si 1024 da sus acrie ca a murit in 973 .... adik a fost imparat si cand a murit ?????????????????

Raspunde-i

bun pentru nota 10 la istorie:x

Raspunde-i

DRAGUT ,ZIC EU

Raspunde-i

sa zicem k este bun si o sa iau nota mare la isto adk iau nota mik va injur:))) glm :-j

Raspunde-i

este mic dar bun pt nota 10 la istprie

Raspunde-i

foarte bun... micut casa nu scriem asa de mult..pai da...nota 10

Raspunde-i

pt mn e bun e super imi tre sa scriu doar ce stiu despre el(adyk ce shtytzy voy):D daca afla profa ca l-am luat dupa net ma omoara(asha ca shhhhhhhh)

Raspunde-i

prea mic .. prea putine informatii ...

Adauga comentariul tau

Studentie.ro iti recomanda

DARIUS I - REGE AL PERSIEI DARIUS I - REGE AL PERSIEI