PARCUL NATIONAL MUNTII MACINULUI

PARCUL NATIONAL MUNTII MACINULUI 4 21
4 stele

28505 vizualizari  |  5 comentarii

PARCUL NATIONAL MUNTII MACINULUI

Parcul National Muntii Macinului este localizat in Podisul Dobrogean, reprezentand singura zona din Europa in care ecosistemele caracteristice stepei pontico-balcanice, padurilor submediteraneene si balcanice, impreuna cu numeroase specii amenintate cu disparitia, se dezvolta pe cei mai vechi munti din Romania - munti hercinici si unii dintre primii formati pe continent.
Muntii Macinului sunt cei mai vechi din Romania formati in timpul orogenezei hercinice, care a avut loc in urma cu 300-400 milioane de ani.

Relieful este foarte accidentat in partea de nord-vest a muntelui. Altitudinea variaza intre 7 m si 467 m. Se remarca Culmea Macinului si Culmea Pricopanului.

Parcul National Muntii Macinului are o suprafata de 11.140,2 ha, din care 11.110,2 ha fond forestier (99,7%) si 30 ha pasuni(0,3%). Caracteristica pentru parc este predominarea ecosistemelor forestiere, care asigura stabilitatea ecologica si habitatul optim pentru speciile erbacee deosebite din acest teritoriu. In padurile din nordul Dobrogei se regaseste o biodiversitate bogata si unica in lume, in care se includ ecosisteme complexe forestiere, de stepa si de silvostepa.
Padurile sunt constituite majoritar din arborete de foioase de amestec, in care specia de baza este gorunul in nord si stejarul brumariu sau stejarul pufos in sudul parcului.
Pe langa o mare diversitate de specii de flora si fauna, dintre care multe sunt rare pentru tara si pe plan mondial, parcul National Muntii Macinului detine si protejeaza o serie de habitate prioritare: stepe vest-pontice de colilie, stepe vest pontice cu  Thymus zigioides, paduri moesice de stejar pufos cu Paeonia peregrina (bujorul), paduri de stejar brumariu, tei, carpinita din Dobrogea.
Unele specii se afla aici la limita extrema a arealului lor mondial: militeaua dobrogeana (Silene compacta) este la limita nordica, coada racului de stanca (Potentilla bifurca) este la limita vestica.
Valoarea internationala este subliniata prin prezenta a 6 specii incluse in Lista rosie europeana in categoria "vulnerabil" dintre care mentionam: clopotelul dobrogean (Campanula romanica), merinana (Moehringia grisebachi), ghiocelul cu frunze indoite(Galanthus plicatus), garofita pitica de stanca (Dianthus nardiformis)
Fauna Muntilor Macinului, mai putin studiata, se caracterizeaza printr-o mare diversitate si importanta deosebita datorita prezentei unor specii rare si protejate
O importanta deosebita pentru stiinta si pentru biodiversitatea Muntilor Macin o reprezinta speciile rare si pe cale de disparitie: broasca testoasa-monument al naturii, balaurul dobrogean, vipera cu corn, vulturul plesuv, ciocanitoarea neagra, dumbraveanca- specii protejate pe plan international.
- FLUTURII
: Polia cherrug, Chersotis laeta macini, Chersotis fimbriola niculescul
- REPTILELE : testoasa de uscat (Testudo graeca ibera), balaurul dobrogean (Elaphe quatorlineata), vipera cu corn (Vipera ammodytes)
- PASARILE : dumbraveanca (Coracias garrulus), soimul dunarean (Falco cherrug);
 - MAMIFERELE: popandaul (Citellus citellus), dihorul patat (Vormela peregusna), pisica salbatica (Felis silvestris), Jderul de piatra(Martes foina).
- cerbul carpatin (Cervus elaphus), prezent in Dobrogea numai in Muntii Macinului;
- capriorul (Capreolus capreolus);
- mistretul (Sus scrofa);
- iepurele (Lepus europaeus);
- fazanul (Phasianus colchicus);
- vulpea (Vulpes vulpes);
Contact Administratia Parcului National Muntii Macinului:
Adresa: Strada Isaccei Nr.25, Localitatea Tulcea
E-mail:
parcmacin@rosilva.ro

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: National  Parcul  MUNTII  MACINULUI 
Comentarii

Raspunde-i

@R@V3N: inseamna ca nu stii sa pretuiesti ce ai aproape.. Sunt peisaje foarte frumoase,sunt persoane care strabat km pt a ajunge aici sa le vada iar tu pt ca esti acolo probabil ca te-ai plictisit de ele..

Raspunde-i

super tare pt k nw sunt din zona imi place

Raspunde-i

am fost odata acolo si mia placut ce am vazut dar articolul e najpa

Raspunde-i

Naspa bha sunt din macin si nu imi place

Raspunde-i

mai bine saraci si curati decat bogati si murdari eu unul sant pro tera pro natura mai bine fara a fi inclus in circuitul turistic pentru ca turistii nu fac decat sa creasca volumul mizeriei in zonele protejate pungi bidoane si hartii ei nu vin sa viziteze ei vin sa se distreze

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!