Pachetul educational NAPO pentru profesori si invatatori

0 stele

591 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza  | 25 nov 2015

Cu ajutorul popularului personaj Napo, Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA) a creat, alaturi de consortiul Napo, o serie de instrumente didactice privind securitatea si sanatatea in munca (SSM) pentru invatatori, cu scopul de a prezenta copiilor din clasele primare teme de sanatate si securitate, intr-un mod educativ, dar distractiv si plin de imaginatie, cu ajutorul filmuletelor cu Napo si al unor activitati creative.

Fiecare pachet de studiu prezinta mesajele principale si obiectivele didactice, sugerand invatatorilor idei detaliate de activitati si punandu-le la dispozitie gratuit toate resursele necesare, alaturi de un model de plan de lectie care poate fi inclus cu usurinta intr-o lectie obisnuita de 40 de minute.

Pachetele de resurse ofera sugestii de planuri de lectie menite sa invete copiii cu varste cuprinse intre sapte si unsprezece ani despre importanta securitatii si a sanatatii in munca. Seturile de instrumente didactice informative cuprind instructiuni complete, sugestii de activitati si resurse care pot fi descarcate, oferind invatatorilor si educatorilor sprijin si orientare pentru includerea mesajelor referitoare la SSM in programa existenta. Lectiile sunt flexibile si concepute astfel incat sa corespunda materiilor curente, sa le consolideze si sa ajute la predarea lor.

Napo reprezinta o idee originala, conceputa de un grup restrans de profesionisti in domeniul SSM in domeniul comunicarii, ca raspuns la necesitatea dezvoltarii unor produse informationale de calitate superioara pentru inlaturarea barierelor nationale si vizarea diverselor culturi, limbi si a nevoilor practice ale oamenilor la locul de munca.

Napo este eroul unei serii de desene animate. El este simbolul angajatului care lucreaza in orice domeniu sau sector. Napo nu se limiteaza la o anumita munca sau mediu de munca, dar personalitatea si infatisarea sa fizica raman neschimbate in toate filmele.
Napo este o persoana obisnuita - nu este nici bun, nici rau, nici tanar si nici in varsta. Din aceasta perspectiva, cultura lui este neutra. Este un lucrator harnic, care poate cadea victima situatiilor asupra carora nu detine niciun control, dar poate de asemenea sa identifice pericolele si riscurile si sa dea sugestii corespunzatoare pentru imbunatatirea securitatii si organizarii muncii.
Napo este un personaj placut, cu reactii si emotii puternice. Cand Napo este suparat, plictisit sau indragostit, se vede! Prin urmare, toata lumea se identifica cu Napo, de la salariatii tineri la persoanele care au lucrat intr-o companie mai multi ani.

Va invitam sa descoperiti lectiile cu NAPO la pagina http://www.napofilm.net/ro/napo-for-teachers/target-ages-7-9-years.

Napo este un personaj fermecator care ii poate ajuta pe copii sa gandeasca, sa inteleaga si sa actioneze atunci cand se confrunta cu probleme de Securitate in munca. Pentru mai multe detalii despre Napo, accesati: Cine este Napo (www.napofilm.net/ro/who-is-napo)? 

Unele dintre conceptele de baza privind securitatea continute in acest plan de lectie pot fi asociate programei de invatamant existente. Materialele disponibile pe website-ul mentionat mai sus prezinta o serie de idei pe care invatatorii le pot utiliza pentru integrarea acestor concepte de securitate in lectiile lor. Acest proiect specific poate fi utilizat sub forma unei lectii independente sau poate fi integrat intr-un proiect mai amplu. Proiectul are legaturi si cu alte materii, dupa cum se va arata, dar scopul sau principal este acela de a folosi captivantele filmulete cu Napo pentru a le preda copiilor lectii despre diferite tipuri de semne de securitate, despre semnificatia acestora si modalitatile in care acestea ne ajuta sa ne ferim de pericole.

De asemenea, pe website este pus la dispozitie un plan de lectie complet, ca exemplu de utilizare a acestor idei. Prima sectiune include o prezentare generala a activitatilor, a obiectivelor si a resurselor necesare pentru lectie. Urmeaza un exemplu mai detaliat de plan de lectie ce cuprinde trei parti si o idee de activitate suplimentara.


http://www.napofilm.net/ro/napo-for-teachers


Filmele Napo sau scene din filme pot fi utilizate in mod liber in scopuri educative, de formare si pentru cresterea gradului de sensibilizare, fara a solicita in prealabil permisiune din partea Consortiului Napo.


 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: LECTII  PROFESORI  Educative  invatatori  Napo 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!