PARCUL NATIONAL APUSENI

PARCUL NATIONAL APUSENI 5 10
5 stele

17673 vizualizari  |  2 comentarii

PARCUL NATIONAL APUSENI

Parcul Natural Apuseni este situat in vestul Romaniei, in partea central-nord-vestica a Muntilor Apuseni, intinzandu-se pe o parte din masivele Bihor la sud si Vladeasa la nord, pe teritoriul administrativ a trei judete (Cluj 40%, Bihor 32%, Alba 28%).
Parcul National Apuseni cuprinde suprafete de pe teritoriul administrativ a 16 comune, si proprietati apartinand la 25 de comune. In ce priveste numarul de comunitati, pe teritoriul Parcul National Apuseni sunt cuprinse integral 53 localitati si 3 sate de vacanta (Boga, Fantanele si Vartop), partial fiind cuprinse inca 8 localitati, situate pe limitele parcului.

Primele initiative in vederea constituirii unui parc in aceasta zona le apartin cercetatorilor Emil Racovita si René Jeannel si dateaza din anii ’30. In anii ’50, ca urmare a altor descoperiri importante in explorarea endocarstului, au fost din nou facute demersuri de catre Marcian Bleahu, insa abia in anii ’70 s-a pregatit prima documentatie stiintifica privind declararea parcului insotita si de o prima harta. In aceasta perioada s-a mai evidentiat un element al importantei zonei aceasta fiind printre ultimele zone naturale de carst impadurit de asemenea dimensiuni din Europa.
Forme carstice unice in Romania localizate in Parcul National Apuseni:

- Pestera din Valea Rea, Avenul V5, Pestera de sub Zgurasti, Pestera Hodobana, Izbucul Tauz, Pestera Coiba Mare, Pestera Cetatile Ponorului,
- Ghetarul de la Scarisoara- cel mai mare ghetar subteran din Romania cu un volum de gheata apreciat la 75 000 m3,
 - Ghetarul Focul Viu, Pestera Onceasa, Ghetarul de la Vartop (Casa de Piatra), Pestera Rece,
- Pestera Piatra Altarului- cea mai frumos concretionata pestera din Romania.
- Sistemul Poienita-Humpleu, Poiana Ponor, Valea Sighistelului, Zona Baita Bihor
- Pestera Ursilor- este singurul sit paleontologic din Romania cu resturi fosile apartinatoare in primul rand Ursus spelaeus, pastrat intact in urma descoperirii. In pestera se gaseste un schelet de Ursus spelaeus pastrat in conexiune anatomica. Pestera poseda cea mai moderna amenajare dintre pesterile aflate in exploatare turistica din Romania.
Datorita conditiilor specifice in diverse ecosisteme din Parcul National Apuseni, un numar ridicat de specii vegetale endemice au fost identificate, cum ar fi: liliacul transilvanean (Syringa josikaea), omagul (Aconitum calibrotryon ssp. skarisorensis), garofita (Dianthus julii wolfii), vioreaua (Viola josi), multe forme de vulturica (Hieracium bifidum ssp. biharicum, H. sparsum ssp. porphiriticum, H. kotschyanum etc.), Edraianthus kitaibelii, o planta descrisa aici pentru prima data si miaza-noapte (Melamphyrum bihariense).
Cateva pesteri prezinta o importanta deosebita si datorita populatiilor de lilieci pe care le adapostesc: liliac mare cu potcoava  (Rhinolophus ferrumequinum), Rh. hipposideros, Rh. euryale, Myotis myotis, M. blythii, M. nattereri, M. brandtii, M. mystacinus, M. bechsteinii, M. emarginatus etc. Din cele 29 specii de lilieci identificate in tara noastra, 19 se regasesc in fauna parcului Apuseni.
Motii - straveche populatie a Apusenilor
- sunt strans legati de locurile lor natale. Muntii le ofera putine posibilitati de trai, totusi ei nu-i parasesc si au stiut sa se gospodareasca, utilizind la maximum ceea ce le-a dat natura cu zgircenie.
In cuprinsul Parcul Apuseni exista la ora actuala 5 locuri de campare recunoscute ca atare, dintre care 3 in judetul Bihor (in Poiana Glavoi – zona denumita "La Grajduri", in zona Cabanei Padis si pe Valea Sighistelului) si doua in judetul Cluj (la Ic Ponor si in zona Ponor-Runcu Ars). In zona Glavoi incasarea taxei de campare se face de catre Primaria Pietroasa.
Alte spatii de campare sunt oferite de catre intreprinzatori particulari, mai ales in judetul Alba, proprietari de pensiuni, sau localnici, pe terenuri proprietate personala, in zone intravilane (Garda de Sus, Boga).
In campingul din Poiana Glavoi, situat in zona centrala a Parcul National Apuseni, si unde se incruciseaza multe dintre traseele turistice importante din parc, se afla un refugiu Salvamont, administrat de Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Bihor. Pe tot parcursul sezonului turistic aici se afla in permanenta o echipa de serviciu, putandu-se cere asistenta in caz de accidente, precum si informatii turistice.
Contact Parcul National Apuseni
Adresa: Str. Garofitei, nr. 22, Beius, Romania, cod 415200
Email:
 
office@parcapuseni.ro
Telefon:  0259 / 321324
Fax:  
0259 / 321324

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: National  APUSENI  Parcul 
Comentarii

Raspunde-i

mistooooooooooooooooooooooo e asa de frumos molo mogoghon

Adauga comentariul tau

Studentie.ro iti recomanda

REZERVATIA NATURALA CHEILE TURZII REZERVATIA NATURALA CHEILE TURZII
 
 
Inchide
Am uitat parola Cont nou
Conecteaza-te prin Facebook

Acum te poti conecta si prin contul tau de Facebook! Da click pe butonul de mai jos si introdu datele tale:

Login with Facebook