Pe vara ma cazez in camin: cand si cum

Pe vara ma cazez in camin: cand si cum 4 4
4 stele

25068 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

Pe vara ma cazez in camin: cand si cum

Esti student si vrei sa stai la vara in camin, din diverse motive? Fie ca lucrezi, ai o practica de facut, fie ca vrei sa te angajezi si sesiunea de vara nu prea ti-a permis sa mergi la interviuri, ar trebui sa te informezi ce trebuie sa faci ca sa te cazezi pe vara in camin.

Din pacate, situatia nu e prea roz, pentru ca pe timp de vara se inchid foarte multe camine studentesti. Nu se stie exact care este logica celor din administratie sau de la directia de servicii sociale, dar vara se considera ca majoritatea studentilor pleaca acasa si ca nu exista cereri suficiente de cazare, pentru ca statul sa subventioneze regia de camin din campusuri intregi! Fapt nu prea realist, daca stai sa te gandesti cati studenti din ziua de azi lucreaza sau vor sa se angajeze sezonier pentru a mai face rost de niste bani de buzunar sau ceva experienta de lucru. Eu personal am fost in repetate randuri martora directa a cozilor interminabile de la camine, incepand de la sase dimineata si uneori chiar si mai devreme!

La unele camine studentesti s-a afisat deja perioada de depunere a cererilor de cazare pe timp de vara, insa din pacate nu este o situatie generala.

 

Contractul de cazare


De exemplu, la Academia de Studii Economice din Bucuresti, contractul de cazare pe vara se incheie pentru perioadele urmatoare: 1 iulie-10 august 2010 (pentru studentii din anul III si anul II de master) si 1 iulie-15 septembrie 2010. In acest caz cererile se incarca electronic pe social.ase.ro, iar perioada de depunere a cererilor de redistribuire este 5 - 7 iulie 2010, afisarea listei facandu-se pe 9 iulie, eliberarea legitimatiilor si contractelor de cazare in perioada 12 - 14 iulie 2010, iar cazarea studentilor in camine 12 – 15 iulie 2010.

Studentii din anul III de licenta si anul II de master, care trebuie sa isi sustina examenul de licenta sau de admitere la masterat/doctorat, vor putea beneficia de cazare pana la 10 august in unul din caminele acestea: Moxa, corp D, Belvedere A6-A7, campus Vitan si campus Mecanica Fina.  Iar pentru cei care vor sa se cazeze pe toata perioada verii in camin, se pot caza in campus Tei, camin 1, Campus Agronomie C1 si C2. Atentie insa, pentru ca studentii care incheie acest contract vor trebui sa platesca intreaga perioada a contractului.

In Iasi, de exemplu situatia nu este atat de clara. Deocamdata se vehiculeaza numai zvonuri pe diverse forumuri, conform carora ar ramane deschise pe vara, ca si anul trecut, in 2009, caminele de familisti T16, cu un tarif de 10 lei/zi, T20 sau T21 – pentru doctoranzi si T12, unde tariful ar fi putin mai mic si anume de 7 lei pe zi. Insa, se pare ca se plateste toata perioada de cazare anticipat!

 

Tarife camin


Pentru studentii de la Constructii, care stau in campus Tei din Bcuuresti, situatia sta astfel: vara raman deschise doua camine-caminul 7 pentru nefamilisti (unde locuiesc de obicei si asistenti universitari) si inca un alt camin, din cele sase deschise in timpul anului. In acest campus exista 7 camine, insa C1 este rezervat numai studentilor de la Agronomie si Arhitectura! In C7, vei da peste conditii bune si un regim garsoniera, iar tariful este aproximativ 10 lei pe zi. Insa daca ai o restanta-doua de dat in toamna si te cazezi in celalalt camin disponibil, vei plati circa 7 lei pe zi, suma platita strict pentru cate zile ai nevoie pentru examene. Oricum in aceste camine nu te poti caza pe vara daca esti student la alta Universitate!

In camin Belvedere tariful este de trei milioane pe luna si aceasta situatie pare sa se generalizeze, tariful practicat fiind de 10 lei pe zi. In alte campusuri din Bucuresti, precum Grozavesti sau Regie, situatia se va clarifica in a doua jumatate a lunii iunie. Cum poti afla informatiile necesare pentru cazare? De la avizierele caminelor, unde se specifica ce acte sunt necesare pentru cazare si anume: cerere-tip, pe care o iei de la caminul respectiv, adeverinta de plata anticipat a cazarii pe vara, pe care o obtii pe loc dupa ce ai achitat suma respectiva si un bon ca nu ai datorii la vechiul loc de cazare.

Si ce vei mai vedea pe avizierul facultatii? Un anunt in care se va preciza simplu si scurt ca studentii se pot caza incepand cu data de 1 iulie! Ce inseamna asta? Cozi interminabile, nervi intinsi la maxim, bagaje peste bagaje (pentru ca studentul de rand nu are unde sa se mute o data ce a fost decazat din caminul lui si incearca si el sa se aciuiasca pe unde poate) si nu in ultimul rand trezit din zori, ca sa prinzi loc in camin. Insa cu putina rabdare se poate! Un mic sfat insa: desi anul trecut se sustinea ca in Grozavesti trebuie sa platesti anticipat toata suma pentru cazarea pe vara, s-a acceptat pana la urma si plata pe o singura luna, pentru ca multi studenti s-au speriat de stat la cozi si nu locurile disponibile au fost suficiente pentru cei care le-au solicitat!

Pentru alte variante de cazare pe timp de vara, vezi articolul Top camine particulare din Bucuresti.
 

Andreea Iolu - editor Studentie.ro

 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: CAMINE  CAZARE 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!