Primii absolventi de "Istoria comunismului romanesc", la Iasi

0 stele

1973 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza  | 18 iun 2010

Primii absolventi de 'Istoria comunismului romanesc', la Iasi

Prima promotie de specialisti in comunismul romanesc isi primeste sambata, 19 iunie, la Iasi, diplomele de absolvire.

 


Centrul de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului (CSCP) organizeaza sambata, 19 iunie 2010, incepand cu ora 11.00, in Sala H1 (Corpul H) a Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi (Bd. Carol I, nr. 11, Iasi), ceremonia de absolvire a primei promotii a programului de master "Istoria Comunismului Romanesc". Cu aceasta ocazie, CSCP va lansa primul sau raport de activitate pentru perioada 2007-2009.

 

La eveniment vor lua parte prof. univ. dr. Alexandru-Florin PLATON, decanul Facultatii de Istorie, Dr. Dorin DOBRINCU, directorul CSCP, Adrian Cioflanca, directorul Departamentului Societate, Economie si Institutii al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Lect Dr. Ovidiu BURUIANa, directorul executiv al CSCP, absolventii primei promotii a programului de master si o parte din lectorii acestuia.

 

Absolvirea primei promotii (2008-2010) a programului de master Istoria comunismului romanesc va fi insotita de o dezbatere intre fostii cursanti si profesori despre importanta proiectului academic, despre cunostintele dobandite, despre formarea lor in campul cercetarii etc. De asemenea, manifestarea va pune in discutie oportunitatile acestor specialisti pe piata muncii si viitorul cercetarii stiintifice asupra comunismului romanesc.

 

Inmanarea diplomelor de absolvire va fi facuta de prof. univ. dr. Alexandru-Florin PLATON, decanul Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi si de Dr. Dorin DOBRINCU, directorul Centrului de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului.

 

Manifestarea va mai cuprinde si lansarea primului raport de activitate al Centrului de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului pentru perioada 2007-2009. Documentul prezinta in detaliu activitatea Centrului din ultimii doi ani, descriind, pe langa cel mai important proiect al sau – programul de master –, cele 14 evenimente publice organizate sub egida sa sau in parteneriat cu alte institutii/asociatii. Raportul mai contine, de asemenea, obiectivele CSCP, proiectele de cercetare stiintifica si informatii despre cooperarea cu alte institutii/asociatii.

 

Master-ul "Istoria Comunismului Romanesc" este primul program universitar din Romania dedicat comunismului, studii postuniversitare acreditate CNCSIS, cu o durata de doi ani. Misiunea master-ului este aceea de a pregati specialisti de inalta calificare pentru invatamantul si cercetarea istorica a regimului totalitar comunist din Romania. Master-ul are ca obiective majore formarea didactica a absolventilor si formarea de specialisti in domeniul istoriei comunismului si a studiilor privind comunismul. Cursurile sunt sustinute de istorici si politologi renumiti pentru activitatea lor, cercetatori sau universitari (Daniel BARBU, Marius OPREA, Adrian NECULAU, Igor CASU, Dorin DOBRINCU s.a.).

 

Dintre temele studiate in cadrul programului de master, enumeram: Comunismul romanesc in perioada interbelica; Miturile comunismului romanesc; Securitatea si teroarea; Justitia de tranzitie si problema comunismului; Comunismul in Balcani si in Europa Centrala; Viata cotidiana in communism etc.

 

Programul de master Istoria comunismului romanesc asigura aprofundarea in domeniul studiilor de licenta si, deopotriva, dobandirea si dezvoltarea unor capacitati de cercetare stiintifica in domeniu. Acest program de master constituie o etapa pregatitoare obligatorie pentru studiile doctorale, mai ales pentru cei care se vor specializa in istoria comunismului.

 

Programul de master "Istoria comunismului romanesc" a debutat oficial la 1 octombrie 2008. Masterul Istoria comunismului romanesc functioneaza in cadrul organizatoric si juridic al Facultatii de Istorie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi.

 

In 2008 a fost organizata prima sesiune de admitere pentru programul de master Istoria comunismului romanesc. Programul de master a benfeciat de 11 locuri finantate de la buget. in acest moment, in anul II al programului de master, exista un numar de 22 de masteranzi.

 

Reprezentantii mass-media au acces liber pe toata durata evenimentului.

 

Sursa: Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Adauga comentariul tau
 
 
Inchide
Am uitat parola Cont nou
Conecteaza-te prin Facebook

Acum te poti conecta si prin contul tau de Facebook! Da click pe butonul de mai jos si introdu datele tale:

Login with Facebook