Remus Pricopie: „Nimeni nu poate dobandi statutul de student fara diploma de Bacalaureat”

0 stele

561 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza  | 11 sep 2014

Remus Pricopie: „Nimeni nu poate dobandi statutul de student fara diploma de Bacalaureat”

Biroul de presa al Ministerului Educatiei a transmis in aceasta dimineata un comunicat prin care Ministrul Educatiei Nationale Remus Pricopie lamureste informatiile continute de Ordonanta de Urgenta privind infiintarea de scoli postliceale in universitatile acreditate.


Asadar, contrar informatiilor vehiculate de unele surse media, Remus Pricopie a declarat: „Avand in vedere informatiile false, vehiculate de unele surse media, in legatura cu posibilitatea tinerilor fara diploma de Bacalaureat de a urma studiile universitare de licenta, doresc sa fac urmatoarele precizari:


Nimeni nu se poate inscrie la facultate si nu poate dobandi statutul de student, nicaieri pe teritoriul Romaniei, fara diploma de Bacalaureat sau adeverinta care sa ateste sustinerea si absolvirea examenelor de Bacalaureat.
Sintagma de «colegiu», care apare in Ordonanta de Urgenta, are acelasi sens cu acela de «scoala postliceala», cu diferenta ca aceasta forma de invatamant poate fi organizata si de universitati.


Atat Legea Educatiei Nationale, cat si metodologia recent adoptata reglementeaza organizarea si functionarea invatamantului tertiar nonuniversitar. De altfel, metodologia contine chiar in titlul sau sintagma de «invatamant tertiar nonuniversitar». Prin urmare, asistam fie la un act jurnalistic de slaba calitate, fie la o incercare deliberata de a induce in eroare si a dezinforma populatia.


Conform LEN nr. 1/2001 cu modificarile si completarile ulterioare, universitatile acreditate pot infiinta unitati de invatamant preuniversitar, in speta colegii, la care au acces, ca si pana acum, inclusiv absolventii de liceu fara diploma de Bacalaureat. Aceste persoane nu au calitatea de student si nu urmeaza cursurile unei falcultati, ci, in spatiul oferit de o universitate, desfasoara activitati specifice scolilor postliceale. Drept urmare, la absolvirea colegiului, cursantii primesc o diploma de certificare a calificarii profesionale, nu una care ar putea echivala cu un program de licenta.


Ca o forma de stimulare a continuarii studiilor si de integrare a absolventilor de liceu (cu sau fara diploma de Bacalaureat) pe piata muncii, acestia au avut intotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei scoli postliceale. incepand cu anul scolar 2014-2015, acest lucru se poate face inclusiv in spatiul si sub organizarea unei universitati. Altfel spus, institutiile de invatamant superior acreditate pot organiza scoli postliceale cu o durata de 1-3 ani. Statutul acestei forme de invatamant este cel tertiar nonuniversitar.”Foto: huffingtonpost.com

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!